Neuralink z Číny? Tohle je Neucyber a prochází testováním na opicích
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Neuralink z Číny? Tohle je Neucyber a prochází testováním na opicích

Neuralink z Číny? Tohle je Neucyber a prochází testováním na opicích

David Švrček

David Švrček

28. 4. 2024 13:46 2

Společnost Beijing Xinzhida Neurotechnology se snaží vyvinout vlastní variantu Muskova mozkového implantátu Neuralink. První verze Neucyber již prochází testováním.

Reklama
Reklama

Neucyber je čip, který nedávno představila čínská firma Beijing Xinzhida Neurotechnology. Tato “nová” technologie, podporovaná Čínskou komunistickou stranou, by jednou v budoucnu měla konkurovat muskově Neuralinku. Zatím se čínský implantát Neucyber testoval pouze na opicích. Ty jsou ale, jak víme z vědeckých výzkumů, velice podobné lidem. Zde testy, podle společnosti která za implantátem stojí, přinesly pozitivní výsledky.

I když jsou dlouhodobé účinky těchto technologií nejasné, výzkum a testování na zvířatech stále pokračuje. Musk je o velký skok napřed, oproti čínské variantě. Jeho čip již schválila americká vláda a začalo testování na lidech. První člověk s Neuralinkem již zvládne myslí ovládat počítačovou myš, nebo hrát šachy. 

čip Neuralink
i Zdroj: Neuralink
čip Neuralink

U implantátu Neucyber zatím není o lidském testování žádná zmínka. Nic méně nemyslím si, že by to v Číně byl nějaký problém a legislativně to půjde rozhodně rychleji, než v USA (navíc s faktem že projekt je nepřímo podporován čínskou vládou). Uvidíme, jak se celý koncept bude dál vyvíjet a za jak dlouho bude tenhle implantát schopný konkurovat tomu od Muska. Celá tahle technologie je vcelku dost zajímavá, ale taky s sebou nese určité tajemno budoucích účinků apod.. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama