AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?
i Zdroj: Rabbit
Mobilní zařízení Článek AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2024 12:15 4

Seznam kapitol

1. Digimonstrum do kapsy 2. A je v tom králíček! 3. Poslouchá a učí se 4. V mobilu je nebezpečný 5. Artefakt na cestě k AI

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.

Reklama

Argument proč asistenta udělat samostatně, je jednoduchý: Rabbit má tak diametrálně odlišnou koncepci ovládání, že ho nelze udělat jako aplikaci. Mobilní aplikace žije v kontextu mobilního ekosystému, tedy za jeho zabezpečením – a to zároveň představuje masivní překážku k jeho používání (lock screeny, biometrické ovládání, vlastní platební mechanismus apod.), ale také potenciální masivní bezpečnostní díru, protože taková aplikace bude žádat privilegia prakticky úplně ke všemu, od přístupu k vašim datům (aby s nimi mohla pracovat), k provádění platebních transakcí, k mikrofonům, kamerám a tak dále. Všechny mechanismy, které výrobci mobilních OS udělali, taková aplikace přirozeně penetruje. Jak uvedl jeden z diskutujících, „Rabbit je specificky navržen dělat přesně to, čemu se pokouší bránit každý bezpečnostní a antivirový software. To znamená, že vše musí dělat buď zcela nezávisle – anebo být plně integrovaný do operačního systému.“

S tím zcela souhlasím. Proč neudělat něco jako integrovanou AI aplikaci, která se aktivuje speciálním tlačítkem anebo hlasovým příkazem, podobně jako současní hlasoví asistenti... protože už všude dávno máme hlasové asistenty? V podstatě vše, co by bylo třeba, je koupit výrobce a bum, integrovat jeho software a jeho patenty do svých telefonů. (Popravdě při pohledu na celou tu firmu mám takový dojem, že možná spíš než o nové zařízení jde o prodejní pitch, aby je někdo koupil a integroval do svého mobilního systému, ale to je čistě můj dojem.)

Faktor, který odlišuje AI asistenty typu Rabbit R1 od okoukaných mobilů, je hlavně to, že to je „nové a roztomilé“. K tomu vám řeknu jedno: Novost a roztomilost u žádného zařízení nevydrží déle než týden. Po zbytek jeho existence o jeho používání rozhoduje PRAKTIČNOST, nic jiného. A o praktičnosti Rabbita zásadně pochybuji.

Předem: Nenahrazuje mobil. Výdrž má den, to znamená, že budete nosit a nabíjet dvě zařízení (pokud nosíte i bezdrátová sluchátka a hodinky, tak klidně čtyři). Řeší to část problémů, ale ne všechny. Ergonomie je roztomilá, ale praktická zařízení jsou optimalizovaná – a proto nakonec vypadají všechna podobně. 

Dnes kde kdo obdivuje váleček Rabbita – ale přátelé, fyzické rollery jsme u mobilů měli (Sony Ericsson P900...) a dávno jsme je opustili, protože to je bod pravděpodobného selhání. Otočné kamery jsme tu taky měli (Samsung Galaxy A80, Microkey E9, Oppo N3...), ale taky jsme je opustili, protože to je další bod pravděpodobného selhání. To opravdu není o tom, že bychom takové věci neznali: Vyzkoušeli jsme je a opustili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama