Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat

Jak jsem se přestal bát generativní AI a začal se od ní učit malovat | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

16

Seznam kapitol

1. Buď se přizpůsobíte, nebo... 2. Co nezvládne AI, zvládneme my 3. AI vám to předžvýká... 4. Vercajk, se kterým to jde líp 5. Mraky barev 6. Má to cenu

Tažení naštvaných umělců proti generativní AI pokračuje – a tentokrát se pokoušejí nejen o vyloučení svých děl z tréninkových setů, ale dokonce chtějí chránit svoje „styly“. Hm. To já na to jdu naopak – a kradu si od umělecké AI její vzory sám!

Reklama

Pokud jde o tutorialy, vážně jsem narazil na jeden, kde slečna vypráví o základních technikách malování uhlem, potom pronese něco jako „důležité je, abyste si to nerozmazali, takže já začínám vlevo nahoře a maluju doprava dolů“, načež vezme uhel a jako nějaká šílená laserová tiskárna prostě VYTISKNE diagonálně celý obraz – – – no tak díky, mami, teď už to chápeme všichni…!

Ony ani knížky nemají stejnou úroveň, řada vás vede na analytickou kresbu s kostmi, objemy, panáky, takže si začrtáte celý papír konstrukcemi tužkou, kreslíte jedno přes druhé a když do toho máte něco namalovat barvami, tak to můžete začít prakticky dělat znova, protože to byste se tedy ugumovali. 

Takže jsem se tedy ptal známých, kteří opravdu malují, jak se naučit to a ono – a oni mi odpověděli ve smyslu, že když mi něco nejde, tak je nejlepší si najít vzor, třeba fotku anebo obrázek – a nakreslit ho podle vzoru a potom znova a opakovat to až do té doby, „než nakonec chytíš ten grif“. Protože, zdá se, některé věci se učí teoreticky vážně špatně. 

A na to je AI generované umění úplně geniální – ne to fotorealistické, ale to zjednodušené, už vygenerované v určitém konkrétním stylu, protože je za prvé zjednodušené – a za druhé, často vygenerované líbivě jak v proporcích, tak i v barevných kombinacích. Kouzlo toho, proč se nám některé umění líbí a jiné ne, je totiž právě v proporcích a ve vhodném výběru barev, což není pro začátečníky úplně jednoduché: Někdy se totiž používají paradoxní barvy, které by začátečník neodhadl, například reflexe v hladině vody se v oleji často malují ve zcela jiných barvách– než je to, co je nad hladinou, což už je taková vyšší dívčí. Jako to, že bych měl reflexe něčeho červeného malovat hnědou, by mě vážně nenapadlo.

Tím, že AI zjednoduší kresbu, udělá něco, co se dá podstatně lépe kopírovat. Malovat podle reality anebo fotky je klasika, ale AI dělá první simplifikaci a vytváří zjednodušenou kresbu, ve které jsou podstatně lépe vidět proporce a kombinace – a výsledek je opravdu pěkný, takže se ho obvykle nemusíte stydět někomu dát. Takže… vy můžete využít AI k tomu, abyste se naučili malovat!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama