GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů

GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů

Jan Buriánek

Jan Buriánek

19. 3. 2013 18:00 3

Seznam kapitol

1. GPU Technology Conference 2013 2. Poster Session

Stalo se velmi vítanou tradicí, že společnost nVidia každý rok pořádá konferenci GPU Technology Conference (GTC), kde si dají dostaveníčko nejrůznější uživatelé GPU technologie a navíc se na stejném místě oznamují (většinou průlomové) zprávy o budoucím směru v tomto oboru. Přinášíme postřehy z prvního dne přímo z USA.

Reklama

GTC se tradičně koná v San Jose (California, USA) v obrovském moderním konferenčním centru, které bez problémů pojme tisíce vědomostí chtivých návštěvníků. Hlavní přednáškové sály (Key Note Halls) pojmou najednou 5000 diváků a v případě většího zájmu je sál rozšiřitelný o další, stejně velký prostor.

Právě na GTC byly oznámeny takové věci jako technologie Fermi, Kepler nebo Cloudové řešení VGX.

GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož samotná konference vždy přináší něco převratného, rozhodli jsme se vás informovat o dění na konferenci doslova „on-line“. Náš externí redaktor Jan Buriánek se vám pokusí přímo z místa informovat, co ho nejvíce zaujalo o čem byla nejvíce „řeč“.

Den první – tutoriálový

Konference GTC 2013 se koná od pondělí 18.3. do čtvrtka 21.3.2013. Tady si neodpustím poznámku, že odlet z Prahy provázely teploty -7 stupnů Celsia a silná chumelenice. Ve slunné Californii je tou dobou 20 stupňů nad nulou a sluníčko. Bohužel toho si účastníci GTC neužijí, protože je většina z nich od 9 ráno do 17:00 na konferenci...

GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů
i Zdroj: PCTuning.cz

První den je takový speciální, nVidia pořádá celý den tutoriály na téma: programování CUDA, detailní optimalizace driverů pro profesionální karty, API a SDK pro práci s clustery, knihovny funcí apod. Je to opravdu vzácná „škola“ pro odborníky, protože lektoři jsou přímo autoři příslušných nástrojů od nVidia. Sám jsem ocenil, když přednášející na dotazy mnohdy odpovídal větou typu: „...No, já jsem to tak implementoval, protože mě to připadá nejlepší z těch a těch důvodů...“ aj. Prostě informace přímo od zdroje. K tomu všemu jsou zde k dispozici i tzv. hands-on meetingy, tj. doslova setkání, kde si člověk doslova na technologie „sáhne“ a je nucen cosi naprogramovat, nastavit nebo dokonce nakonfigurovat. Sám jsem si rád oprášil programátorské dovednosti a dál jsem si dokonce kurz poslední verze akcelerovaného jazyka CUDA nebo speciální nadstavbu pro zpracování obrazů a lineární algebru od Accelerays.

GTC 2013 první den – pomalý rozjezd a ukázky posterů
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mě mj. zaujalo je velmi dobrá organizace konference (nechybí Apps pro organizaci přednášek, ve všech koutech konferenčního prostoru je zdarma WiFi, spousta přehledných nástěnek s programem, orientační systém, knihkupectví atd.). Problém je jen jeden: tutoriály a meetingy jsou vedeny paralelně a prakticky je nadlidské vše stíhat, nejde to. Je třeba pečlivě vybírat a oželovat i opravdu zajímavé věci. Naštěstí budou příslušné přednášky k dispozici on-line. Nejprve registrovaným účastníkům a následně široké veřejnosti, alespoň tak je to hlásáno v materiálech.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama