ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 8. 2021 17:00 13

Seznam kapitol

1. Program AMD Advantage a notebooky 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus Strix G15 Advantage – hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus Strix G15 Advantage – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie a výdrž, spotřeba 9. Výkon procesoru Ryzen 9 5900HX 10. Testy herního výkonu RX 6800M (165 W) 11. Výměna pamětí a výkon s monitorem 12. Závěr

Po dlouhých osmi letech má AMD mobilní grafiku v highendu, spolu s mobilním Ryzenem 9 tvoří extrémní herní kombo. Počítač konečně dorazil i na český trh, je tedy čas ho otestovat. Tuto platformu provází jistá kontroverze omezující výkon. Našeho kusu se ale netýká!

Reklama

V úvodu jsem naznačil problém, který se u některých počítačů s Radeonem RX 6800M a Ryzen 9 objevil na několika webech v létě. Šlo o to, že mnoho současných notebooků jsou osazené 8 GB a 16 GB moduly s nižším počtem paměťových čipů, jsou většinou jednostranné.

Zkoumáním se zjistilo, že jde o moduly s konfigurací 1Rx16 místo dříve obvyklé 1Rx8. Hlavní parametry pamětí jsou ale shodné, specifikace i časování mají moduly stejné, liší se jen konfigurací čipů. Všechny jsou také v konfiguraci single-rank. Bohužel zákazník si nemusí drobné změny na modulu (několik písmen) všimnout a dostane mnohem pomalejší paměti. Pojďme si říci, jak je to možné, když jsou papírové parametry pamětí stejné.

Paměti DDR4 dle specifikace JEDEC převzaly nové uspořádání buněk do Bank Group z pamětí GDDR5. Hlavní rozdíl mezi X4,X8 a X16 konfigurací je počet Bank Group, na počtu samotných paměťových modulů nezáleží, ty se liší dle kapacity celého moduly. X4 a X8 má vždy čtyři Bank Group, X16 má vždy jen dvě při stejné kapacitě. Co to znamená? Rozdíl je logicky ve velikosti Bank Group. U X16 konfigurace je banka dvakrát větší, tedy najít v ní data bude trvat déle než v menší Bance u X8.

Navíc čtení a zápis u DDR4 probíhá ve skupinách (burst), pokud se tedy stane, že data v jedné Bank Group nenajde, musí přijít příkaz Refresh a hledat znovu v druhé. To radikálně prodlužuje čtení. Navíc už z principu je čtení dat zároveň ze dvou Bank Group rychlejší než stále z jedné.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíl ukazuje obrázek, v ideálním případě je počet cyklů mezi dvěma čteními v různých Bank Group 4 cykly. Tento čas ukazuje parametr tCCD_S v tabulce. Tato hodnota je stejná u všech JEDEC frekvencí DDR4. Co se ale stane, když je nutné číst stále ze stejné Bank Group (v případě, že máme jen dvě, asi dost častá situace). Délka mezi čteními se prodlouží až na 8 cyklů při frekvenci DDR4-3200 MHz. To znamená dvojnásobné zpoždění čtení. Proto je terciární časování 1Rx16 modulů proti 1Rx8 modulům tak výrazně horší.

Pouze pomalejší čtení ale není jediný problém. Jak už bylo řečeno, poměr mezi úspěšnými Hit/Miss čteními v paměti je u konfigurací s více Bank Group vyšší, jednoduše řečeno, šance na úspěšné nalezení dat je vyšší a případné hledání v jiné Bank Group rychlejší.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Co vedlo výrobce k vyrábění těchto pamětí, které jsou očividně pomalejší než jejich předchůdci? První je úspora křemíku. Paměťový čip je stejně velký, je jich ale potřeba polovina. Je zde velká úspora křemíku. Také PCB jsou úspornější a paměti lze lépe chladit. Také je to příprava na DDR5, které zavedou až 64Gb čipy, to znamená, že budeme mít třeba 16 GB modul s jedním čipem na PCB. Ovšem s naprosto katastrofálním výkonem. To ale ukáže až čas.

Výměna modulů v praxi

Náš počítač je z výroby vybaven Single-rank 1Rx8 moduly, zákazník může být v klidu. Několikrát zmíněná aféra s 1Rx16 moduly se ho netýká. Možná se Asus po prvních recenzích zalekl a nebo v EU zkrátka osazuje tyto moduly standardně. To nám ale nezabrání malý experiment udělat, vyměníme 2x 8GB single-rank za dva moduly 26 GB dual-rank. Ty jsou samozřejmě efektivnější i při stejných základních časováních a latencích. Za upgrade zaplatíte něco kolem 4000 Kč s DPH.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě výměny pamětí zkusím i připojit externí monitor, což sice u herního notebooku udělá málokdo, ale přeci jen to dnes veřejnost vyžaduje. Testovaný počítač totiž neumožňuje zcela vypnout interní GPU v Radeonu, obrazová data tedy vždy půjdou z dGPU do iGPU a poté teprve na LCD panel. To má svou režii a samozřejmě to radikálně snižuje výkon, což ale platí už roky u podobně řešených notebooků. Výsledky jsou zajímavé, vliv pamětí může být v určitých hrách opravdu vysoký.

ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS ROG Strix G15 Advantage: Ryzen 9 5900HX s RX 6800M
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama