PowKiddy A20: Herní jukebox na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze PowKiddy A20: Herní jukebox na cesty

PowKiddy A20: Herní jukebox na cesty | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

29. 5. 2022 23:00 19

Seznam kapitol

1. Historické hry, velká násobilka a reálná hodnota 2. Opakovat do zblbnutí? Nemusíte! 3. Kapesní hardware 4. ...a co software? 5. Zábava na cesty

Čínské emulátory se od těch západních liší tím, že si nelámou hlavu ani s emulací platforem, ani s knihovnami her. Takže ke konzolce PowKiddy A20, která umí emulovat i Nintendo 64 nebo Sony PlayStation, dostanete 4000 her. Ano, skutečně ČTYŘI TISÍCE HER!

Reklama

Většina her jsou bojovky, side scrolling shootery anebo podivnosti, které vám jen předvedou, jak podivné či repetitivní hry mohou být. 

Najdete mezi nimi ale i věci, u kterých zůstanete mnohem déle – ta sbírka ukazuje, jak obří dílo bylo na digitálních hrách už učiněno – a to je jenom zlomek, který se zaměřuje na Asii. Je mnohem větší, než je lidský život – a ten rozměr bude jenom narůstat. 

PowKiddy A20 je multiemulátor, který je velmi přátelský nejen k digitálním archivům, ale podporuje i snadné cheatování, což je docela pochopitelné, až si vyzkoušíte obtížnost tehdejších her. Spousta z nich byla odvozena z automatové doktríny, která kladla laťku obtížnosti sakra vysoko, což spolu s nepříliš ergonomickým ovládáním vede k tomu, že jsou opravdu těžké. 

PowKiddy A20: Herní jukebox na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz
PowKiddy A20: Herní jukebox na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Retro milovníci navíc stárnou, reflexy nejsou, co bývaly – a tak pochopíte, proč emulační systém organicky podporuje cheaty, pokud jsou k dispozici. Hry mají složku DATA pro images a CHEATS pro cheaty, které lze také získat z archivů. Ty jsou dnes založeny na injektáži kódu přímo do virtuálních strojů, takže modifikují původní kód.

Pamatuji si velmi dobře, jak plamenné diskuse se vedly kolem cheatování – ale dnes už můžeme nahlížet na crackování a na cheatování u retroher jako na samostatnou formu digitálního umění. Ostatně – dnes se už většina lidí nijak nestydí za to, že si zálohuje a modifikuje svoje starší vybavení, i když výrobci v minulosti udělali opravdu hodně pro to, aby to nešlo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama