Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie | Kapitola 7

Pavel Boček

Pavel Boček

30. 1. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Po jisté době se mi podařilo získat zástupce nové řady Corsair CXM, která oproti předchůdcům přináší výrazný posun. Platforma nyní nabízí jedinou +12V větev a buck měniče napětí pro větve +3,3 a +5 V. Zůstává částečně modulární kabeláž a certifikace 80 PLUS Bronze. Nyní ovšem s pětiletou zárukou.

Reklama

Další vybavení

Oddělovací transformátor

Pro galvanické oddělení od sítě je použit velký, 2kVA oddělovací transformátor (1:1). Pro účely bezpečnosti a řádnou referenci na zem je každý zdroj řádně uzemněn přes jádro transformátoru.

Anechoická komora

K řádnému měření hlučnosti jsem vytvořil menší domácí anechoickou komoru. Základem je veliká kartonová krabice od starého televizoru. Dále byly použity téměř dva čtvereční metry akustické vlnky pro vnitřní stěny a přes pět čtverečních metrů molitanových desek pro dno, strop a vnější stranu stěn.

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož samotná umělá zátěž produkuje velmi vysokou hladinu hluku, plus samotná místnost, kde testování probíhá, není tichá, měření hlučnosti probíhá v jiných, tišších prostorách. Jelikož známe rychlost ventilátoru, můžeme jej napájet externě a nastavit dané parametry. Díky tomu je možné měřit v naprosto jiných, tišších prostorách.

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřák, který mám aktuálně k dispozici, je lepší spíše pro srovnávání než nějaká tvrdá data. Nicméně díky tišším prostorám a samotné komoře je možné poskytnout i lepší lidský odhad (mozkovým myšlením) toho, kdy už začíná být dané zařízení slyšitelné.

Corsair CX550M: sbohem skupinová topologie
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama