Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

16

Seznam kapitol

1. Buď se přizpůsobíte, nebo... 2. Co nezvládne AI, zvládneme my 3. AI vám to předžvýká... 4. Vercajk, se kterým to jde líp 5. Mraky barev 6. Má to cenu

Tažení naštvaných umělců proti generativní AI pokračuje – a tentokrát se pokoušejí nejen o vyloučení svých děl z tréninkových setů, ale dokonce chtějí chránit svoje „styly“. Hm. To já na to jdu naopak – a kradu si od umělecké AI její vzory sám!

Reklama

Hrát si s fyzickým kreslením je velice uspokojivé. Když nevíte kudy kam a hroutíte se pod stresem, funguje malování stejně dobře jako antistresové omalovánky – jenom vám dává extra dimenzi v tom, že opravdu musíte začít uvažovat jinak, obrátit problém naruby a začít přemýšlet netradičně. Malování vám dává svobodu – a taky uspokojení z toho, že jste udělali něco fyzického. A věřte mi, že až začnete malovat pěkné věci, tak se vždycky najde zájemce, který si od vás něco vezme anebo koupí!

Profesionálové se mohou svíjet vzteky před AI, která jim ničí kšefty – ale ona je vlastně neničí, ona je nutí jít na věci jinak. Spousta hyperdrahého moderního umění nemá nárok na to být tak drahé, je to o zcela umělé nedostupnost (artifical scarcity) – a naopak, to, co sami stvoříte, má svou cenu, i když je to cena třeba jenom maličká, jenom pro vás a pro vaše přátele. 

Najednou zjistíte, že si nemusíte kupovat cizí věci, že si můžete svůj byt vyzdobit vlastními kresbami. Že si můžete sami namalovat to, co se vám líbí a upravit si to tak, jak se vám to líbí. Radost z tvoření je právě ta věc, na kterou často u umění zapomínáme – není to jenom o tom, že to je pěkné, ale že to je vaše. 

Spontánní kreativita dětí často vyhasíná s tím, jak se s někým poměřují a shledávají se nedostačivými: Ale víte co? O tom přece umění není. A ani o tom být nemá. Nemá to být něco ke kšeftování, je to něco, co by vás mělo bavit. Není to jenom v tom, že je něco unikátní, ale v tom, že to je vaše.

A v tomhle nám AI může pomoct, může nám dát parádní vygenerované vzory s vyváženými poměry a barvami, s dokonalými proporcemi, které můžeme sami replikovat s pastelkami, akrylem anebo olejem. Proč ne? Kdo nám v tom zabrání? To, co AI generuje, není autorskoprávně chráněné – a tak si to může ukrást a zreplikovat každý. 

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: Midjourney
Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: Michal Rybka

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama