Noc oživlého stylusu, aneb jak Apple představil tužku
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Noc oživlého stylusu, aneb jak Apple představil tužku

Noc oživlého stylusu, aneb jak Apple představil tužku

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 9. 2015 03:00 36

Seznam kapitol

1. Když Steve Jobs zahazoval stylus 2. S „novým“ stylusem zpátky na stromy? 3. Stylus: přes sto let s námi a jen tak nezmizí 4. Pero pro malé počítače let devadesátých
5. Trable se stylusem 6. Jenom předražená tyčinka od Apple? 7. Kudy dál?

Představení nových výrobků na konferenci Apple 9. 9. 2015 mělo jeden skutečně bizarní moment: Když byl oznámen oficiální Apple stylus Pencil. Řadě lidí se vybavil výrok Steva Jobse z roku 2010: „Pokud vidíte stylus, je jasné, že to podělali.“ („If you see a stylus, they blew it.“) Dnes se jablečným znovuobjevením stylusu baví celý internet.

Reklama

Zadejte si do vyhledávače frázi „if you see a stylus, they blew it“ a bavte se. Tahle hláška Steva Jobse je tak ikonická, že se v ní nimrají úplně všechny významnější technologické servery.

A nejde jenom o to, že novináři obecně rádi popotahují mrtvé celebrity, po bitvě je každý novinář generálem. Viz kapitán Zpěthleď (Captain Hindsight), slavný hrdina ze South Parku, který byl kdysi novinářem, ale bizarní incident mu dal schopnost neuvěřitelného pohledu do minulosti a schopnosti popsat, co se mělo kdysi udělat. Není nic jednoduššího a zábavnějšího, než nasazovat oslí uši vizionářům, kteří se zmýlili. Je to zábava a přiznávám, že i já to občas dělám. Otázkou je, co by armáda kapitánů Zpěthleďů dělala ve chvíli, kdyby se byli nuceni změnit v kapitány Vpředhledě.

Dnes se tedy všichni komentátoři pochechtávají u nemrtvého stylusu, který byl kdysi Jobsem odepsán a pohřben, ale před nedávnem se z hrobu zpět vyhrabal. Nemrtvá tužka teď vrávorá v záři reflektorů po pódiu – a Apple nadšenci, kteří se stylusu kdysi vysmívali, mu dnes tleskají. Nedosti na tom, k atmosféře všeobecného veselí přispěl i „chytrý cover“ s klávesnicí, který vypadá, že na prezentaci zabloudil z nějaké akce Microsoftu, kde představují nový Surface. A pak tu máme aplikace běžící na split screenu a Microsoft Office. Vážně... je to vážně prezentace Apple? Nepřepnuli jsme na akci Microsoftu? Nebo se díváme na veřejné uznání faktu, že měl Microsoft se Surface pravdu?

Strip „Surface Tension“ na téma MS Surface vs Apple iPad z hijinksensue.com, z roku 2012!
i Zdroj: PCTuning.cz
Strip „Surface Tension“ na téma MS Surface vs Apple iPad z hijinksensue.com, z roku 2012!

Myslím, že odpověď je podstatně jednodušší. Apple se už delší dobu snaží udělat z iPadu plnohodnotnou alternativu ultrabooku, úhlopříčka a rozlišení iPadu Pro je větší, než u řady notebooků, takže běh více aplikací na jedné obrazovce a plnohodnotný Microsoft Office dává perfektní smysl. Apple měl dvě alternativy, jak to udělat: Přenést systém s okny na tablet a nebo použít systém podobný Metru. Vzhledem k tomu, že dominantním způsobem ovládání zůstávají prsty, dává jejich volba smysl, i když tak nepřímo uznávají, že Microsoft udělal spoustu věcí logicky a dobře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama