Huawei údajně pracuje na procesoru, který se vyrovná síle Apple M3
i Zdroj: depositphotos.com/HayDmitriy
Novinka Huawei údajně pracuje na procesoru, který se vyrovná síle Apple M3

Huawei údajně pracuje na procesoru, který se vyrovná síle Apple M3

David Švrček

David Švrček

29. 4. 2024 12:33

Podle úniku na sociální síti Weibo plánuje Huawei vytvořit svůj procesor Kirin pro desktopové počítače a notebooky, který se postaví čipu Apple M3.

Reklama

Podle úniku na sociální síti Weibo Huawei vyvíjí novou generaci procesoru Kirin pro PC, který má konkurovat Apple M3. Nový čip bude obsahovat osm jader. Čtyři výkonná jádra Taishan V130 a čtyři úsporná jádra. Dále únik uvádí, že nový GPU Mailiang 920 přinese obrovské zvýšení výkonu ve srovnání s předchozím čipem Kirin 9000. Procesor bude podporovat až 32 GB paměti a128bitové rozhraní pro LPDDR5/LPDDR5X nebo DDR5 SDRAM.

Huawei doufá, že nový Kirin SoC bude mít vícevláknový výkon srovnatelný s Apple M3 a grafický výkon srovnatelný s Apple M2. Navzdory tomu, že Huawei nemá takový podíl trhu s počítači, jako Apple, budování vyšších verzí procesorů Kirin pro stolní počítače a notebooky by mohlo posílit jejich postavení na trhu. 

Huawei údajně pracuje na procesoru, který se vyrovná síle Apple M3
i Zdroj: Huawei

Čína má zájem o soběstačnost nejen v oblasti čipů, a vysoce výkonné procesory Kirin od Huawei by mohly pomoci nahradit komponenty od AMD a Intelu v počítačích, což je cíl čínské vlády. Z tohoto hlediska je pro Huawei strategicky výhodné pokračovat v rozvoji těchto procesorů. Otázkou však zůstává, zda se nejedná pouze o plané řeči a opravdu vznikne ARMový procesor, který se výkonem postaví čipu M3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama