ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD

ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD | Kapitola 11

Jakub Carda

Jakub Carda

3. 5. 2010 03:00 20

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Popis funkcí 3. Bližší pohled 4. BIOS a možnosti nastavení 5. Syntetické testy - paměti 6. Syntetické testy - CPU
7. Rendering a benchmarky 8. Komprese, multimédia 9. Herní testy a testy spotřeby 10. Testy přetaktování 11. Závěrečné zhodnocení

S příchodem šestijádrových procesorů AMD Thuban zároveň přichází na trh i nová čipová sada AMD 890FX určená pro nejvýkonnější sestavy. A právě na ní je postavená high-end novinka společnosti Asus vybavená snad vším, co si může spráný overclocker představit. Pojďme si tedy na všechny ty novinky čtvrté generace posvítit.

Reklama
ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Základní deska Crosshair IV Formula je dalším skvělým produktem pro platformu AMD a plně střídá předchozí model s čipsetem 790FX. Přináší vcelku mnoho inovací, plně integrovaný řadič SATA 6Gb/s, výborné možnosti přetaktování, 32 linek pro sběrnice PCI-E, či o poznání nižší spotřebu. Samotný výkon je pochopitelně zhruba stejný. Ve výbavě se již nevyskytuje staré rozhraní IDE, které na nové základní desky již opravdu nepatří, FDD konektor a disketovou jednotku jistě už nikdo dávno nepoužívá, každopádně se může ještě najít situace kdy by byl IDE konektor potřeba, pro připojení staršího disku, ale rozhodně absenci už nepokládám za nevýhodu. Poměrně zvláštní je přítomnost pouze jedné síťové karty, věřím, že málo kdo využije dvě, ale každá deska z vyšší série obsahovala dva konektory, na což byly výrobci patřičně pyšní.

Přetaktování

Testům přetaktování jsme se věnovali pomerně hodně, celkově lze říci, že deska rozhodně nebude omezujícim faktorem při ladění výkonu a možná ani při lámání rekordů, při extrémním chlazení. Mimo to deska disponuje přímo tlačítky pro odemykání jader a automatické přetaktování. Vše je tedy jednoduché a dostupné i pro úplné laiky, pokud náhodou systém nebude stabilní, pouze přepnete přepínač zpět.

ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Názor

Ačkoliv nebude Crosshair IV Formula nejvyšším modelem (tím bude Crosshair IV Extreme), jde jednoznačně o jednu z nejlepších základních desek, kterou můžete použít pro nové procesory Phenom II X6. Čistě dle mého názoru, bylo cílem této desky se opět dostat na vrchol a to se ASUSu jistě podařilo. Jednak díky perfektním vymoženostem, jako je funkční odemykání jader a přetaktování pouhým stisknutím tlačítka na základní desce, či celkově špičkovými možnostmi taktování. Situace na trhu AMD se po delší době znovu probouzí a jedním z hitů se jistě stane Crosshair IV Formula. Pokud totiž vezmu v úvahu cenu, která se pohybuje kolem 4800 Kč, což je pouze o pár stokorun více, nežli stojí starý model 790FX, půjde jistě o dobrou koupi. Jak pro výkonné procesory Thuban, tak i nižší modely s možnostmi odemčení jader, kupříkladu Phenom II X2 555. 

Výhody, nevýhody

  • Vynikající možnosti přetaktování
  • Mnoho možností vylepšující extrémní taktování
  • Připravenost na extrémní taktování
  • Velice přijatelná cena na highend desku
  • Kvalitní a odladěný BIOS
  • Funkce Core Unlocker a Turbo key II s tlačítky
  • USB3, SATA 6Gb/s
  • 6-Core ready!
  • Nižší spotřeba
  • Možnosti běžný smrtelník nevyužije
  • AMD čipsety nepodporují SLI (to se asi nezmění)
  • Pouze 1x LAN

ASUS Crosshair IV Formula - Extrémní deska pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Silver Award, květen 2010
Asus Crosshair IV Formula
"Skvěle odladěná deska s vynikajícím taktovacím potenciálem za přijatelnou cenu"

Graf ceny produktu Asus Crosshair IV Formula poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti ASUS

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama