Asus Radeon HD 5870 Matrix — ultimátní predátor
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Radeon HD 5870 Matrix — ultimátní predátor

Asus Radeon HD 5870 Matrix — ultimátní predátor | Kapitola 15

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 5. 2010 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod - ROG Baby 2. ASUS HD 5870 Matrix - Prezentace 3. ASUS HD 5870 Matrix - Balení 4. ASUS HD 5870 Matrix - Detaily karty 5. ASUS HD 5870 Matrix - nástroj iTracker 2 6. ASUS HD 5870 Matrix - rozbor čipu Cypress 7. Testovací sestava, hry a metodika 8. Spotřeba, teploty a hlučnost
9. Přetakování 10. 3DMark Vantage a 06 11. Unigine Heaven a Stone Giant 12. Colin McRae: DiRT 2 a Crysis: Warhead 13. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat a FC2 14. Shrnutí výkonu 15. Závěr

Novinka ze známé série Asus ROG s označením Matrix přináší opravdu vyladěný Radeon HD 5870 s nereferenčním designem, hybridním chladičem, pokročilými možnostmi ladění, vytříbenými komponenty a navíc využívá nestandardního napájení pomocí dvojice 8pinových konektorů. Podařilo se inženýrům Asusu navrhnout ultimátní kartu?

Reklama
Asus Radeon HD 5870 Matrix — ultimátní predátor
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Co říct na závěr. Výkon je vysoký už na základních taktech. Z akcelerátoru se navíc díky jednoduchému přetaktování, o které se stará nástroj iTracker 2, stává nekompromisní predátor, který nemá konkurenci. Ještě než karta dorazila do redakce, doufal jsem tajně v pokoření 1GHz na jádru. To se povedlo, bez komplikací, respektive dalších neduhů karta šlapala jako pověstné švýcarské hodinky - báječné.

Vlastnosti, výbava a chlazení, cena

V prostředí operačního systému o kartě nebudete vůbec vědět, ostatně nic jiného jsem ani neočekával - dostatečně dimenzované chlazení zde hraje prim. Teplota se pak pohybovala mezi 35 až 36 stupni. Ve 3D prostředí je to už malinko horší, nejedná se ale o nic tak závažného, co by vás přimělo si nasadit špunty do uší. Zpracování je solidní, od obsahu balení po grafickou kartu. Jeho součástí je také nástroj pro přetaktování - iTracker 2, který zvládne obsluhovat i naprostý začátečník.

Program vám umožní měnit napětí na jádře i pamětech a pro nezkušené uživatele přichází i s možností snadného automatického přetaktování - profil „Gaming“. Zapotřebí je také kvalitní napájecí zdroj, protože nároky jsou extrémní. Karta vyžaduje dva 8pinové konektory, výkon ale něco „stojí“. Matrixový Radeon HD 5870 je Ferrari mezi grafickými kartami a tak nepředpokládám, že po takto sofistikovaném řešení budou bláhově pošilhávat uživatelé se zdroji značky Eurocase.

Názor

Pokud chcete mít co nejvýkonnější počítač, a nejste nakloněni Multi-GPU řešení, kvůli jeho problémům (hlučnost, škálování, micro-stuttering), není zde moc co řešit. Výkonnostním sokem Matrixovému Radeonu HD 5870 tak v současné době zůstává pouze GeForce GTX 480. Řešení ASUS je přesto o poznání levnější, karta stojí 11 500 Kč s DPH. Přímo od výrobce mám navíc potvrzené, že časem půjde o nějakou tu stokorunu dolů. Cena tedy není nejnižší, přesto na ni nahlížím až jako na sekundární ukazatel proč si zrovna Matrixový Radeon HD 5870 zakoupit - po základním výkonu, zpracování a frekvenčních rezervách. Karta nese všechny atributy moderního řešení, na kterém budete těžko hledat chybu.

Uchladit bez mrknutí oka na automatických otáčkách ventilátoru 1 GHz na jádru je přeci báječná věc. Níže můžete vidět, že jsem kartě tentokrát neudělil žádné mínus. Pořádných her s podporou PhysX je jako šafránu, nároky na zdroj jsou poté pochopitelné a konkurenční GTX 480 je mnohem dražší a navíc s obdobným výkonem. V kontextu čtyř dnů, po které jsme zapůjčený akcelerátor měli v redakci, jsem se rozhodl udělit kartě zlatou hvězdu magazínu - ASUS trefil tímto modelem pomyslný Jackpot.

Výhody:
Brilantní přetaktování - hodnota 1010 MHz na jádru
Výkonný a tichý chladič pro 2D, ale i 3D prostředí
Podpora DirectX 11 a Eyefinity
Slušné teploty
iTracker 2 - jednoduché přetaktování
Bezkonkurenční výkon za přijatelnou cenu

Asus Radeon HD 5870 Matrix — ultimátní predátor
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Golden Award, květen 2010
ASUS HD 5870 Matrix
„ultimátní karta s vysokým výkonem, taktovacím potenciálem a solidním chlazením“

Poděkování

Za zapůjčení karty Radeon HD 5870 Matrix a základní desky P7P55D EVO děkujeme společnosti Asus Computer CZ

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama