nVidia 3D Vision  – pořádná nálož na výkon sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek nVidia 3D Vision – pořádná nálož na výkon sestavy

nVidia 3D Vision – pořádná nálož na výkon sestavy | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

28. 6. 2011 03:00 50

Seznam kapitol

1. Nové 3D hry, filmy i YouTube 2. Novinky v hardwaru 3. Sestava, instalace, kompatibilita her 4. Assassins Creed, Bad Company 2 5. Bulletstorm, Black Ops 6. Crysis, Far Cry 2
7. GTA: EFLC, H.A.W.X. 2 8. Just Cause 2, Mafia 2 9. Metro 2033, Portal 2 10. Call of Pripyat, Serious Sam HD 11. TDU 2, W40k: DoW II, WiC 12. Závěr

Před dvěma roky jsme si pod pojmem „moderní“ představovali Full HD, dnes tu máme 3D. Sice se z něj nestala masová záležitost, v praxi ale může být rozhodující při nákupu. Po dvou letech proto přinášíme test 3D Vision. Podíváme se v něm na hardwarovou náročnost 17 dnešních her a co se od dob uvedení změnilo.

Reklama
nVidia 3D Vision  – pořádná nálož na výkon sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče kompatibility dnešních AAA her s technologií 3D Vision, není si na co stěžovat. Většina z testovaných her měla hodnocení Excellent nebo 3D Vision Ready, což je zárukou bezproblémového běhu a ve velké většině případů i výborného prostorového zážitku. Her s menšími problémy v grafice bylo jen pár (např. Assassin's Creed, Warhammer 40 000), bohužel se však našlo i několik her, se kterými 3D Vision nefunguje vůbec, nebo s velkými chybami v obraze (DiRT 3, ArmA II, Splinter Cell: Conviction). V testovaném vzorku 22 her bylo takových titulů pět, přibližně každou čtvrtou až pátou hru si tedy ve 3D nezahrajete vůbec. Zda je to hodně či málo, je na posouzení každého z vás.

nVidia 3D Vision  – pořádná nálož na výkon sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na nároky hraní ve 3D Vision na výkon počítače, jsou přibližně dvojnásobné než při hraní v běžném režimu. Méně náročné hry si sice i ve 3D zahrajete plynule na slabším hardwaru (například Portal 2 nebo H.A.W.X. 2), u všech alespoň průměrně náročných titulů však budete s frameratem bojovat. Jako naprostý základ tak pro vážně myšlené hraní ve 3D Vision doporučuji GeForce GTX 560 Ti, lepší jsou však výkonnější modely GTX 570/580. Nejvýkonnější duální verze GTX 590 dle mého názoru není nezbytná a jde o zbytečný luxus, byť se najdou hry, jež by její potenciál využily (Just Cause 2, Crysis, Metro).

nVidia 3D Vision  – pořádná nálož na výkon sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově se mi tak 3D Vision jeví jako dostatečně vyspělé řešení pro náročnější hráče. Kompatibilita s hrami je velmi dobrá (byť jsou výjimky a zejména nefunkčnost v závodních arkádách Codemasters mne velmi mrzí) a přehnané nejsou ani hardwarové nároky. Komplet 23" 1080p 120Hz panel, GeForce GTX 570 a 3D Vision kit s brýlemi vás sice vyjde na nezanedbatelných patnáct až dvacet tisíc, pro nadšené hráče to ale nebude nepřekonatelný problém (vzpomeňme si na dobu deset let zpátky, kdy každý lepší herní počítač stál okolo 30 000 Kč bez monitoru, tedy dva tehdejší průměrné platy). Za dva roky od vydání se navíc zlepšila i podpora 3D třetích stran. Na YouTube najdete 3D videa a prodávají se i 3D filmy na Blu-ray nosičích, byť oba segmenty je zatím spíše rozvíjí.

nVidia 3D Vision  – pořádná nálož na výkon sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Celá technologie má však jedno velká ale, které doporučuji před koupí celého kitu důkladně ověřit. Jsou jím fyzické možnosti každého z nás. Jsou totiž lidé, kterým hraní ve 3D přes speciální brýle nevadí ani po delší době a výhody 3D Vision si mohou užít naplno. Stejně tak jsou uživatelé (většinou s nějakou oční vadou), které po několika desítkách minut (často i dříve) začnou pálit oči a dlouhodobé hraní s brýlemi je pro ně nemožné. Ještě než si tak 3D Vision s konečnou platností objednáte, doporučuji si třeba na víkend půjčit monitor a brýle od někoho ve svém okolí a vše v klidu doma vyzkoušet. Pokud nebudete mít zmiňované problémy a máte i dostatek peněz, pak mohu koupi 3D Vision rozhodně doporučit, celé řešení totiž posunuje zážitek z hraní opět o kus dál.

Poděkování

Za zapůjčení 3D Vision setu děkujeme společnosti nVidia.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama