CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč

CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 4. 2018 03:00 53

Seznam kapitol

1. CZC Giant IEM (Intel Extreme Masters) 2. Představení, balení a specifikace 3. CZC Giant IEM – Hardware I. (CPU, GPU) 4. CZC Giant IEM – Hardware II. (disky, paměť, deska) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému a přetaktování 9. Závěr

Tentokrát tu máme bombastickou herní sestavu, exkluzivní v každém směru a bez kompromisů u použitých komponent. Nejvýkonnější grafika na trhu, 64 GB paměti, dva nejrychlejší SSD na trhu, vodní chlazení procesoru, luxusní kompletně osvětlená skříň, včetně pamětí, zdroje i ventilátorů. Přesto za 140 000 Kč není úplně bez chyb a problémů.

Reklama

CZC Giant IEM (Intel Extreme Masters)

Kompletní sestavy testujeme jen velmi zřídka, většinou v podobě nějakých dostupnějších strojů kolem Vánoc. Upřímně jsem přesvědčen, že čtenáři PCT si raději postaví počítač sami, než by někde koupili „zajíce v pytli“ s laciným zdrojem, odfláknutým výběrem disků nebo výběhovou deskou. Z mnoha důvodů právě sestavy netestuji rád, je to spíše taková povinnost a „úlitba Bohům“ neboli firmám, které nám půjčují celý rok hardware na testy. Ovšem výjimky se najdou, a občas se objeví sestava, která za to stojí a mne osobně její výkon a vlastnosti zajímají, tak ji otestuji. A to je právě tento případ. Tohle je konfigurace komponent, kterou bych si koupil i já sám, a to zcela upřímně (Neříkám, že celý počítač, tak jak je).

CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Kdybych svou sestavu neměl, tohle by byla kombinace, která by mne ve všech směrech uspokojila a sestavil bych si ji podobně. Výrobce se zcela trefil přesně do mého gusta, a dokonce ji po mně i pojmenoval (to byl vtip, název vychází z rozměrů počítače). Zde totiž nejsou žádné kompromisy, žádný levný disk spolu s nejvýkonnějším CPU a grafikou, žádná tuctová deska a zdroj, žádná laciná skříň, málo paměti nebo problematický vzhled.

Tohle je podle mě zcela bombastické herní PC, tak jak by mělo v high–endu vypadat. Teda mohl bych ještě rozporovat, že pro čistě herní stroj by byl asi vhodnější Core i7–8700K, který se dá taktovat na 5 GHz. Použitím Skylake–X ale dodal výrobce počítači mnoho jader, které se dnes ve hrách neztratí, vyšší počet jader je naopak stále důležitější. Navíc je počítač univerzálnější, co se týče i práce, zpracování videa a dalších činností, s výjimkou těch her. Platforma X299 byla zvolena dle mého dobře, vzhledem k taktování zcela vypadla konkurenční X399, což se ale asi nedivíte, když jde o počítač certifikovaný pro turnaje Intel Extreme Masters.

CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce CZC tentokrát vzal vše nejlepší, co se dá pořídit, a osadil to spolu dohromady. I když mírné kompromisy tu jsou – Core i9–7890XE s nejvyšším hrubým výkonem zde nenajdete, muselo stačit dvanáctijádro Core i9–7920X, což je rozumný kompromis (oproti 7890XE má vyšší takty).

Na discích se ale nešetřilo, systémový disk je Intel Optane 900p, což je bomba, snad jen kapacita mohla být vyšší. Jako úložiště pak najdeme Samsung 960 Pro 1 TB, což je přesně úložiště, jak má být. Grafika je nejrychleji taktovaná GTX 1080 Ti na českém trhu, 64 GB pamětí také postačuje, vše doplňuje dobrá deska, zdroj a skříň.

Ovšem několik zásadních problémů jsem objevil. Nebudu je samozřejmě prozrazovat v úvodu, ale dostaneme se k nim časem, na můj vkus jich ale nakonec bylo víc, než bych akceptoval. Podrobněji už dále v recenzi.

CZC Giant IEM: Ultimátní herní Obr za 140 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke každému certifikovanému počítači IEM dostanete také řadu her a kreditů do online her. Celková cena by měla být v přepočtu na CZK asi 4100 Kč. Tato nabídka platí pro všechny prodejce IEM sestav a jejich sestavy bez výjimky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama