asus-striker-extreme-extremni-zaklad-v-kazdem-ohledu
Hardware Článek Asus Striker Extreme - Extrémní základ v každém ohledu

Asus Striker Extreme - Extrémní základ v každém ohledu | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 1. 2007 01:00 75

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Obsah balení 3. Specifikace, vlastnosti 4. Testovací sestava 5. Layout desky
6. Průvodce BIOSem 7. Přetaktování 8. Testy 9. Zkušenosti a závěr

Minulý týden jsme otestovali nejnovější základní desku Asus z rodiny "Republic Of Gamers". Abychom tuto řadu představili kompletní, přinášíme vám dnes posledního zástupce těchto velmi exklusivních desek. Dnešní test se bude zabývat deskou Striker Extreme, která je skutečně v mnoha směrech extrémní.

Reklama

Hned v úvodu této kapitoly musím předeslat že taktování na této základní desce skutečně není nic pro začátečníky. Testoval jsem mnoho základních desek ale ještě nikdy jsem neměl s přetaktováním tolik práce jako se Striker Extreme. Většina základních desek snese nějaké přetaktování hned "na první pokus" viz třeba Asus Commando, další doladění výsledku a zjištění maximálních možností je už pak otázkou několika pokusů a změn nastavení. To se ovšem netýká dnes testované desky, ta se se základním stavem po instalaci chovala zcela nestandardně a ani minimální přetaktování se nedařilo - deska po jakémkoliv nastavení už nenajela a musel jsem resetovat nastavení BIOSu, což se někdy podařilo až na několikátý pokus. Musel jsem jít tedy ihned do hloubky a pečlivě nastavit všechny parametry desky ručně! Poté se deska umoudřila a dalo se s ní konečně pracovat.

Asus Striker Extreme - Extrémní základ v každém ohledu
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Striker Extreme - Extrémní základ v každém ohledu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už s prvním BIOSem, se kterým deska přišla se mi po chvíli podařilo desku přetaktovat na neuvěřitelných 475MHz FSB. Jak jsem zmínil na začátku kapitoly nebylo nastavení ale vůbec jednoduché. Poté co jsem ale pečlivě nastavil správné kombinace všech napětí systému a časování pamětí byla deska stabilní a zvyšování frekvencí šlo jako po másle. Ovšem z pohledu jiných, mnohem levnějších desek je výsledek slabý. Updatoval jsem tudíž BIOS na poslední verzi, podívejte se na výsledek.

Asus Striker Extreme - Extrémní základ v každém ohledu
i Zdroj: PCTuning.cz

S BIOSem 0802 se mi podařilo dosáhnout zatím nejvyššího taktu, nastaveného přímo v BIOSu ze všech testovaných desek pro Intel Core 2, které jsem testoval. Absolutně stabilních 517MHz FSB je skutečně veliký úspěch. Porovnával jsem svůj výsledek s testy na internetu a zjistil jsem, že se některým zahraničním overclockerům podařilo desku přetaktovat ještě více, ale já osobně si myslím že tato dosažena frekvence je dostatečná a pro její zvyšování snad není ani důvod.

Co se týče přetaktování pamětí je i tato deska jasný favorit, nebyl nejmenší problém nastavit pro paměti frekvence nad 1200MHz která byla v všech testech zcela stabilní a ustála i testování programem Memtest nebo Orthos.

Pokud desku správně nastavíte a důkladně si pohrajete se všemi nastaveními napětí a časování pamětí stane se deska v přetaktování favoritem. V případě že necháte většinu voleb na Auto a nebo nenastavíte správné kombinace napětí (budou moc vysoká, nebo nízká) budou vaše výsledky s touto deskou určitě neslavné, je zkrátka nutno najít ty správné hodnoty. To sice zabere mnohem více času než u jiných desek, ale výsledek za to stojí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama