be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: be quiet!
Skříně, zdroje, chladiče Recenze be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 08:00 15

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Balení a příslušenství, kabely 3. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor 4. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost
5. Zátěžová charakteristika napěťových větví 6. Hlučnost a teploty zdroje 7. Závěr

Naposledy jsem testoval zdroj před dvěma lety, kvůli novým standardům napájecích konektorů je ale na čase se podívat na nějaký aktuální. Dark Power 13 je maximálně vybavený zdroj poslední generace.

Reklama

Když jsem v roce 2021 řešil nákup nového zdroje, byla situace na trhu zcela tristní. Souhrou mnoha faktorů se v podstatě nic nedalo koupit. Vrchol covidové krize, nedostatek komponent, zavřené továrny, a navíc stále ještě kryptohorečka ve vrcholné fázi. Kategorie výkonných zdrojů ve všech eshopech zela prázdnotou a koupit se dal v ten moment jediný zdroj od Asusu, tak jsem ho tehdy otestoval...

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes je situace naštěstí už jiná. Zdrojů všech možných výkonů je na trhu spousta, v obchodech jsou jich desítky modelů. V dostupnosti problém není, jeden háček tu ale je. Většinu starších zdrojů s vysokým výkonem už zákazníci nechtějí. Mámě nový standard napájení grafik GeForce s konektorem 12VHPWR. Je tedy dobré i v případě, že ho zatím nepotřebujete, být připravený do budoucna. Právě na takový zdroj jsem čekal, jelikož těch, které nový standard podporují, na trhu není mnoho. Reálně v českých obchodech právě jen dnes testovaný Dark Power 13 od be quiet!

Řada zdrojů Dark Power je na trhu v podstatě stálicí a hodně oceňovaným produktem. Vybavuji si že, už od řady Dark Power 10 se jedná o špičkové zdroje, zejména řada PRO je velice oblíbená. Dnes testovaný zdroj není z řady PRO, přesto jde o vysoce efektivní produkt. Řady bez dovětku PRO v názvu si musí vystačit s efektivitou Titanium 80 Plus, což pro domácí PC  bohatě postačí.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím nejdůležitějším na novém zdroji je základna postavená právě na platformě Dark Power 12 PRO, využívá tedy nejkvalitnější součástky a řízení napájení. Novinkou je plná podpora formátu ATX 3.0. To mimo jiné, přináší právě onen zmíněný 12VHPWR konektor s výkonem až 600 W na straně zdroje. Výrobce také vylepšil ventilátor bez rámu a doplnil funkci OC. O taktování se ale nejedená, tlačítkem si ale můžete zvolit rozložení 12V napětí do více větví nebo jedné „mega“ silné. To je zajímavá a pro některé scénáře užitečná funkce.

Základní parametry

Kromě základních informací o účinnosti 80 Plus Titanium si všimněte hlavně počtu 12V větví. Všechny modely řady Dark Power 13 mají čtyři samostatné větve. Je to celkem zvláštní, jelikož trend v posledních letech směřoval opačně a jedna silná 12V větev byla standardem. Výrobce ale na tuto skutečnost myslel a nabízí OC funkci, kterou jsem už zmínil. S ním přepnete zdroj do režimu jedné silné 12V větve, což je pro grafiky typu RTX 4090 jediná volba.

Zmínit musíme desetiletou záruku výrobce a doporučenou českou cenu, která je 7299 Kč, což za 1000 W zdroj standardu ATX 3.0 se špičkovou účinností není zlá cena. Jediný konkurenční (dostupný v ČR) zdroj se stejnou výbavou a výkonem, stojí o 1100 Kč víc. Za současné situace to není vůbec špatná nabídka. Ušetřit se dá i na modelu s nižším výkonem, který do herního PC postačí a je levnější. K RTX 4090 bohatě dostačuje i 850 W zdroj.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama