be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: be quiet!
Skříně, zdroje, chladiče Recenze be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 08:00 15

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Balení a příslušenství, kabely 3. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor 4. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost
5. Zátěžová charakteristika napěťových větví 6. Hlučnost a teploty zdroje 7. Závěr

Naposledy jsem testoval zdroj před dvěma lety, kvůli novým standardům napájecích konektorů je ale na čase se podívat na nějaký aktuální. Dark Power 13 je maximálně vybavený zdroj poslední generace.

Reklama

Vnitřek zdroje zcela odpovídá nejmodernějším trendům, kdy vše je upevněno na základně a už nic netaháte po dalších plošných spojích ve víku a podobně. Podívejme se ale nejprve na ventilátor.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak ukazuje obrázek, ventilátor je opravdu bezrámový. Vnitřek zdroje kryjí jen dva vrchní kryty. Ty snadno odstraníte a ventilátor lze vyjmout. Pak už je vnitřní část zdroje plně přístupná.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

be quiet! zdroje samozřejmě nevyrábí, ale dělá je pro něj CWT nebo FSP. Platforma je shodná už od řady Dark Power 11 (možná i dřívější). Pamatuji doby, kdy byla CWT považována za nízkorozpočtového výrobce velmi nekvalitních zdrojů. Dnes jde o prvotřídní produkci.

Tento konkrétní zdroj pochází z dílny FSP. Využívá aktivní usměrňovač, FB-LLC můstek, sekundární 12V usměrňovač a konverzi nižších napětí přes DC-DC konvertor. Nejdůležitější částí zdroje je právě aktivní usměrňovač. Křemíkové diody v klasických usměrňovačích, jsou zapojené v sérii a způsobují nejen každá pokles výstupního napětí, ale produkují nadměrné teplo při ne zcela vysoké efektivitě. Zapojení několika takových usměrňovačů paralelně, sice zvýší efektivitu, ale nesnižuje pokles napětí. Navíc zvyšuje produkci tepla. To není řešení pro moderní zdroj.

Aktivní zesilovač, jak už říká jeho název, nepoužívá k usměrnění pasivní prvky, ale aktivní. Tím jsou MOSFETy (zřejmě VISHAY LVB2560). Ty jsou významně efektivnější s nižším poklesem napětí. Navíc použitím více prvků s nízkou impedancí paralelně naroste efektivita a dál se sníží pokles napětí obvodu. FSP v tomto zdroji osadili čtyři MOSFETy (na obrázku jsou vlevo, vybavené lesklým chladičem). Ty sledují vstupní napětí AC a vypínají a zapínají vždy dva MOSFETy v horní části sinusoidy a další dva ve spodní. Tím dělají v podstatě to samé, co dioda.

Zcela nahoře vlevo je ještě jeden chladič. Na něm najdeme dva Power MOSFETy Infineon a Schottkyho diodu. Jde o kruciální obvod usměrňovače, známý jako APFC. Ten redukuje fázový posun napětí a proudu z a do usměrňovače pro vyšší efektivitu zdroje. K němu patří samozřejmě i kontrolér Infineon a dva největší kondenzátory ve zdroji. Jde o japonské Nippon Chemi-Con 420V s kapacitou 470uF.

Další obvod v řadě je FB-LCC můstek, který dále pracuje s DC napětím. Tento obvod tvoří čtyři MOSFEty na dvou chladičích pod velkými kondenzátory. Poté se už napětí dostává do hlavního tranformátoru s logem be quiet! a následně do sekundární části zdroje.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Pájení je zcela příkladné a bez jediného problému. Výrobce vůbec na pájce nešetří a obvody s vysokým napětím jsou řádně prolité pájkou. Zpracování celého zdroje je prvotřídní, včetně prémiových komponent ve všech obvodech.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama