be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: be quiet!
Skříně, zdroje, chladiče Recenze be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2023 08:00 15

Seznam kapitol

1. Představení zdroje a úvod 2. Balení a příslušenství, kabely 3. Vnitřní konstrukce, pájení a ventilátor 4. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost
5. Zátěžová charakteristika napěťových větví 6. Hlučnost a teploty zdroje 7. Závěr

Naposledy jsem testoval zdroj před dvěma lety, kvůli novým standardům napájecích konektorů je ale na čase se podívat na nějaký aktuální. Dark Power 13 je maximálně vybavený zdroj poslední generace.

Reklama
be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkem dlouho jsem čekal na možnost si pořídit zdroj s vybavený přímo konektorem 12VHPWR a příslušným kabelem. I když jej mnoho výrobců oznámilo už vloni, koupit se dají jen několik málo týdnů v tomto roce. Navíc se zatím nedají koupit od zaběhnutých a osvědčených prvotřídních výrobců. Nabídka na trhu je celkem slabá. Je tedy dobré, že další várku zdrojů uvádí na trh právě be quiet! s inovovanou řadou Dark Power 13. Nabídka moderních zdrojů ATX 3.0 je na trhu opět širší.

Účinnost a kvalita

Naměřená účinnost (efektivita) byla o kousek nižší, než proklamuje výrobce, a ve vyšších zátěžích se nevešla do specifikace 80 Titanium. Rozdíl byl ale v řádu jednoho nebo dvou procent, záleží nejspíš i na tom, jak se měřilo. Vysoká účinnost (94 procent) je dodržená zejména u 20procentní zátěže, kde to uživatele zajímá většinou nejvíce. Velké procento počítačů má v klidu či při běžné práci právě podobně nízký příkon, a při tom se takto vysoká účinnost vždy hodí.

Celková kvalita zpracování napětí je extrémně dobrá, aktivní usměrňovač a kvalitní sekundární stavba zdroje udrží výstupní napětí i v plné zátěži v podstatě neměnné proti nízkým zátěžím. Spotřeby v idle i standby je opět jedna z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Ve všech směrech jde o moderní zdroj, který nárokům v roce 2023 bez potíží vyhoví.

Provozní vlastnosti

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj se díky vysoké účinnosti a výkonnému ventilátoru zahřál při dlouhém hraní maximálně na 65 °C (měřen vyfukovaný vzduch), což je celkem nízká teplota. Pokud bude ale zavřený v počítačové skříni a bude otočený tak, aby nasával zahřátý vzduch, nebude výsledek takový. Podle komponent uvnitř může být klidně o desítky stupňů vyšší. Hlučnost zdroje je nízká i při maximální zátěži.

Osobní názor

Zdroj Dark Power 13 je kompletně postaven na platformě Dark Power 12 PRO, co je prověřená a naprosto špičková platforma od FSP. Dá se říci, že jediná změna je osazení zadního panelu zdroje novým konektorem 12VHPWR, který je v podstatě spojení dvou 40A 8pinů do jednoho, nového konektoru. Jinak je výbava shodná s minulou generací. Zajímavou featurou je OCK bracket s tlačítkem, který umí přepnout zdroj na jednu silnou 12 V větev. To doporučuji pro nové GeForce s 16pinovým konektorem.

Co s týká funkčnosti zdroje a kvality jeho hlavní funkčnosti, dodávání napětí do PC, zde není co řešit. Správa napětí, jeho tvrdost a hodnoty jsou zcela excelentní. Hlučnost je nízká, spotřeba samotného zdroje minimální. Pozitivem je i kompaktní rozměr, zpracování a desetiletá záruka. Pokud hledáte velmi solidní zdroj ATX 3.0 se 600 W PCIe konektorem, s Dark Power 13 neuděláte chybu.

O zdroje z nové řady Dark Power 13 si můžete ještě zasoutěžit na stránkách výrobce, soutěž končí dnes 7. února.

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení zdroje na test děkujeme be quiet!

be quiet! Dark Power 13: Test moderního 1000W zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz

Verdikt

Perfektně zpracovaný, moderní zdroj s 12VHPWR konektorem pro nové GeForce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

12 pin konektor s vlastním kabelem
Nízká teplota při dlouhodobé zátěži
Velice tichý ventilátor
Perfektní parametry napětí, velmi tvrdý zdroj, rychlý start
Nízká spotřeba idle i standby
Vysoká efektivita do 50 procent zatížení
podpora ATX 3.0
Relativně vysoká cena (dnes ale u 1000 W běžná hladina)
Dle měření není ve vyšších zátěžích nad 50 procent certifikace 80 Plus Titanium dosažená
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama