Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!

Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2023 09:00 26

Seznam kapitol

1. Zenbook S13 OLED se představuje 2. Praktické používání 3. Ultrabook v detailech 4. Rozborka 5. Závěrečné shrnutí

Nové ultrabooky od Asusu kombinují nízkou hmotnost, solidní výkon – a jsou vyrobené z recyklovaných materiálů. Přestože vypadají jako luxus, jsou to překvapivě praktické stroje pro každodenní použití. Jak se s ním žije?

Reklama

Přiznám se, že jsem nikdy nebyl moc na ultrabooky, protože mi přišly jako příliš drahé stroje plné příliš komplikovaných kompromisů. Pak jsem si ve slevě pořídil Asus Zenbook 13 OLED s procesorem AMD Ryzen 5 5500U – a přestože jsem od něho nečekal moc, byl jsem velmi příjemně překvapený jeho praktičností. S kilogramem hmotnosti a přepravním pouzdrem, které bylo v ceně, je to velmi praktický stroj, který se v batůžku nepronese – a když na to přijde, dokáže jet na baterku i 17 hodin, což v překladu znamená, že jsem si asi ani nemusel pořizovat záložní powerbanku.

Není to dokonalý stroj, výhrady bych měl ke klávesnici i k tomu, že tu není nikde slot pro bezpečnostní zámek Kensignton, což se při práci ve veřejných prostorách prostě hodí. I nerozšiřitelných 8 GB RAM je trochu limitující faktor, ale vzhledem k bombastické slevě a parádnímu panelu OLED si ani v nejmenším nestěžuji. Byla to skvělá koupě a při ceně o čtvrtinu nižší než Macbook Air nabízí lepší konektivitu a možnosti připojení rozšiřujících zařízení. V okamžiku, kdy jsem se dozvěděl, že Asus uvede novou řadu ultrabooků, která bude ještě lehčí, štíhlejší, a navíc bude nabízet i vyšší výkon, neodolal jsem.

Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Zenbook S 13 OLED je vybaven procesory Intel, konkrétně jde o procesory Intel Core i5-1335U a i7 1355U, které už nabízí analog desktopového výkonu a dají se použít i na náročnější úlohy. Podobně jako u předchozí generace nelze rozšířit paměť, takže jakou verzi si objednáte, takovou budete mít. Já dostal na test verzi se 16GB RAM, což bych dnes prohlásil za solidní základ pro práci, bude se nabízet i verze se 32GB RAM.

Jako úložiště se používá SSD, které není naletované, ale využívá PCIe 4.0x4 NVMe M.2, takže si ho můžete uživatelsky vyměnit anebo upgradovat. Asus dodává SSD se 512 GB a 1 TB kapacity, rychlosti čtení a zápisu jsou více než vyhovující (maximum 6,9 GB/s čtení, 5,2 GB/s zápis). Za určitý problém považuji to, že počítač nemá ani SD, ani micro SD čtečku, což možná pro kancelářskou práci nevadí (synchronizujete se na cloud), ale já rád využívám SD karty jako vysokokapacitní výměnná média a také jako druhý disk pro backup. Na druhou stranu tu máme dvakrát Thunderbolt 4, přes který se dá snadno připojit jak monitor, tak i malý anebo velký dock a využít pro ukládání dat ten.

Výkon Intelu Core i7 1355U je značný, je to procesor 10 jader, 12 threadů (tedy 2 rychlá a 8 pomalých jader), Cinebench R23 dává 1680 bodů v Single Core a 6020 bodů v Multi Core, což není úplně trhák na práci s videem, ale postačí to a rozhodně to nabízí velkou výkonovou rezervu. Intely nejsou až tak úsporné jako moderní AMD, když tenhle procesor s maximem 20 wattů zabere, je to na výdrži notebooku dost poznat a jeho 63Wh baterie mizí dost svižně. Pokud chcete přiblížit se deklarovanému maximu 14 hodin chodu na baterii, půjde to jenom při méně náročné práci.

To ale v zásadě moc vadit nemusí, k notebooku dostanete 65W nabíječku s oddělitelným kabelem PD USB-C. Nabíječka je maličká, zhruba jako dva zapalovače – a oddělitelný kabel znamená, že ho můžete použít také v kombinaci s nějakou PD powerbankou, pokud to potřebujete.

Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!
i Zdroj: PCTuning.cz

V praxi jsem se při kancelářské práci běžně dostával na více než 10 hodin výdrže na baterku, což postačí pro normální pracovní den. V zásadě tedy stačí vzít notebook a nosit jenom ten, jeden kilogram se v batůžku nepronese.

Asus Zenbook S 13 OLED: Udržitelný ultrabook pro každodenní použití!
i Zdroj: PCTuning.cz

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama