ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu

ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6

Seznam kapitol

1. ASUS Zenbook S14 UX5406 (model 2024) 2. Srovnání Lunar Lake s konkurencí 3. Představení, balení a specifikace 4. ASUS Zenbook S14 - hardware I. (CPU, GPU) 5. ASUS Zenbook S14 - Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS notebooku
7. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 8. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 9. Procesorový výkon 10. Herní výkon s Arc Xe2 140V (1080p) 11. Výkon na baterii 12. Závěr

Před pár týdny dorazily do notebooků procesory AMD Ryzen AI 300 a Snapdragon X od Qualcomm. Jejich přímou konkurenci nyní uvádí také Intel v testovaném notebooku Asus Zenbook S14. Řada procesorů Lunar Lake je v mnohém přelomová, je tvořená čiplety od TSMC a velmi výkonným GPU.

Reklama

Než se podíváme na samotný notebook Asus Zenbook S14, musíme si něco říci o nejdůležitější novince – zcela novém procesoru od Intelu. V první řadě je nutné říci, že Lunar Lake je pouze LP (Low Power) mobilní procesor. Do desktopu se dostane až pokročilejší verze Arrow Lake. Celá řada Intel Core Ultra 200V je určená do Ai Copilot notebooků, a to jako reakce a konkurent pro Snapdragon X a AMD Ai HX 300. Nejde o nástupce Meteor Lake, ale jeho doplněk do stylových laptopů. Nejvyšší modely Meteor Lake jsou významně výkonnější. Podívejme se v krátkosti, co důležitého Lunar Lake přináší.

Intel Lunar Lake

Stavba čipu a architektura je evolucí Meteor Lake (věnovali jsme se tomto článku). Jde o čipletový design, Meteor Lake se skládá ze čtyř dlaždic (čipletů) i Lunar Lake je postaven na třech dlaždicích, které v sobě integrují všechno. Ono jde v podstatě jen o dvě dlaždice, jelikož ta třetí je pouze prázdný křemík, aby doplňoval plošnou celistvost a aby se zbytek nijak nedeformoval. Oba čiplety jsou vyrobeny u TSMC, procesorová část na N3B procesu a I/O čiplet na levnějším N6 procesu.

První zásadní věc jsou opět dva typy jader. Proti Meteor Lake ale zcela postrádáme E-Cores. Procesor Lunar Lake nese 4 jádra P-Cores a 4 jádra úsporná, LP-Cores. LP-Cores jsou ale jiná architektura než v Meteor Lake a mají dvojnásobný výkon. Jelikož čip nepodporuje HT, je počet jader roven počtu vláken. Všechny Lunar Lake procesory mají tedy 8 jader a 8 vláken. Maximální frekvence P-Cores může dosahovat až 5,1 GHz. Úsporná jádra s taktem mnoho nepracují, jejich takt je v podstatě stálých 3,7 GHz.

ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu
i Zdroj: Intel

Důležitý moment je paměť. Paměť je pevnou součástí procesoru, nelze jí nijak rozšířit. Základní modely nesou 16 GB pamětí LP-DDR5-8533 MHz. Vyšší model mají kapacitu 32 GB. Zajímavý je fakt, že paměti a řadič plně podporují dynamický takt pamětí. V nižší zátěži umí paměti snížit takt až na DDR5-2400 MHz, v případě požadavku na vysoký výkon zase zvýšit až na DDR5-9200 MHz. To je hodně zajímavý prvek architektury a energetické efektivity.

Samostatnou kapitolou je iGPU neboli Intel Arc Xe2. Intel věnoval grafickému výkonu hodně prostoru, a to i doslova, co se týká křemíku na Lunar Lake. Výkon asi nestoupne o 50 procent proti Meteor Lake, ale s nějakým zásadním nárůstem lze počítat. My to samozřejmě změříme.

I když je na to kladen velký důraz, s Lunar Lake se značně navýšil výkon AI v čipu NPU, celkově až na 120 TOPs. V tuto chvíli je použitelnost stále omezená, ale možná se jednou dočkáme. Já osobně si myslím, že tato generace NPU čipů všech výrobců (AMD i Qualcomm) zastará dřív, než najde nějaké uplatnění. To ukáže až čas.

ASUS Zenbook S14

Letošní nové modely řady Zenbook S reprezentují procesorové novinky od AMD a nyní i Intelu. Kolega Michal Rybka už měl v testu větší model Zenbook S16 s procesorem AI HX 300 od AMD, my se dnes podíváme na menší S14 s Intel Lunar Lake. Tím v podstatě nabídka Asus v této prémiové a stylové třídě pro letošní rok končí. Více modelu bych nečekal.

Modelová řada Zenbook je už dlouhodobě určená tvůrcům obsahu, kreativcům. Jde o elegantní provedení s extrémně nízkou hmotností a dlouhou výdrží na baterii. Umělou inteligenci zatím nechme stranou, jelikož proti marketingovým prohlášením, je použitelnost Ai Copilot s NPU stále velmi omezená.

Asus se s touto řadou už řadu let snaží konkurovat počítačům Applu, ale na platformě Windows, nakonec ani cena dnes testovaného počítače není nijak šílená. V tuto chvíli se v obchodech objevuje s cenovkou pod 50 000 Kč. Za OLED 3K displej, tichý chod a celkovou výbavu počítače to není špatné.

ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu
i Zdroj: Asus

Námi testovaný model Zenbook S14 (UX5406) se v ČR nabízí pouze v jedné konfiguraci. Můžete si zvolit pouze barvu. V nabídce je bílý a šedý model. Komponenty jsou u obou samozřejmě totožné. Cenu už jsem zmínil o kousek výše, v Alze jsou obě verze za 48 490 Kč s daní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama