nvidia-geforce-9800-gx2-test-nejvykonnejsi-graficke-karty-na-trhu
Hardware Článek NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 3. 2008 01:00 257

Seznam kapitol

1. GeForce 9800 GX2 - úvod 2. GeForce 9800 GX2 3. GeForce Asus EN9800GX2 4. Testovací sestava 5. Spotřeba a přetaktování 6. World In Conflict DX9 7. Company Of Heroes: Opposing Fronts DX9 8. Supreme Commander: Forged Alliance
9. Crysis DX9 10. Bioshock DX9 11. Unreal Tournament 3 12. Call Of Duty 4 13. Half Life 2: Episode Two 14. Lost Planet DX9 15. Dojmy a závěr

Na uvedení tohoto duálního řešení čekáme dlouho, a po několikerém odložení jsme se jí právě dočkali. Již dávno před dnešním dnem, se spekulovalo nad výkonem a tento test spolu s dalšími tyto spekulace konečně ukončí. O tom, že tato karta se bezpečně umístí na pomyslném výkonnostním trůnu nemohlo být pochyb a také se tento předpoklad plně potvrdil.

Reklama

Nová grafická karta je tvořena spojením dvou grafických karet GeForce 9800 GTX s nižšími takty. Záměrně neříkám GeForce 8800 GTS 512MB, i když je to také správně. NVIDIA ale již chce na vše z řady GeForce 8 zapomenout a v oficiálním materiálu ke GeForce 9800 GX2 je napsáno, že se karta skládá z dvojice PCB s GeForce 9800. Na podrobnější srovnání s konkurencí se podívejme.

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta se skládá z dvou plošných spojů, na každém z nich je jádro G92 a 512MB paměti s  256-bitovým rozhraním. To je největší "bolestí" všech nových grafik GeForce, na vysoká rozlišení a vyhlazování je tato sběrnice prostě nedostatečná. Celkově tedy karta disponuje výkonem 256 unifikovaných "Shader procesorů" s taktem 1500MHz. Jádra tikají na frekvenci 600MHz a paměti na 2000MHz. V tabulce je srovnání s nejvýkonnějšími současnými kartami. Frekvence jádra mají obě konkurenční karty vyšší, to ale dnes není hlavní ukazatel výkonu. Ceny karet v České republice by se měly pohybovat od 12500Kč do 14000Kč, dle výrobce a výbavy. Ještě připomenu, že se paměť obou karet nesčítá a karta tedy nemá 1GB souvislé paměti ale každé jádro může využít pouze svých 512MB. Výrobce pro své duální řešení vyzdvihuje tyto hlavní vlastnosti:

  • Kompaktní SLI dvojice karet ve velikosti "single" karty
  • Vysoké škálování Quad SLI pomocí nového renderovacího režimu
  • Podpora NVIDIA HybridPower technologie
  • Plná podpora HD PureVideo včetně technologií na vylepšení obrazu
  • Možnost nasazení při náročných výpočtech přes GPU
  • OpenGL 2.1, DirectX 10
  • Dual-link DVI s HDCP
  • HDMI výstup integrován na kartě
NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na opravdovou kartu, prohlédněte si ještě kompletní shrnutí výrobce. Výrobní proces je samozřejmě 65nm, a jádra mají dohromady 1,5 miliardy tranzistorů. Frekvence jsem již zmínil dříve, maximální propustnost pamětí je 128GB/s. Texturovací jednotky dokáží zpracovat až 76,8 Giga texelů dat za vteřinu. Podstatný je údaj o spotřebě a maximální povolené teplotě jader GPU. Karta by měla mít maximální odběr 197 wattů a jádra by měla pracovat až do teploty 105 stupňů.

Referenční karta

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Takto bude vypadat asi zřejmě každá GeForce 9800 GX2 na trhu. Lišit se může maximálně potiskem plechů karty. Vzhledem ke složitosti řešení a politice NVIDIE lze zakoupit pouze tato referenční řešení. Žádné karty vlastních návrhů, které třeba rád uvádí Asus by se na trh dostat vůbec neměly.

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokračujme obrázkem konstrukce chlazení karty. Zcela uprostřed je chladič z lehké kovové slitiny, na jehož konci je ventilátor. K tomuto chladiči je z každé strany přiloženo jedno PCB - čipy a jádrem směrem k chladiči. Na chladiči uprostřed jsou výstupky na paměti a důležité komponenty které je nutné chladit (mosfety, napájecí prvky). Obě PCB se přišroubují a celá karta se zakryje dvojicí krycích plechů. Otáčením ventilátoru je ochlazováno celé tělo chladiče uprostřed a ohřátý vzduch vychází horní stěnou ven - všechno teplo zůstává tedy ve skříni. Aby bylo možné takovou kartu vůbec uchladit, děkujme pouze novým jádrům G92 s podstatně nižšími tepelnými nároky.

Specifikace dle GPUz

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Normálně dostupná verze programu GPUz kartu nepozná a nezobrazí žádné informace. Je nutné se porozhlédnout na fóru tvůrce programu a stáhnout poslední "built" s podporou dosud neuvedených karet GeForce 9. Poté již uvidíte vše, jak je na obrázku. Všechny vlastnosti karty jsou zobrazeny správně: Frekvence 600/1500/2000MHz, počet Shaderů i ROP, šířka sběrnice pamětí také sedí. Na zobrazovanou hodnotu "Texture fillrate" a "Bandwidth" neberte vážně, jsou to pouze informativní nezávazné čísla bez praktického významu - program je neumí z karet opravdu vyčíst.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama