ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu
i Zdroj: Asus
Mobilní zařízení Recenze ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu

ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7

Seznam kapitol

1. ASUS Zenbook S14 UX5406 (model 2024) 2. Srovnání Lunar Lake s konkurencí 3. Představení, balení a specifikace 4. ASUS Zenbook S14 - hardware I. (CPU, GPU) 5. ASUS Zenbook S14 - Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS notebooku
7. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 8. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 9. Procesorový výkon 10. Herní výkon s Arc Xe2 140V (1080p) 11. Výkon na baterii 12. Závěr

Před pár týdny dorazily do notebooků procesory AMD Ryzen AI 300 a Snapdragon X od Qualcomm. Jejich přímou konkurenci nyní uvádí také Intel v testovaném notebooku Asus Zenbook S14. Řada procesorů Lunar Lake je v mnohém přelomová, je tvořená čiplety od TSMC a velmi výkonným GPU.

Reklama
ASUS Zenbook S14 (2024): Intel Lunar Lake poprvé v testu
i Zdroj: Asus

Musíme v závěru ohodnotit dvě věci. Nejprve novou architekturu Intelu pro ultrabooky a poté i samotný počítač od Asusu. Začněme tedy procesorem architektury Lunar Lake.

Intel Lunar Lake

Musím zde zopakovat, že Lunar Lake je už svou stavbou s pouhými osmi jádry určen opravdu jen do segmentu ultrabooků, do vznikajícího segmentu pro Ai Copilot od Microsoftu. Intel potřeboval konkurenci pro notebooky s procesorem Qualcomm Snapdragon (dostupné na Alze) a AMD Strix Point. Je zřejmé, že Intel se soustředil hlavně na výkon grafiky, kde nemá Snapdragon vůbec žádnou šanci, a i proti Radeonu 890M si nestojí Arc Xe 2 140V vůbec špatně.

Mohu bez okolků říci, že jsem testoval nejvýkonnější integrovanou grafiku od Intelu v historii. Naprostým překvapením je ale hratelnost všech moderních her, žádná cukatůra a padání se nekoná. Upřímně říkám, že hrát velmi komfortně třeba Warhammer 40K Space Marine 2 na počítači s příkonem 40 W, pro mě byl nevídaný zážitek. Samozřejmě nelze hrát s maximálními detaily, ale i tak hra vypadala pěkně.

Ani procesorový výkon není žádné ořezávátko. Čtyři P-Cores a čtyři LP-Cores nabízí poloviční výkon AMD Ryzen HX 9 AI 370, který má dvanáct jader a trojnásobný počet vláken. Nadcházející procesory Arrow Lake i bez HT nabídnou s vyšším počtem zcela jistě zajímavý výkon.

Posledním aspektem je spotřeba. Ta je konečně po letech rozumná. Plná procesorová zátěž znamená několik sekund limit 48 W a poté se usadí na hodnotě 35 W. Během hraní jsem neviděl vyšší číslo než 45 W. Příkon v idle je pak bezkonkurenčních 7 W. Tohle se Intelu povedlo.

Výbava, spotřeba, baterie

Počítač nese dvojici plnohodnotných Thunderbolt 4 portů, které umí přenášet data, obraz i nabíjet počítač. To je určitě super. Pouze jeden USB-A port by mě ale nestačil. Zapojíte myš a už není, kam zapojit USB flashku nebo disk, ocenil bych alespoň ještě jeden USB-A. Na tělo by se jistě vešel.

Zpracování počítače je prvotřídní, zde nemám k designu a provedení žádnou výtku. Co se týká spotřeby, ta je zcela adekvátní osazeným komponentám. Maximální špička příkonu procesoru 48 W a kontinuální aplikační a herní příkon do 45 W jsou skvělé hodnoty. Navíc při sledování filmů nebo lehčí práci lze počítat i s více než osmnácti hodinami výdrže na baterii. Hrát se dá maximálně slabé dvě hodiny.

Osobní názor

Když budu hodnotit počítač Asus Zenbook S14 jako celek, nemám k němu kromě jednoho USB portu žádnou výtku. Mně osobně 14" displej nevyhovuje, ale to je jen má preference. Počítač je lehký, kompaktní, tichý i v plné zátěži, mnoho se nezahřívá a veškerou činnost zvládne s nízkou spotřebou. Navíc má skvělý OLED displej s dotykovou vrstvou a vydrží bez nabití víc než 15 hodin. Zákazník by si možná mohl jen vyměnit disk za větší, ale jinak nemůže být z ničeho zklamán. Také cena mě překvapila, čekal jsem od Asusu vyšší. Za necelých 50 000 Kč jde o skvělou stylovku, která majitele nadchne.

Za půjčení notebooku, děkujeme společnosti ASUS

Verdikt

Výkonný, tichý a úsporný notebook, na kterém si zahrajete i nejnovější hry úplně bez problémů.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velice tichý chod v jakékoliv zátěži
Nízká hmotnost, extrémně nízká spotřeba
Vydrží až 18 hodin běžného používání, přes 16 hodin přehrávání videa
Celkem solidní cena (se Snapdragonem X Elite stojí stejně)
Jen malý zdroj, možnost mabíjet přes USB-C
2× Thunderbolt 4
Luxusní OLED dotykový displej 120 Hz
Ještě jeden USB-A port na pravé straně by určitě využil každý
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama