1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 12. 2018 03:00 15

Seznam kapitol

1. Nové TLC NVMe disky od ADATA 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Výkon v M.2 slotu proti PCI-e slotu 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. SLC cache a vliv teploty na výkon 11. Závěr

Společnost Adata uvádí nejvýkonnější SSD disk, jaký kdy vyrobili. Nabízí vysoký výkon, chladič v balení a opravdu super cenu. Jde jednoznačně o nejlevnější disk pro NVMe s čipy 3D TLC na českém trhu. Máme zde jasného krále SSD v poměru cena/ výkon.

Reklama

SLC cache a vliv teploty na výkon

Jelikož Adata nezmiňuje, jak pracuje SLC cache na jejich disku, musíme to prověřit sami. První obrázek ukazuje disk bez chladiče, bez aktivního chlazení. Jak vidíte, teplota se dostala až na 73 °C. To je celkem hodně. Zde připomínám, že dříve testovaný disk Adata SX8200 neměl s teplotou problém a jeho výkon se s ní nijak neměnil. Tentokrát je to podobné.

SLC cache funguje do kapacity 150 GB, což je slušné. Zde pracuje disk se zápisem 2450 MB/s. Po vyčerpání SLC klesá rychlost zápisu na 920 MB/s, což také není úplně marné. Zajímavé je, že po cca 650 GB klesne ještě níže, na nějakých 600 MB/s. Vypadá to, že disk v tu chvíli aktivuje nějaký algoritmus na přesun dat ze SLC do TLC. To ho brzdí. Tento fenomén potvrzuje i druhé měření s chlazením.

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Průběh se nijak zásadně po ochlazení nezměnil. Je sice kultivovanější, ale nijak diametrálně jiný. Zajímavý posun je vidět právě u algoritmu na čištění disku. Chladnější kontrolér zvládá svou práci rychleji a disk se rychleji dostává opět do hodnot 900 MB/s. Doporučuji disk aktivně chladit. Přibalený chladič vám k tomu možná pomůže, je to jen malý plíšek, i bez něj to bude víceméně stejné.

1 TB SSD ADATA XPG SX8200 PRO: Chladič, výkon a super cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama