Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO

Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 2. 2023 09:30 50

Seznam kapitol

1. Změna názvu, anebo také ne ... 2. Endorfy Navis F240 3. Testovací sestava a výsledky měření 4. Závěr – Hodnocení

Společnost SilentiumPC vloni oznámila změnu značky na Endorfy. Pod novým brandem ale najdete tytéž produkty s drobnými vylepšeními. My vyzkoušíme ověřený chladič Navis F240 s novým logem Endorfy. 

Reklama
Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO
i Zdroj: PCTuning.cz

Zkoušel jsem mnoho chladičů AiO, od těch nejlevnějších až po superdrahé. Ty levné většinou poznáte na první pohled a první dotek, zkušenosti navíc praví, že právě tyhle nevydrží dlouho. Mám doma už pěknou sbírku nefunkčních AiO, ve kterých zmizelo chladivo nebo se nějak rozbila pumpa. V případě Endorfy Navis F240 jsem ale už při prvním zkoumání věděl, že tohle nebude lowend, což by mohla indikovat prvoplánově cena. Z výsledků měření jsem mile překvapen.

Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladicí výkon a hlučnosti jsou skvělé. S tichým chodem na otáčkách 600 ot./min uchladíte při minimální hlučnosti cokoliv včetně výkonných procesorů Intel. Pokud vám už tento základní režim stačit nebude, můžete jen mírně navýšit otáčky ventilátorů a bezpečně uchladíte opět cokoliv. Největším překvapením testu je právě ohromná rezerva v chlazení, kterou máte. Já bez potíží uchladím Core i9-9900K s napětím 1,35 V s výkonem pumpy a ventilátorů zhruba na polovině jejich maxima. A stále úplně tiše.

Otázkou je způsob ovládání. Uživatelé se zde dělí na dva tábory, puristé nechtějí žádný další software a svěří ovládání otáček svojí základní desce. To má své výhody v čistotě takového řešení, někdy ale nemusí být ovládání úplně dle vašich představ. Přeci jen se otáčky nemusí chovat, jak chcete, a při ladění regulace pak musíte opakovaně do BIOSu desky. V takovém případě je praktičtější software, který umožňuje nastavení všeho možného přímo z Windows. 

V tomto případě na výběr nemáte, Endorfy žádnou aplikaci k chladiči nedodává. Ono by se ani jednoduše ovládat nic nedalo, chybí jakékoliv spojení s počítačem (USB). Ale nevidím to jako nevýhodu.

AKTUALIZACE: V době mezi zveřejněním recenze a publikací došlo celkem k zásadnímu zlevnění. Nejlevnější F240 pořídíte už od 2000 Kč, větší F280 za 2400 Kč a největší F360 za 2700 Kč. To jsou už opravdu zajímavé ceny

Nejlevnější model je za 2600 Kč, dražší za 2999 Kč a nejvyšší model je za 3399 Kč.

Za půjčení kitu děkujeme Endorfy

Endorfy Navis F240: poctivě navržený vodní kit AiO
i Zdroj: PCTuning.cz

Verdikt

Velice výkonný a super tichý chladič za bezkonkurenční cenu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Vysoký chladicí výkon, uchladí i i9-9900K s napětím 1,35 V stále s rezervou
Tichý chod do 1000 ot./min.
Velice slušné zpracování
Na dnešní dobu dobrá cena
Žádná aplikace, otáčky lze regulovat jedině skrze desku a její FAN porty (někomu může vadit)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama