MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 5. 2009 00:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod - Když vylepšuje MSI 2. Testovací sestava 3. MSI Eclipse Plus - Představení 4. MSI Eclipse Plus - Vlastnosti, specifikace, software
5. MSI Eclipse Plus - bližší pohled 6. BIOS, přetaktování a výkon 7. Hodnocení a závěr

Dneska se podíváme na další zajímavou základní desku pro Core i7. Společnost MSI vylepšila svůj minulý model o můstek nForce 200 a dopřála desce čtyři PCIe sloty. Také design a celkový vzhled byl významně změněn. MSI se chce tímto produktem zařadit mezi absolutní špičku, povede se této značce proniknout mezi výrobce ultra high-endu?

Reklama

Dostáváme se do úplného závěru, a je tedy čas desku kompletně zhodnotit. V tomto případě to ale nebude jednoduché. Opravdu "vymazlených" desek pro Core i7 je na trhu mnoho. Skutečný nadšenec si může vybrat z plejády modelů od Asus, Gigabyte, Foxconn, EVGA, DFI i MSI. Pokud ale tohoto uživatele chcete získat, nestačí přidat čip nForce 200 a změnit barevné schéma, to opravdu ne. Pokud se podíváme na desku objektivním pohledem, jde o luxusní produkt se skvělými možnostmi taktování a výbavou. Ve srovnání s konkurencí ale dojde na tvrdou ránu, kterou Eclipse Plus neustojí (alespoň ne za 10 000 Kč).

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Už při vybalování z krabice budete vědět, že máte tu čest s exklusivním produktem. Bohaté příslušenství a kvalitní zpracování vás nenechá na pochybách, že jde o ultra high-end desku. Také v rozložení komponent nenajdete žádnou podstatnou vadu. Kvalitní součástky a možnosti osazení grafikami jsou devizami desky. Pokud jste se pro tuto desku rozhodli, jistě víte proč jste ji zvolili a k čemu její možnosti využít.

Výkon

Měření ukazují, že tato deska podává stejný výkon, jako obdobné desky této kategorie. Čekat od ní nějak odlišný výkon by bylo bláhové, stávající procesory a čipová sada X58 Express nás v tomto směru již nemohou překvapit. Výkon odpovídá dosažitelnému maximu platformy Core i7.

Přetaktování

V tomto směru se jedná spíše o průměr. Běžných 200 MHz základní frekvence dá i deska o polovinu levnější. Kolečko na taktování společně s nefunkčními utilitami pod Windows také nijak valný dojem neudělaly. Snad se deska pochlapí a při extrémním testu s procesorem revize D0 překvapí pěkným výkonem a možnostmi, v tomto testu je to ale běžný průměr.

Zkušenosti

Problémů jsem měl s deskou několik a už jsem je popsal, zde jen krátké shrnutí před závěrečným slovem. Přehřívání čipsetu a nedostatečné chlazení, jsou velkou vadou desky. Bez aktivního ofukování ventilátorem, nelze desku provozovat. Také utility pro spoření energií a přetaktování nefungují, a systém s nimi zamrzá. Po stránce výkonu a funkčnosti ale další problémy s deskou nebyly. Pokud jsem ofukoval chladič a nepoužíval utility, byla deska během celého testu stabilní a spolehlivá.

Názor

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec ještě můj subjektivní pohled na desku. Přemýšlel jsem, pro koho je deska vlastně určená? Pro extrémní taktování se svou koncepcí příliš nehodí, a také její výbava v tomto směru není příliš dobrá. Jde tedy spíše o desku do herního počítače, kde se počítá se třemi grafikami v Multi-GPU zapojení. Stejnou službu vám ale nabídnou také levnější desky, například právě původní model MSI Eclipse. Zdali stojí několik vychytávek za podstatně vyšší cenu, nechám posoudit vás čtenáře. Říkám, že Eclipse Plus je perfektně provedená deska z nekompromisního high-endu, ovšem za stejnou kvalitu platíme u konkurence méně peněz. Zkoušel jsem mnoho desek pro Core i7 a mám i osobní zkušenost s podobně drahou EVGA Classified, a z tohoto pohledu si myslím, že Eclipse Plus je za téměř deset tisíc, značně předraženou deskou.

Výhody a nevýhody

  • Exklusivní příslušenství a výbava desky
  • Podařený layout a rozmístění klíčových komponent
  • Tlačítka a kolečko na taktování
  • Čtyři PCIe x16 sloty (3x PCIe x16 + PCIe x4)
  • Podporuje CrossFire X i Tri-SLI + PhysX
  • Dobré přetaktování a vysoký výkon
  • Kvalitní PCIe zvuková karta
  • Extrémní cena
  • Vysoké teploty čipsetu - nutno aktivně chladit
  • Přetaktování není nijak extra lepší proti levnější konkurenci
  • Nestabilní utility úsporného systému a přetaktování

Za půjčení desky do testu děkujeme:

MSI X58 Eclipse Plus - Deska vypiplaná k dokonalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama