Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma

Virtualizace na desktopu v roce 2022, pokud možno zdarma | Kapitola 8

Tomáš Němec

Tomáš Němec

2. 12. 2022 09:00 14

Seznam kapitol

1. Proč virtualizovat na desktopu? 2. VMWare Workstation Pro 3. VMWare Workstation Player 4. Virt manager + KVM, nebo jiný hypervizor
5. Gnome Boxes 6. Oracle VM VirtualBox 7. Stav virtualizace na Windows 8. Závěr, shrnutí

Virtualizujete na desktopu? Dnes se podíváme, k čemu by to pro vás mohlo být dobré. Projdeme si několik možností virtualizace na pracovní stanici, které jsou zdarma i placené. Zaměříme se na Linux a Windows. Situaci pro Windows navíc shrnu v předposlední kapitole. Na závěr si představíme některé modelové situace a k nim se pokusíme doporučit některý z testovaných produktů.

Reklama

Každý produkt vyniká v něčem jiném. Z výsledků není možno určit všeobecné pořadí. Zhodnocení tedy provedu podle modelových situací.

Jsem doma. Na počítači mám Linux ale potřebuji použít některé programy pod Windows, které se mi nepovedlo v Linuxu rozchodit. Nepotřebuji jinak spouštět více operačních systémů.

Tato situace má pravděpodobně jasného vítěze. VMware Workstations Player nabízí dobrou rychlost. Použitelnou 3D akceleraci. Pro domácí použití je navíc zdarma. Alternativou, pokud doma provozuji výdělečnou činnost a nechci platit za Licenci, je Oracle VM VirtualBox.

Workstation Pro považuji pro daný účel již za poměrně nákladné řešení. Možnosti na bázi KVM jsou spíše vhodné pro provoz Linuxových virtuálních počítačů. Nefunguje zde pro Windows například automatická změna rozlišení podle velikosti okna.

Podobný scénář, ale týkající se firmy, zaměstnanci běží na Linuxu. Někdo ale potřebuje i některé programy pod Windows

Na rozdíl od předcházejícího řešení se zde snižuje vhodnost VMware Worstations Player. Musí se za něj platit. Ale zase přichází v úvahu možnost sdílení virtualizovaných Windows pomocí serverového řešení. Tohle je vhodné také zvážit. Pokud je žádoucí řešení na desktopu, osobně bych se pokud možno řídil snahou nalezt produkt kompatibilní s naším řešením serverové virtualizace. Pokud netrváme na kompatibilitě a chceme bezplatný software, tak doporučuji Oracle VM VirtualBox

Provozuji Windows. Pro svou činnost potřebuji i programy pod Linuxem. Nerozjel jsem je jiným způsobem.

Pokud jde o situaci ve firemním využití, platí zde pravidlo snažit se držet kompatibilitu s používanou serverovou virtualizaci. Jinak asi nejvýhodnější cesta je použít Oracle VM Virtualbox. Použitelné jsou ale i obě verze od VMware.

Zajímám se o novinky. Často testuji programy i OS.

V tomto případě opět musíme rozlišovat, jestli člověk testuje pro případné pracovní využití v organizaci, nebo soukromě. V případě firemního scénáře zde platí dvojnásob, že je vhodné držet se kompatibility se serverovou instalací virtualizace ve vaší firmě. Pokud neřešíme věci pro serverové nasazení ve firmě, ale žádáme maximální kompatibilitu napříč OS, tak máme dvě volby. Placený VMware Workstation Pro a bezplatný Oracle VM Virtualbox. Při zaměření čistě na Linux se vyplatí uvažovat i o KVM.

Jsem správce IT. Potřebuji testovat řešení před nasazením.

V tomto případě prakticky jiná možnost než kompatibilní řešení k serverové virtualizaci organizace, kde pracuji, není myslitelná. 

Jsem vývojář. Potřebuji testovat svoje programy v různých prostředích.

Zde je rozhodují, pro jaká prostředí chceme testovat. Pokud pohled zúžíme na maximální podporu různých prostředí, doporučím Oracle VM Virtualbox, nebo placený VMware Workstation Pro.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama