QNAP HS-251+: NAS do obýváku, výkonný a pasivně chlazený
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek QNAP HS-251+: NAS do obýváku, výkonný a pasivně chlazený

QNAP HS-251+: NAS do obýváku, výkonný a pasivně chlazený | Kapitola 2

Tomáš Luňák

Tomáš Luňák

13. 9. 2016 03:00 32

Seznam kapitol

1. Představení 2. Design 3. Hardware 4. Konstrukce
5. Co najdete uvnitř skříňky 6. Administrace a SW výbava, měření výkonu 7. Závěr

NAS HS-251+ je elegantní designové zařízení, které svým vzhledem neurazí v žádném obývacím pokoji a svým výkonem uspokojí nejednoho nadšence. O výkon dostatečný i na virtualizaci a sledování filmů ve vysokém rozlišení se stará čtyřjádrový Celeron se základním taktem 2,0 GHz, jemuž asistují 2 GB operační paměti.

Reklama

Design

Po vybalení z krabice, pěny, igelitu a ochranné fólie (ano, NAS je zabalený skutečně důkladně) máte před sebou elegantní zařízení z pevných černých lesklých plastů, kterým dominuje horní kryt z broušeného hliníku.

Horní hliníkový kryt působí velmi čistě a zároveň slouží pro odvod tepla ze zařízení.

Na přední straně se nachází pouze jedna zelená signalizační LED dioda a žádná tlačítka. Trochu mi chybí možnost nastavit barvu LED diody, musíte se smířit s méně obvyklou zelenou. Vzhledem k tomu, že toto zařízení cílí především na uživatele, kterým záleží na vzhledu zařízení, by možnost sladit barvu LED se zařízeními poblíž nebyla na škodu. Sice to nebude rozhodujícím faktorem pro nákup, ale určitě by to potěšilo.

Výrobce nabízí alespoň v možnosti nastavení intenzity svítivosti LED diody, takže vás nebude obtěžovat při večerním sledování filmu.

QNAP HS-251+: NAS do obýváku, výkonný a pasivně chlazený
i Zdroj: PCTuning.cz

   

Po dlouhé době jsem měl možnost se setkat se síťovým zařízením, které nemá na přední straně signalizační LED diody indikující práci na síti, případně práci pevných disků – konečně!

Z mého pohledu jsou signalizační diody indikující práci LAN rozhraní nebo práci disků pouze přežitkem z rané éry počítačů a již minimálně deset let se neměly na žádném domácím zařízení objevit. Osobně neznám nikoho, komu by podobná dioda pomohla indikovat chybnou práci zařízení nebo předem upozornit na chystající se odchod hardwaru do křemíkového nebe.

QNAP HS-251+: NAS do obýváku, výkonný a pasivně chlazený
i Zdroj: PCTuning.cz

Na celém zařízení se nachází pouze dvě tlačítka. Ta jsou umístěna na zadní straně, aby nerušila hladký zaoblený design přední strany. Jedno z tlačítek slouží pro zapnutí a vypnutí zařízení, zatímco druhé pro hardwarový reset nastavení v případě, že zapomenete administrátorské heslo. Funkce resetovacího tlačítka je možné zakázat ve webové administraci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama