Krátké představení zdroje XPG CORE REACTOR II
i Zdroj: Vlastní fotografie
Skříně, zdroje, chladiče Článek Krátké představení zdroje XPG CORE REACTOR II

Krátké představení zdroje XPG CORE REACTOR II

Milan Urbanec

Milan Urbanec

90

Když jsem byl mladý student a poprvé vybíral svou první flashku, volba padla na značku Adata. V té době se mi zdála jako jasná volba, protože jejich poměr cena versus výkon byl v porovnání s konkurencí nesrovnatelný. Navíc jejich produkty často lákaly svým zajímavým a netradičním designem, což pro mě, jako mladého tech nadšence, hrálo významnou roli. Adata si tuto filozofii zachovala až do dnešních dnů – stále nabízí cenově dostupné, kvalitní a vizuálně atraktivní produkty.

Reklama

Stejné hodnoty reprezentuje i dnes testovaný zdroj v neobvyklé barvě, která se vymyká běžným odstínům bílé a šedé. Krabici zdobí ambasadorka Mera z jejich herní série XTREME SAGA, což je pokus Adata proniknout do světa anime. Ačkoliv tento projekt zahrnuje jak seriál, tak komiks, musím přiznat, že ke kvalitní anime tvorbě má stále daleko. Možná by bylo lepší, kdyby se rozhodli pro licencování nějaké existující a osvědčené anime série, která by lépe rezonovala s fanoušky žánru.

Značka XPG, která patří do portfolia herních produktů od Adata, nabízí kompletní řešení komponent – od pamětí a disků až po zdroje a skříně. Pokud tedy plánujete stavbu nového PC a chcete udržet jednotný design a zároveň neutratit i zlaté zuby po babičce, XPG je značka, kterou byste určitě měli zařadit do svého výběru. Vyniká zejména kombinací kvalitních materiálů, spolehlivého výkonu a dostupné ceny, což ji činí atraktivní volbou pro široké spektrum uživatelů.

Dnes tu máme model CORE REACTOR II 850W, který spadá do střední třídy produktů této značky. Zdroj je dostupný ve verzích od 650 W do 1200 W, pyšní se certifikací 80 Plus Gold a v nezávislém měření Cybenetics dostal hodnocení Platinum. Jedná se o kompaktní zdroj s rozměry 140 × 150 × 86 mm, respektive 160 × 150 × 86 mm pro modely 1000 W a 1200 W.

O chlazení se stará ventilátor o průměru 120 mm (v případě vyšších výkonů 135 mm). Ventilátor sice neumí běžet zcela vypnutý, ale dynamicky se reguluje – od 400 otáček za minutu při zatížení do 60 % až po 1250 otáček za minutu při plném výkonu. I při maximálních otáčkách zůstává relativně tichý, což jistě ocení každý, kdo si potrpí na tichý chod svého počítače. Tato funkce je obzvláště důležitá pro hráče a profesionály, kteří potřebují, aby jejich PC běželo co nejtišeji, aniž by se tím snižoval jeho výkon nebo efektivita. Ta se mimochodem pohybuje nad 90 % i při plném zatížení zdroje.

V balení nás mile překvapily bíle opletené kabely, což je esteticky příjemná změna oproti dřívějším „kečup a hořčice“ kabelům, které byly v oblibě u mnoha výrobců. Osobně bych ocenil, kdyby byly jednotlivé vodiče oddělené, zvláště u bílých kabelů, a možná by stálo za to vyrobit bílé i samotné konektory. Nicméně v moderních skříních se tyto detaily snadno schovají.

Krátké představení zdroje XPG CORE REACTOR II
i Zdroj: ADATA / XPG

Jako zdroji s certifikacemi ATX 3.0 a ATX 3.1 nechybí ani HiPower konektory 12VHPWR (600 W), ten je ideální třeba pro nové grafické karty Nvidia řady RTX 40. Tento konektor je klíčový zejména pro ty, kteří plánují upgradovat na nejnovější grafické karty a chtějí si být jisti, že jejich zdroj bude kompatibilní. Dále jsou v balení další nezbytné kabely jako 24pin pro základní desku, 8pin pro CPU nebo sada kabelů s konektory SATA pro někoho, kdo se chystá mít v PC více disku, než se mu vleze do slotů M.2 na základní desce. V neposlední řadě je v balení praktický obal na přebytečné kabely a další součástky, které vám ze stavby PC určitě zůstanou, což je další příjemný bonus pro ty, kteří si potrpí na pořádek a organizaci.

Ať už jste nebo nejste fanouškem anime, tento zdroj je rozhodně zajímavou volbou, pokud se pokoušíte o světlý design skříně. Použití kvalitních japonských komponent spolu s vysokou účinností i při vyšší zátěži, příznivou cenou a desetiletou zárukou z něj dělá zdroj, který by měl být ve vašem užším výběru.

Reklama
Reklama

Sponzorovaný redakční článek

Autorem článku je redaktor našeho webu. Text reprezentuje názory autora, vychází z našich nezávislých testů a obsahuje výsledky našich měření. Mohl vzniknout díky finanční podpoře partnera. Děkujeme!

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama