Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod | Kapitola 7

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 10. 2023 16:01 5

Seznam kapitol

1. Představení 2. SteelSeries ALIAS PRO: Obsah balení, konstrukce 3. SteelSeries ALIAS: Obsah balení, konstrukce 4. Zvukové ukázky
5. Porovnání s HyperX Solocast 6. Software 7. Verdikt

Ačkoliv se SteelSeries vydal do doposud neprobádaného teritoria, nové mikrofony řady ALIAS lze prohlásit za vydařené. Díky velkému snímači zvládnou dobře zachytit i detaily a nedostatky hardwaru pomáhá zahladit software. Cenou se zrovna nepodbízí, ale zejména levnější model je pro nahrávání stále ještě solidní volbou.

Reklama

Verdikt

Ačkoliv se SteelSeries vydal do doposud neprobádaného teritoria, mikrofony řady ALIAS lze prohlásit za povedené. Trik s jedním velkým snímačem výrobci vyšel, po stránce kvality zvuku však zamrzí poměrně výrazný šum v pozadí. Naštěstí se jedná o neřest, kterou lze jedním kliknutím odstranit.

Oba mikrofony jsou na tom zvukově takřka stejně a svorně dovedou zachytit i detailní nuance hlasu. Příznivci unifikovanějšího hlasového projevu však také nepřijdou zkrátka, pohrát se totiž mohou se schopným ekvalizérem, okolo kterého naleznou také širokou škálu snadno dostupných podpůrných funkcí. ALIAS i ALIAS PRO přirozeně míří spíše na hráče a streamery, kteří před vlastním pokročilým streamovacím studiem na míru preferují jednoduše a uživatelsky přívětivě nastavitelný hardware a software. Pro upřesnění – první jmenované si můžete vytvořit třeba s pomocí velmi povedeného a obecně ještě prémiovějšího HyperX ProCast.

Vychytané herní mikrofony ALIAS PRO a ALIAS: Jak se SteelSeries povedl vstup do streamerských vod
i Zdroj: PCTuning.cz

SteelSeries si za výhody svých modelů navíc nechá i patřičně zaplatit. Oba mikrofony se začínají prodávat 3. října, PRO model vyjde na 349,99 eur (8 500 Kč), levnější ALIAS seženete za taktéž baťovských 199,99 eur (4 900 Kč). Cenou se tedy ani jeden model nepodbízí, přičemž zajímavé je nejen srovnání s podobně schopnou konkurencí, ale právě i srovnání obou příslušníků řady ALIAS. Výsledný zvukový výstup je totiž prakticky stejný a připlácet skoro čtyři tisíce korun za audio mixer a možnost připojení ke dvěma počítačům, to už si zákazníci jistojistě rozmyslí. Tím spíše když prakticky jakýkoliv dedikovaný mixážní pult strčí zde použitý Stream Mixer hravě do kapsy.

Za zajímavější kus hardwaru tak v „bratrovražedném“ souboji považuji spíše základní ALIAS, u kterého se vzhledem k cenovce lépe tolerují nedostatky, které sdílí s modelem PRO. Konkrétně mám na mysli některé nepříliš prémiové materiály, menší ergonomické přešlapy či již zmíněný šum na pozadí. Osobně jsem v případě obou modelů nebyl příliš nadšený ani ze zvláštní implementace RGB podsvícení – působí na mě totiž dojmem, že bylo na mikrofony naroubováno až v pozdní fázi vývoje. Například levnější HyperX Quadcast (S) je v tomhle míle napřed.

Pokud se vám ovšem kterýkoliv mikrofon rodiny SteelSeries ALIAS líbí, chcete jednoduchou cestu za slušným streamovacím setupem a jste ochotní tolerovat občasné chyby a chybky, oba modely patří mezi solidní volby.

SteelSeries ALIAS PRO

Verdikt

Zajímavá koncepce s poctivým XLR kabelem a audio mixerem je velmi efektní, reálný rozdíl oproti levnějšímu modelu však není natolik velký, aby stál za poměrně masivní příplatek.

Co se nám líbí a nelíbí?

Profesionální streamovací setup bez velké námahy
Kvalitní snímač
All-in-one audio mixer s připojením XLR
Design
Možnost simultánně připojit dva počítače
Povedený software
Šum na pozadí
Příliš ambiciózní cenovka
SteelSeries ALIAS

Verdikt

Menší ALIAS je velmi dobrou volbou pro menší stoly a méně náročné streamery. Stejně jako PRO model těží z povedeného snímače a softwaru, výborně řešené jsou i indikační diody.

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní snímač
Design
Skvěle provedené indikátory
Povedený software
Šum na pozadí
Nepodsvícené tlačítko mute
Krkolomné ovládání gainu a přístup k portům
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama