Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

16

Seznam kapitol

1. Buď se přizpůsobíte, nebo... 2. Co nezvládne AI, zvládneme my 3. AI vám to předžvýká... 4. Vercajk, se kterým to jde líp 5. Mraky barev 6. Má to cenu

Tažení naštvaných umělců proti generativní AI pokračuje – a tentokrát se pokoušejí nejen o vyloučení svých děl z tréninkových setů, ale dokonce chtějí chránit svoje „styly“. Hm. To já na to jdu naopak – a kradu si od umělecké AI její vzory sám!

Reklama

Začátek nemusí být přehnaně drahý, například set Kohinoor Mondeluz 72 se dá koupit už za 700 korun a obsahuje navíc jak ořezávátka, tak i štětce. Je to tedy balené v papíru, takže k tomu budete potřebovat nějaký penál, ale tohle jsou skvělé začátečnické pastelky, které se skvěle rozpouštějí a dají se navíc koupit i jednotlivě, takže je můžete průběžně doplňovat. 

Já je osobně mám velmi rád, dobře pouští pigment, snadno se blendují suchým blenderem i rozpouštějí. Klasika je rozpustit pozadí, pak to nechat vyschnout a namalovat detail druhou vrstvou, která se doblenduje. (Blender je „bílá“ pastelka založená na křídě, která dovoluje míchat odstíny a dělat přechody.) 

Jedinou zásadní vadou Kohinoorek je relativně slabá světlostálost, která je výrazně podprůměrná. Světlostálost je důležitá při vystavování, protože nízká světlostálost znamená, že barva začne poměrně rychle vybledávat. No, pokud přejdete na profi úroveň, tak jak Derwent, tak Faber Castell a Caran Dache nabízí umělecké verze pastelek s výrazně vyšší světlostálostí, ale taky to stojí flastr, takže na tom bych se na vašem místě neučil.

Pokud se učit chcete, tak vám ale rozhodně doporučím tři věci. Za prvé – pokud nemáte nějaký speciální důvod používat klasické štětce, zkuste vodní štětce, dělají je Derwent, Pentel, ale i méně známé značky, jako Ohuhu, které vám prodají za čtyři stovky celý set. Vodní štětce fungují tak, že si napustíte jejich zásobníky vodou – a pro ředění, ale i čištění štětce prostě štětec mačkáte, což vám dovoluje extrémně čistou práci. Jsou ze syntetiky, barvu lze z vlasu snadno vymýt – a najednou zjistíte, že místo namáčení a čištění máte štětce, které lze používat stejně snadno jako plnící pero.

Druhá věc – a to je možná ještě lepší, je USB guma Derwent. Vypadá to šíleně, ale je to ta nejlepší věc, kterou jsem vůbec objevil! USB gumy Derwent jsou rotační a používají válečky s průměrem 5 mm a 2,4 mm (zhruba stejné jako u mikrotužek). Vtip je v tom, že zatímco klasická guma vyžaduje lineární pohyb pro mazání, zde se guma točí jako cirkulárka a dokáže gumovat BODOVĚ. Nepotřebujete tedy žádný pohyb rukou, prostě se dotknete místa, které chcete vyčistit a guma vám to „vyfrézuje“. 

Pokud jde o opravy malých chyb, které vám vznikají na konci malování, nic, doslova nic nedokáže opravit tak přesně drobné přetažení anebo kapku tmavé barvy, která vám spadne do pole. Zvlášť ta maličká guma dovoluje doslova chirurgicky přesné opravy, takže vám nedoporučuji pořídit si tu gumu jednu, ale dvě – jednu na velké opravy a druhou na malé. Nebudete litovat, co neopravíte s tímhle, neopravíte ničím!

Třetí věc je volba dobrého ořezávátka. Na cesty si klidně berte ruční, ale pokud jde o správu vaší pastelkové flotily, nevím o ničem lepším, než je stolní ořezávátko Genie 200A Plus. Má, pravda, poměrně idiotský systém vysypávání, u kterého vám garantuji, že si to přinejmenším jednou vysypete na koberec, ale jde o nastavitelné ořezávátko, které akceptuje tužky a pastelky mezi 6 mm a 12 mm, tedy bere jak „základní pastelky“, tak i ty tlusté profesionální – ale ono to má dva triky navíc.

Je to frézové ořezávátko, takže kolem tužky nekrouží čepel, ale rotuje fréza, která citlivě odebírá dřevo a tím snižuje riziko utržení tuhy. Fréza se dá navíc nastavit do různých sklonů, takže můžete řezat pastelky „na špičku“ anebo „do tupa“, kde se odebírá dřevo, ale tuha se moc nebere, což ji výrazně šetří. Pokud půjdete do drahých pastelek, rozhodně budete chtít tuhu šetřit!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama