MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením

MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 4. 2012 02:00 11

Seznam kapitol

1. MSI HD R7770 Power Edition – chlazení překvapí 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2
8. Testovací metodika 2/2 9. Měření výkonu v hrách 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování 13. Závěr

Blíží se zlevnění Radeonů HD 7000, a to včetně dnes testovaného modelu HD 7770. Uživatelé hlasitě volali po snížení vysokých cen a karty teď budou zářit ve zcela jiném, pozitivnějším světle. My vám představíme zajímavý model MSI se zcela unikátním systémem chlazení – s nasazovacím přídavným ventilátorem.

Reklama
MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Díky vyšším frekvencím jádra nabízí karta od MSI výkon srovnatelný s Radeonem HD 6850. Což je ale víceméně očekávaný výsledek. Nárůst výkonu vůči staršímu Radeonu HD 6770 je v řádu desítek procent. Pokud se ale dobře podíváte na čísla z našich testů, je jasné, že pro rozlišení 1920 × 1200 tato karta určená spíše není. Na některé hry stačí, na všechny ale v žádném případě. Pokud uvažujete o této kartě pro zmíněné HD rozlišení, budete muset u některých titulů snižovat detaily a nebo hrát s kompromisy. Pokud máte menší monitor, zde se není čeho bát. Klasická 22" rozlišení karta "utáhne" bez potíží. Společně s dobrým taktováním vám pak karta nabídne dostatek výkonu.

Provozní vlastnosti

Zde je také hodnocení jednoznačné. Spotřeba v klidu i zátěži je skvělá. Měřitelně nižší než u Radeonu HD 6850 nebo GeForce GTX 460. Společně s nízkou spotřebou přicházejí i nízké teploty a tiché chlazení. Kolega Tomáš si v recenzi Radeonu HD 7770 od MSI stěžoval na hlučný chladič. Tato vylepšená verze tuto chybu napravuje. Chlazení je tiché za všech okolností. Takovou "parádičkou" je pak možnost osadit druhý ventilátor. Pokud budete chtít z karty dostat absolutní maximum, osaďte jej. Připravte se ale na výrazně vyšší hlučnost. Ta sice není nijak extrémní, tichá karta ale není. Pokud máte dobrou skříň, druhý ventilátor patrně neuslyšíte. Já bych se bez něj ale obešel.

Přetaktování

Díky možnosti zvyšovat napětí pamětem i jádru GPU, je možné se dostat kousek výše než s běžnými kartami Radeon HD 7770. Hranice bývá někde kolem 1,2 GHz. My jsme se dostali o pár MHz výše a karta byla stabilní. Rozdíl ale není nijak zásadní, chtělo by to ještě o kousek vyšší napětí a možná bychom se dostali až na 1,3 GHz. Výsledek není špatný, spotřeba stoupla jen o 20 W a chlazení zůstalo stále tiché. Tuhle kartu bych nebál provozovat dlouhodobě na taktu 1,2GHz+. Nárůst výkonu je znatelný a provozní vlastnosti stále dobré.

Osobní názor

V podstatě vše důležité už jsem v závěru řekl. Koncepce nasazovacího chladiče se mi líbí. Prakticky sice nepřináší nic extra, ale jde o zajímavou záležitost. Teploty s druhým chladičem měřitelně klesly. Jak už jsem řekl, za vyšší hlučnost těch pár stupňů dolů nestojí. To je ale můj názor a majitel může dospět k opačnému. Má možnost volby, vyzkouší a uvidí. Solidní bylo taktování i výkon karty. Pokud dojde brzy k avizovanému zlevnění na částku těsně kolem 3000 Kč s DPH, půjde o hodně zajímavou kartu v tomto cenovém segmentu. V tuto chvíli ještě kartu není možné koupit, měla by se začít prodávat od příštího týdne.

Výhody a nevýhody

MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil MSI Czech republic

MSI HD R7770 Power Edition – karta s unikátním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama