EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic

EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

21. 8. 2017 03:00 58

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Energyknight SS-350ET-T3 je aktuálně nejspíš nejlevnějším ATX zdrojem od Seasonicu. Tento 350W zdroj s certifikací 80 PLUS Bronze je jako OEM model určen zejména pro výrobce sestav, nicméně dá se běžně sehnat i v obchodě pro koncové zákazníky, za zhruba osm stovek s tříletou zárukou.

Reklama

Hodnocení, závěr

Seasonic Energyknight SS-350ET-T3 zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v crossloadu, ovšem nezvládl to v souladu s normou ATX, kvůli tomu tedy nebude hodnocen. Jako u spousty jiných zdrojů je problém s crossloadem větve +5 V. Seasonic se snažil dodržet požadavek na proud alespoň 20 A z obou nižších větví, ale tak nějak mi nedochází, k čemu to je, když jej zdroj nedá ve specifikaci na regulaci napětí. Navíc, mít obě větve tak výkonné v roce 2017 nedává žádný smysl. Na jedné straně tak nejspíš téměř nikdo na tento problém nenarazí, na druhé straně Seasonic neměl v podstatě žádný důvod volit takovou distribuci výkonu. A když tak učinil, zdroj má zvládnout to, co specifikuje, pokud ne, není jiná cesta, než jej nenechat projít.

To je poměrně škoda, protože na tu cenu nabízí dobrou účinnost a s nynějším platformou i dost nízké zvlnění. Se zátěží většinou na větvi +12 V je i regulace napětí poměrně solidní. Hluk je obvyklý problém, nicméně tyto zdroje jsou určeny pro většinou lowendové konfigurace společností montujících sestavy s předimenzováním alespoň o 40 %. Většinou tak nedosáhnou takové zátěže, aby dosáhly hluku turbovrtulového letadla, navíc většina zákazníků na hlučnost sestav tolik nedbá. Je ovšem pravda, že se celkem běžně stává, že tyto OEM zdroje pořídí domácí uživatelé v krámě a pak se diví, jak příšerně hlučný se počítač v zátěži stane.

Je ale fakt, že díky takovému průvanu je problém, který by jinak nastal kvůli použití špatných kondenzátorů, odsunut krapet do pozadí, neboť dostávají přesně to, co potřebují – nízkou teplotu. To a také fakt, že je nyní na tyto levné zdroje tříletá záruka, by z nich dělalo takovou rozumnou volbu základního zdroje. Výdrž při výpadku napájení není tak zlá, tak opravdu, nebýt tak špatné regulace a příšerného hluku, tak by to ve výsledku mohl být celkem solidní zdroj. Jo, a ještě těch v podstatě neexistujících ochran.

EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic
i Zdroj: PCTuning.cz

                                         
Seasonic Energyknight SS-350ET-T3
KLADY
EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic
i Zdroj: PCTuning.cz
EnergyKnight SS-350ET-T3: nejlevnější ATX Seasonic
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
levný, ale i tak tříletá zárukapochybné kondenzátory
dost nízké zvlněnívelice hlučný
slušná účinnostnepoužitelná UVP
dobrá regulace napětí v kombinované zátěžiOPP moc nefunguje, bez OCP
 kratší kabeláž
Orientační cena s DPH: 800 Kč

Poděkování

Za poskytnutí zdroje Seasonic Energyknight SS-350ET-T3 děkuji společnosti Partis.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama