Domácí síťování: Veřejná adresa IPv4 za třicet korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Veřejná adresa IPv4 za třicet korun

Domácí síťování: Veřejná adresa IPv4 za třicet korun | Kapitola 2

Petr Šaroun

Petr Šaroun

7. 8. 2018 03:00 70

Seznam kapitol

1. První polovina speciálního třináctého dílu! 2. Proxy server – předstíráme, že jsme někdo jiný 3. VPN 4. Založení VPS
5. Připojení k VPS 6. Nová IP adresa 7. Nastavení Firefoxu

Podíváme se na proxy, anonymizéry a jak na zřízení veřejné IPv4. Ta se hodí, když je váš poskytovatel škrt a za veřejnou adresu IPv4 schová šest set lidí, takže máte všude ban a nejde stahovat z Ulož.to, chcete předstírat, že jste v USA pro sledování zahraniční televize, chcete někde trollovat, skrýt svou identitu, nebo zpřístupnit svá zařízení zvenčí.

Reklama

Proxy server – předstíráme, že jsme někdo jiný

Když si uložíte hlavní stránku www.seznam.cz, máte skoro 4 MB. Pokud si www.seznam.cz otevře 100 lidí ve firmě, je to přenos 400 MB, proč znovu a znovu stahovat stejný obsah? Proxy server funguje jako prostředník. Prohlížeč nastavíte, aby na stránku nešel přímo, ale skrz proxy server. První návštěvník stáhne celý obsah stránky, další potřebuje už jen htm/html soubor, ale styly a obrázky se nahrají z cache proxy serveru.

Má to chybu, jsme v době spojení HTTPS, to je (mělo by být) privátní, tam nemá, kdo co koukat, není pořádně jak kešovat. Proxy servery nevymřely, ale jejich původní účel téměř pominul.

Dnes se používají i pro zamaskování identity, podobně jako webové anonymizéry. Veřejné proxy mohou do spojení vkládat reklamu, viry, používají je kriminálnící. Seznamů proxy je spousta http://free-proxy.cz.

Free Proxy
i Zdroj: PCTuning.cz
Free Proxy

Použití Proxy serveru je snadné, to je hlavní výhoda. Pokud už musíte, doporučuji Socks5 anonymní proxy.

Na hraní s proxy servery je dobrý Firefox. Nepoužívá nastavení Windows, ale svoje vlastní. Můžete mít Chrome bez proxy serveru a Firefox s proxy serverem. Budete mít dvě rozdílné identity (IP adresy, prohlížeče). Není to zcela anonymní, šikovná www stránka toho zjistí vážně hodně, ale to by se v tom musel někdo šťourat, což, poku d nebudete extra zlobit, nikdo dělat nebude.

Zapnutí proxy je ve Firefoxu schováno v nastavení (about:preferences) až úplně dole v "Nastavení připojení".

Firefox - nastavení
i Zdroj: PCTuning.cz
Firefox - nastavení

Zde se nastavuje Proxy server.

Firefox - nastavení Proxy
i Zdroj: PCTuning.cz
Firefox - nastavení Proxy

Nikdo neví, jestli daný proxy server vypnou, jestli je na hacknutém stroji, jestli o tom ví jeho vlastník nebo jestli je vlastník ňouma, který si na server nainstaluje proxy server a nezabezpečí ho, takže server umožňuje připojení neautorizovaných uživatelů Z INTERNETU a BEZ HESLA.

Nastavil jsem proxy, provedu kontrolu IP adresy skrz www.mojeip.cz.

Kontrola přes www.mojeip.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Kontrola přes www.mojeip.cz

Mám novou IP adresu. Daný proxy server bude nejspíš VPS a trochu pochybuji, že provozování veřejného proxy serveru neporušuje podmínky daného poskytovatele VPS serverů. Veřejná proxy se podobá veřejným WC někde v Tur..., nikdy nevíte, od čeho se umatláte. Chcete něco podstatně čistšího, ne veřejný server.

Proxy jsou snadno dostupné, do Firefoxu existují doplňky na přepínání Proxy serverů, dá se s tím dělat neskutečný binec. Skrz proxy server funguje stejně dobře HTTP/HTTPS jako třeba IRC a další.

Ruská IP a e-mail vám pomohou k nižším cenám v jednom z herních obchodů, ale pozor, je to tenký led. Pokud by daný proxy server využívala jakási zlobivá parta, můžete se přichomýtnout k něčemu fuj, od dětského porna, rozšiřování vyděračských virů po obchod s lidmi a krádeže bitcoinů.

Váš vlastní, kompletně vlastní a privátní proxy server, je ovšem šikovný. Jen musíte dát pozor při konfiguraci, abyste omylem nevyrobili veřejný proxy server. Internet je skenován 24/7 dní v týdnu, jak nějaký scanner zachytí veřejný, děravý nebo nezabezpečený proxy server, jdete na nástěnku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama