ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 8. 2021 17:00 13

Seznam kapitol

1. Program AMD Advantage a notebooky 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus Strix G15 Advantage – hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus Strix G15 Advantage – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie a výdrž, spotřeba 9. Výkon procesoru Ryzen 9 5900HX 10. Testy herního výkonu RX 6800M (165 W) 11. Výměna pamětí a výkon s monitorem 12. Závěr

Po dlouhých osmi letech má AMD mobilní grafiku v highendu, spolu s mobilním Ryzenem 9 tvoří extrémní herní kombo. Počítač konečně dorazil i na český trh, je tedy čas ho otestovat. Tuto platformu provází jistá kontroverze omezující výkon. Našeho kusu se ale netýká!

Reklama
ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste mnoho let čekali na highend notebook celý postavený na AMD, konečně dorazil na trh. Tady musím říct, že výkon je naprosto skvělý, highendový a nemůže o něm být ani ta nejmenší pochybnost. Přeci ale tento konkrétní model nese jisté nedostatky. Bezkonkurenční je ale hlavně cena, za podobně výkonný Intel s GeForce zaplatíte o desítky tisíc víc, a to se počítá.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava je na tak tenký počítač solidní, možností připojení dalších zařízení je spousta. Dvojice monitorů a řada USB portů jistě najde uplatnění. Pro někoho může být zajímavá možnost nabíjení skrze port USB–C. Nabíječku si ale musíte dokoupit. Baterie má dnes už standardní kapacitu 90 Wh. Přesto dokáže i takto výkonný notebook živit při brouzdání webem nebo sledování HD videa skoro deset hodin. Při hraní ale počítejte maximálně s hodinou. Velice dobrá je i naměřené spotřeba, v klidu odpovídá podobným počítačům. V plné herní zátěži je spotřeba vyšší, ale stále v dobrých hodnotách.

Komponenty

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme displejem s 1440p. Obraz je naprosto skvělý a ostrý. Hry si na něm budete užívat. S aplikacemi je to horší, některé neumí zvětšit svůj text a na 15,6" displeji jsou malá písmena hodně špatně čitelná. Já nepovažuji větší rozlišení než 1080p u menších LCD panelů za přínos, naopak. Grafická karta je velice výkonná a její výkon stačí na cokoliv. Procesor je pro hry dostatečný, stejně tak pro práci. Osm jader sice v plné zátěži nabídne nejvyšší možný výkon. Teploty procesoru jsou ale vysoké.

Paměť 16 GB je dostatečná. Disková výbava je slabší. Počítač má pouze dva sloty M.2, výrobce osadil jeden disk s kapacitou 1 TB. To je dnes málo, hlavně když hry zabírají stovky GB. Zákazník si musí druhý NVMe disk dokoupit sám.

Klávesnice je díky opticko–mechanickým spínačům naprosto excelentní. Hraní i psaní mne na ní velice bavilo. Bomba. Super je podsvícení klávesnice v celé škále RGB. Hlučnost notebooku je vyšší a při hraní jej bezpečně uslyšíte. Osazení žhavého procesoru znamená vysokou hlučnost, paradoxně je hraní her tišší než intenzivní zátěž procesoru. Pro hry doporučuji sluchátka, při práci raději zvolte tišší režim s nižším, a přesto slušným výkonem.

Osobní názor

Výhody počítače jsou zřejmé: Skvělý procesorový i herní výkon. Také vzhled a zpracování si zaslouží pochvalu. Jde o moc pěkný notebook, který bude hledat konkurenci těžko. Výdrž na baterii je také excelentní. Několik věcí ale zamrzí. Jelikož jde o highend, mohly být nějaké části z hořčíku, přeci jen plast je plast a nevydrží mnoho. Nedobré jsou vysoké teploty procesoru a vysoká hlučnost počítače. Měl jsem v testu i hlučnější stroje, ale také i tišší. Klidně bych oželel trochu výkonu na úkor tiššího stroje. Dále zamrzí absence čtečky karet, žádný Thunderbolt, kamera (ani přibalená) a chybějící čtečka otisků prstů.

Pokročilejší uživatele může mrzet chybějícího MUX čipu, který by zvýšil hodnoty fps na interním displeji, s tím souvisí i nemožnost zcela vypnout iGPU. I když tento počítač není primárně osazenými paměťmi omezen, ale je osazen lepšími moduly, je při použití dual-rank modulů výkon značně vyšší. Omluvou výrobci budiž fakt, že 8GB moduly se v provedení dual-rank téměř nevyrábí a při konfiguraci 2× 8 GB neměl Asus jinou volbu. U konfigurací s 2× 16 GB by si to ale měl pohlídat. Za cenu 57 990 Kč jde ve své výkonové třídě o hodně zajímavou koupi.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Za danou cenu nabízí platforma AMD vysoký výkon a vynikající poměr cena/výkon, proto si notebook zaslouží ocenění. U ROG Strix G15 Advantage se to ale neobešlo bez kompromisů, vzhledem k cenové kategorii ale máme výhrady k absenci některých prvků obvyklé výbavy, k vyšší hlučnosti i teplotám daným umístěním výkonných komponent do malého těla i k méně robustní konstrukci s celoplastovým šasi, proto notebooku udělujeme stříbrné ocenění.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech Republic

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama