MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 11. 2018 03:00 21

Seznam kapitol

1. MSI Trident X, PC o rozměrech konzole 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI Trident X – hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI Trident X – Hardware II. (disky, paměť) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému a přetaktování 9. Závěr

Řada herních počítačů MSI Trident byla vloni uvedená jako nejmenší herní PC na trhu. A skříň, kterou počítač má, je opravdu malá. To hlavní je ale uvnitř – nejvyšší model Trident X dostal upgrade na osmijádro Coffee Lake a grafiku Nvidia GeForce RTX s architekturou Turing. Herní výkon stroje je skvělý, zaplatíte za něj ale závratnou cenu.

Reklama

Závěr

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI vyrábí a posílá do testu malé a výkonné počítače pravidelně. Téměř pokaždé si odnáší dobré hodnocení za kvalitu, dobrý výběr komponent a mnohdy i cenu. Tentokrát je výkon maximální, což je jasné už z výpisu komponent. Cena ale trochu kulhá na obě nohy. Nvidia Turing i osmijádra Coffee Lake jsou samy o sobě předražené komponenty, navíc MSI chce celkem prémiovou cenu navíc za sestavení a svou režii. Podívejme se na počítač Trident X detailněji:

Výbava, spotřeba, hlučnost

Trident X je malý počítač konkurující velikostí herním konzolím. Tím pádem je omezený do počtu portů a možnosti rozšíření. Nenajdeme zde deset USB portů, ale jenom šest. To by mělo běžnému hráči stačit. Také další výstupy jsou omezené na základní desku a grafiku. Spotřeba počítače je solidní, při maximálním hraní ve 4K se pohybovala kolem 400 W za kompletní systém. U běžných činností nebo procesorové zátěže bude spotřeba méně než poloviční. Hlučnost počítače mne překvapila pozitivně. Počítač je velice tichý za všech okolností. GPU i CPU nasávají a vyfukují vzduch každý z jiné strany počítače, tedy se navzájem neohřívají ani si neberou vzduch.

Komponenty, výkon

Použité komponenty jsou vybrány skvěle, ne z pohledu ceny k výkonu, ale jen s ohledem na výkon. Tohle je ideální herní sestava pro náročné (a zároveň movitější) hráče. Procesor Core i7-9700K je nejlepší herní procesor dneška, jeho dražší sourozenec má více kompromisů než výhod. Také GeForce RTX 2080 je super herní volba, jelikož nabízí výkon GTX 1080 Ti s nižší spotřebou a je modernější. Navíc GTX 1080 Ti se už jen doprodávají a nebudou. Kapacita paměti 32 GB je slušná, disková kapacita také ujde (s přimhouřeným jedním okem). Tohle je počítač pro VR hraní nebo 1440p monitory s vyšším refresh rate. Pro 4K výkon sice stačí, ale jen se sníženými detaily. Ideální 4K sestava to není. To vše ale stojí peníze, a ne zrovna málo.

Cena

Tradičně jsem zkusil stejnou sestavu postavit z běžných maloobchodních cen pro koncové zákazníky. Samozřejmě je jiná skříň a chladič CPU, protože ten jsem neidentifikoval. Rozdíl je vysoký. Mě podobná sestava vyšla na 59 000 Kč. MSI chce za Trident X částku 3000 EUR (78 000 Kč). To je rozdíl 19 000 Kč a to mi přijde hodně. Je v tom sice speciální skříň, záruka výrobce a odladění výrobcem, ale příplatek je prostě vysoký. Kouknul jsem na Alzu, kde mají nachlup stejnou konfiguraci (Alza BattleBox) a cena je 69 000 Kč. Počítač z Alzy má vodní chlazení, pěknou skříň, rychlejší paměti a větší disk. Přesto je o 9 tisíc levnější. No nevím, tentokrát MSI s cenou asi přestřelilo. Uvidíme v lednu, kdy se počítač začne prodávat, třeba bude cena nakonec příznivější.

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz

Subjektivní názor

Počítač Trident X ukazuje, že vysoký herní výkon se vejde do šasí velikosti PS4 nebo XBox. Výrobce dobře zvolil komponenty a výborně je sladil. Procesor i GPU jsou vybrané dobře, paměť mohla být krapet rychlejší, systémový disk dvakrát takový. Jinak ale nemám ke komponentám žádnou výtku. Oceňuji tichý chod za každých okolností, možnost přetaktování a stoprocentní možnost upgradu do budoucna. Jediný problém je cena, která je vysoká. Když si stejný počítač necháte postavit z volně prodejných komponent můžete ušetřit až dvacet tisíc, a to je dost. Zdali si připlatíte za kompaktní stroj od MSI, už je jen na vás.

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení děkujeme společnosti MSI Czech republic

MSI Trident X: Herní počítač s Core i7-9700 a RTX 2080
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama