Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce | Kapitola 3

Adam Vágner

Adam Vágner

3. 9. 2022 11:00 10

Seznam kapitol

1. Aktuální ceny 2. Historie a vývoj cen grafických karet 3. Aktuální poměr cena/výkon, co je teď nejvýhodnější

Čekali jste s nákupem na nějaké levnější karty? Tak je to tu, 6GB RTX 2060 můžete momentálně pořídit za sedm tisíc. A seženete už i o něco levnější RTX 3060 nebo RTX 3050. Ceny Radeonů naproti tomu spíše stagnují.

Reklama

Co je teď výhodnější?

Zbývá podívat se na aktuální poměr cena/výkon. Níže následují dva klasické pruhové grafy. Výkon jsem bral z výsledků modelů dosud otestovaných stávající metodikou na aktuální testovací sestavě. Jde o průměrný výkon v rozlišení 2560 × 1440, kde už výkonné karty v testech procesor nebrzdí tolik jako v 1920 × 1080. 

Bral jsem pokud možno karty s referenčními takty, občas jde ale o přetaktované modely, takže výkon může být o jedno dvě procenta vyšší než u základních modelů. 

Ještě obligátní upozornění: při jiné skladbě her se může průměrný výkon karet lišit o jednotky procent. Také připomínám, že jde o průměry hodnot bez ray tracingu a využití DLSS; ve hrách, které DLSS 2.x podporují, už GeForce mohou běžet podstatně rychleji bez významné ztráty detailů v obraze. Konkurenční FSR 2.0 od AMD využijete zatím jen v minimu her.

Mezi výkonnějšími modely je RX 6700 XT za necelých dvanáct tisíc stále suverénně nejvýhodnější kartou (u většiny modelů RTX 6700 XT za čtrnáct tisíc a to pochopitelně neplatí). 

Pokud budete chtít něco levnějšího, nejlevnější RTX 3060 pořídíte už za devět tisíc, což už vychází výhodněji než RX 6600 nebo RX 6600 XT, a proti nim má 4 GB paměti navíc a obecně výrazně vyšší výkon s ray tracingem a při zapnutém DLSS. Bude to ale ale za cenu špatných provozních vlastností s ohledem na jednoduchý chladič s jedním ventilátorem. Jestli se chcete dostat aspoň na průměrnou hlučnost, chce to připlatit devět stovek na model se dvěma ventilátory. Obdobný model od Gainwardu jsme testovali. Tehdy byl papírově asi o tisícovku levnější (a v reálu prakticky nesehnatelný, i když se tržní cena se pohybovala kolem patnácti tisíc a víc).

Gainward GF RTX 3060 Ghost 12GB: skvělý základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Gainward GF RTX 3060 Ghost 12GB: skvělý základ

Za normálních okolností by byl nepřetaktovaný model Gainward GeForce RTX 3060 Ghost kartou, která se dá koupit za cenu…

2. 6. 2021 08:00
8

Pokud budete chtít ještě lepší cenu, stále atraktivní volbou je 12GB RTX 2060, která má proti pomalejší RX 6600 výhodu ještě ve 4 GB paměti navíc a v podpoře DLSS.

Pokud budete potřebovat jít s cenou ještě o dost níže za cenu kompromisu u pamětí, sáhněte po 6GB RTX 2060 v akci. Proč, to je vidět v následujících dvou grafech – nejen že je z hlediska poměru cena/výkon RTX 2060 za sedm tisíc suverénně nejvýhodnější, mezi levnými kartami utíká ostatním modelům ještě výrazněji.

V prvním grafu jsou karty seřazené podle poměru cena/výkon, shora dolů od nejméně výhodné karty k té nejvýhodnější. Aktuálně v něm akční 6GB RTX 2060 z Alzy o kus předběhla dokonce i dosud nejvýhodnější Radeon RX 6700 XT za 11 900 korun. Dál už je poměr cena/výkon celkem vyrovnaný, kazí se to až u karet s cenou nad dvacet tisíc. Ale to už je asi jen poslední snaha prodejců vyždímat z toho ještě, co se dá, protože highend bude už na podzim muset s cenou hodně dolů.

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve druhém grafu jsou pro změnu karty seřazené od nejdražší k nejlevnější. Z něj je vidět, že 6GB RTX 2060 za sedm tisíc je teď mezi levnými kartami opravdový unikát. Někde od RX 6700 XT níže je vidět, že s každou ušetřenou tisícovkou na výkonu ztratíte víc, než ušetříte.

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V dalším grafu jsou ještě karty umístěné do kartézské soustavy souřadnic. Na vodorovné ose je cena, na svislé ose výkon karty. Je trochu komplikovanější, ale rychle z něj vyčtete, jak si daná karta stojí vůči ostatním zároveň cenou i výkonem. 

Čím více je karta vpravo, tím je dražší, a čím je výše, tím je rychlejší. V grafu je ještě logaritmická spojnice trendu – karty nalevo od ní jsou výhodnější než je v daném segmentu obvyklé, a naopak – čím více jsou napravo, tím jsou méně výhodné.

V něm výrazně vybočuje 12GB RTX 3080 – u ní je to celkem logické, při ceně 22 500 korun nabízí výkon blízký RTX 3080 Ti, která je o čtyři a půl tisíce dražší. A pak ještě výrazně k lepšímu vybočuje RTX 3070, RX 6700 XT a již zmiňovaná RTX 2060 za sedm tisíc.

Hodně doprava k nevýhodným kartám od křivky naopak vybočuje RX 6650 XT a RTX 3050, i když už zlevnila pod osm tisíc.

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

A co při jiné ceně?

A ještě poslední graf. Není tak komplikovaný, jak vypadá. Snadno z něj vyčtete, jak se při změně ceny u daného modelu změní poměr cena/výkon.

Na vodorovné ose je opět cena. Na svislé je ale poměr cena/výkon, tedy kolik korun dáte za procento výkonu. Čím je karta níže, tím má lepší poměr cena/výkon

Aktuální cena a poměr cena/výkon je zvýrazněný velkou značkou s popiskem karty. Čára znamená, jak se bude měnit poměr cena/výkon při změně ceny. Začíná dole na 70 % aktuální ceny a končí 20 % nad aktuální cenou.

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Níže je příklad, jak s ním zacházet – pokud budete například chtít zjistit, kolik by musel stát Radeon RX 6600 XT nebo GeForce RTX 3070, aby nabízeli stejný poměr cena/výkon jako RTX 3060 Ti, vynesete z RTX 3060 Ti vodorovnou linku a v místě, kde protne čáry Radeonu RX 6600 XT a RTX 3070, odečtete příslušnou cenu – v příkladu na obrázku 12 200 a 17 200 korun (s aktuálními cenami už jsou ty částky výrazně nižší).

Ceny grafických karet: levněji už konečně i slabší GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Jestli jste čekali na nějakou rychlejší kartu s cenou kolem sedmi tisíc, máte možnost. Bez poladění regulace to sice bude spíš na hraní se sluchátky a má jen 6 GB paměti, takže nemůžete počítat s tím, že si s ní bez problémů vystačíte pět let, ale to snad od grafiky za takovou cenu nikdo nečeká.

A jinak už zopakuju to, co vždy – s nákupem karty nad dvacet tisíc už vydržte na to, co předvede nová generace, nástupci levnějších modelů přijdou nejspíš až v příštím roce, takže není důvod otálet. A až na tu 6GB RTX 2060 se snažte za každou cenu vyhnout nákupu starých „levných“ modelů – jejich ceny stále neodpovídají tomu, jaký mají výkon.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama