Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16

Seznam kapitol

1. Buď se přizpůsobíte, nebo... 2. Co nezvládne AI, zvládneme my 3. AI vám to předžvýká... 4. Vercajk, se kterým to jde líp 5. Mraky barev 6. Má to cenu

Tažení naštvaných umělců proti generativní AI pokračuje – a tentokrát se pokoušejí nejen o vyloučení svých děl z tréninkových setů, ale dokonce chtějí chránit svoje „styly“. Hm. To já na to jdu naopak – a kradu si od umělecké AI její vzory sám!

Reklama

Malování s pastelkami je skvělé, je to dokonalá relaxace – a navíc se musíte naučit myslet jinak. Skuteční umělci si podle všeho dokážou představit výsledek v hlavě a „prostě nanesou ty správné barvy na ta správná místa“, což je naprostý opak analytického myšlení, kdy sestavujete scénu po komponentách a stejně i po komponentách řešíte figury a postury. 

Malování podle vzoru vás od toho odvede, donutí vás myslet jinak, protože jinak budete ve své hlavě budovat scénu a „se Z-bufferingem ji malovat zepředu dozadu“, což je u akvarelu velká obtíž, protože tím vám v obrazu vznikají díry. Olej dovoluje nanášet světlejší přes tmavější, akvarel ne – tam musíte uvažovat jinak a zohledňovat nejenom co malujete, ale musíte si i promyslet plán jak na to jít. A to je, zvlášť pro analyticky uvažující lidi, opravdu neotřelé a osvěžující. 

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: Midjourney
Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: Michal Rybka

Když už tak jsme u hrozeb devastujících civilizaci, nemůžu zapomenout ani na Temu a jejich nabídku uměleckých potřeb za ohavně nízké peníze. Zatímco influenceři a jejich kamarádi, kteří přišli o kšeft s přeprodejem levných věcí z Číny, veřejně zuří, já s příjemným pocitem konstatuji, že díky Temu můžete přijít k řadě zajímavých uměleckých potřeb za velmi dobré ceny.

A nemusí jít jenom o drobnosti, jako jsou sady mikrotužek všech velikostí – a když říkám „všech“, tak myslím i ty, o kterých patrně netušíte, že existují: 0,3 mm, 0,5 mm, 0,7 mm, 0,9 mm, 1,3 mm a 2 mm, přičemž ve velkosadě za tři stovky dostanete k dvoumilimetrové mikrotužce nejenom běžné tuhy, ale taky sadu barevných a taky mikroořezávátko s lupou. Bomba! 

Za mě jsou absolutními výherci 0,3mm mikrotužka s tuhou o tvrdosti 2F pro značky a náčrtky, protože zanechávají minimum stop – a potom 0,9mm mikrotužka s tuhou 2B pro vytahování kontur. Je dost malá na to, abyste ji nikdy nemuseli ostřit – a dost výrazná na to, aby stačil jediný tah a kontura vystoupila. 

Jinou naprostou nezbytností jsou nástavce na pastelky. Ty vám dovolí vytěžit z pastelky maximum, i když už se krátí a jsou z nich jenom takové špačky – a u nás se to moc neprodává a když už se to prodává, je to drahé. Derwent je nabízí, ale opravdu bych si spíš objednal nějaký analog z Temu, protože jich najednou budete potřebovat víc. Navíc na tom konstrukčně není co zkazit, jenom pozor, že profesionální pastelky jsou tlustší a potřebují tedy i nástavce, do kterých se vejdou. 

Pokud jde o čínské značky, jsou nezřídka plné překvapení. Z Číny jsem si přivezl tužky a pastelky Kalour, které jsou mimochodem slušně hodnocené i samotnými umělci. Sety jsou naprosto luxusní, vše v plechu, grafický set Kalour obsahuje nejkompletnější sadu tužek a uhlů, kterou jsem kdy viděl – a piksla se 300 pastelkami obsahuje tolik pater plat s pastelkami, že zaberou celý stůl. Mimochodem, u lokálně koupených Kohinoorek jsem měl ulámané špičky, Kaloury, které to vzaly vlakem kolem planety, přišly v naprostém pořádku.

Zajímavé jsou taky pastelky Brutfuner, které najdete jak v akvarelové, tak i olejové verzi s tím, že v případě olejové verze si můžete objednat gigapack 520 pastelek – každá má jinou barvu a je jich tolik, že už se prakticky nedají nosit, s tím musíte malovat doma v ateliéru! Tento set se k nám dováží za čtyři litry, na Temu se prodává za patnáct stovek, takže rozvažujte a vybírejte ;) Brutfuner nabízí také specializované sety, jako pastelky s metalickými barvami a s neónovými barvami – opět za rozumné prachy. 

Pokud se vám nechce experimentovat s dovozem, tak Bambule nabízí výtvarné potřeby Nassau v mnoha verzích a podobách, normální pastelky, akvarelové, metalické, komba s temperami a to, co mě asi zaujalo nejvíc: Kombo pastelek a grafických tužek v kompaktním penálu, kde dostanete skoro stovku pastelek a tužek i s tím penálem za devět stovek. Pokud chcete začít s kreslením, nepotřebujete víc!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama