budoucnost-ssd-neni-ruzova
Novinka Budoucnost SSD není růžová

Budoucnost SSD není růžová

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

21. 2. 2012 06:15 28

Alespoň to tvrdí Laura Grupp z University of California. Ta podnikla se svými kolegy výzkum, jaký vliv mám na rychlost SSD menší výrobní proces.  

Reklama

Podle zveřejněné zprávy SSD za dvanáct let narazí na své technologické limity. Vyplynulo to z testování celkem 45 různých pevných disků, které byly vyrobeny procesy od 72nm po současných 25nm. Závěrem bylo, že zmenšování výrobního procesu s sebou nese neblahé důsledky. Zásadně se zvyšují latence, a naopak se snižuje šířka přenosového pásma.

Budoucnost SSD není růžová
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Ke zmenšování výrobního procesu se výrobci uchylují, aby dosáhli nižších nákladů na jeden vyrobený GB paměti, dalším důvodem je pak zvyšování kapacity. To ale v budoucnu pravděpodobně bude znamenat konec SSD. Když dali vědci z Kalifornie výsledky dohromady, zjistili že při 6.5nm výrobním procesu už budou disky z pevných součástek nepoužitelné a ve srovnání s těmi dnešními dosti pomalé. Tohoto bodu a hlavně výrobního procesu bychom se měli podle odhadů dočkat v roce 2024.

Budoucnost SSD není růžová
i Zdroj: PCTuning.cz


 

V té době už budou SSD oplývat kapacitou 16TB. Je proto otázkou, jestli je vůbec nutné zvyšovat kapacitu těchto rychlých disků až na takovou úroveň. Vždyť obrovský počet IOPS, vstupně výstupních operací, je důležitý jen pro operační systém a programy, které na něm běží. 16TB videotéka na SSD nedává moc smysl.

Zdroj: Techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama