letni-navigace-pda-asus-a716-gps-holux-230
Mobilní zařízení Článek Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230 | Kapitola 8

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

14. 7. 2004 00:00 20

Seznam kapitol

1. O PDA a navigaci obecně... 2. Abeceda satelitní navigace 3. ASUS MyPal A716 4. GPS modul HOLUX GR-230
5. ASUS MyPal A716 podrobně 6. ASUS MyPal A716 - komunikace s okolím 7. Jádro pudla - GPS navigace v praxi 8. Závěr

Dnešní článek je pro PCtuning docela netypický. I dnes se bude jednat o precizní elektroniku, tentokrát se ale bude jednat o menšího "bratrance" PC (konkrétně PDA ASUS MyPal A716) ve spojení s malým satelitním modulem GPS. Co z tohoto dua, a mapového programu PocketKim vznikne, dozvíte se právě v tomto článku. Mimochodem to bylo asi poprvé, kdy na služebních cestách nechtěl nikdo řídit - všichni chtěli "navigovat"...

Reklama

Ze začátku jsem měl s ovládáním PDA trochu problémy. Po dvou dnech jsem se ale s přístrojem dokonale sžil. Je totiž třeba pochopit změny oproti PC. Například pravý horní křížek aplikaci nevypíná, ale jen minimalizuje apod.

Po grafické a výkonové stránce je A716 velmi povedený přístroj. Pro svůj obrovský výkon hravě zvládne i nejpropracovanější hry pro PDA, viz testy (Spb Benchmark):

Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz
Letní navigace: PDA Asus A716 + GPS Holux 230
i Zdroj: PCTuning.cz


Zvětšete si jednotlivé testy: Celkový, Cpu, Grafický, Paměťový, Synchronizační

Vadou na kráse mohou být (ve srovnání s miniaturními PDA) snad o něco málo větší rozměry a hmotnost. Výkon, výdrž při práci na baterie, robustní kovový design a mohutné síťařské vybavení ale tyto nectnosti jistě zastíní.

Navigace

Co se týče použití při navigaci, jedná se prakticky o plnohodnotný systém na jaký jsme zvyklí z drahých přístrojů montovaných do aut (zejména tehdy, použijeme-li speciální automobilový držák PDA).

Poznámka: Je nutné říci, že ani u nativních navigací nejsou v případě ČR mapy tak podrobné jak by si řidiči přáli. Automobilové systémy (a mapy dodávané na CD nebo DVD) jsou navíc často navzájem nekompatibilní. Zde překvapivě (a mnohem více než ve světě PC) platí, že není navigace jako navigace - liší se mapy BMW, Mercedesu nebo VW (stačí se podívat do odborných diskuzí).

Jediná poznámka míří k nepříliš šťastnému ovládání PDA (body musíte zadat tužkou / stylusem v klidu na parkovišti), také podrobnost map není zatím zcela dokonalá - nemluvě o stále malé databázi orientačních bodů (jedná se np. o čerpací stanice, bankomaty, hotely - to se časem ale jistě změní). Také propojení s informačním systémem monitorování hustoty dopravy není u nás zatím vyřešené.

To vše je ale ale otázkou času (a peněz). Cena a další možnosti použití přihrávají míč navigace na stranu PDA.

Spolupráce MyPal A716 s modulem GPS GR 230 je, až na malé překážky u navázaní spojení, bezproblémová. Přístroj v terénu neustále lokalizuje pozici doslova jako netopýr.

Použití PDA k navigaci není samozřejmě limitováno jen přídavným GPS modulem firmy Holux umístěném v automobilu. Mapy lze stejně dobře použít také pro pěší nebo cyklistické výlety. Stačí jen použít jiný software (české cyklotrasy jsou již také k dispozici) a místo recenzovaného GPS modulu jiný, skladnější. Zde se nabízí možnost využít malé GPS moduly určené pro CF slot.

Na závěr jistě čekáte ceny přístrojů a já mohu s klidem konstatovat, že jsou (ve srovnání s firemní autonavigaci) více než přívětivé:

ASUS MyPal A716

12 742,- *
Baterie 3000 mAh1 119,-
HOLUX GR 230 
Pocket KIM 2.7 PRO4900,-

*Pozn. ceny jsou uvedeny bez DPH 19%.

Za zapůjčení PDA ASUS MyPal A716 a Bluetooth modulu Holux děkujeme firmě:

Za spolupráci děkujeme firmě:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama