Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče
i Zdroj: Jakub Fišer
Mobilní zařízení Recenze Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče

Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče | Kapitola 5

Jakub Fišer

Jakub Fišer

14. 7. 2022 11:30 3

Seznam kapitol

1. Úvod a obsah balení 2. Design a zpracování 3. Displej a reproduktor 4. Výkon, výbava a baterie
5. Jak se na telefonu hraje? 6. Příslušenství 7. Fotoaparát a video 8. Hodnocení a závěr

Jak se ukazuje, přívlastek „herní“ už zdaleka nepatří jenom počítačům a jejich příslušenství. Vcelku důležitou roli začínají hrát také herní telefony, které zosobňuje zejména série ROG Phone tchajwanského výrobce Asus. A obligátní letní hardwarové sucho přeťala premiéra právě 6. generace těchto herních mašin do kapsy. Jak se povedl nový Asus ROG Phone 6 Pro?

Reklama

Jak se na telefonu hraje?

Aplikace Armoury Crate

Protože jde o telefon se zaměřením na hraní her, je důležité položit si i tuto otázku. Abychom si na ni v komplexnosti odpověděli, je potřeba zmínit se i o sytému. Ten je v základu Android 12, v době testování s květnovou bezpečnostní záplatou. Systém neobepíná žádná těžká nadstavba, pouze je zde aplikován motiv ROG (speciální písmo, tapety, animace).

Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče
i Zdroj: Jakub Fišer
Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče
i Zdroj: Jakub Fišer
Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče
i Zdroj: Jakub Fišer

Středobodem všeho je pak aplikace Armoury Crate. Ta se dělí na několik položek, můžete v ní spravovat váš účet Asus ROG, socializovat se ve službě Connect s dalšími hráči, sledovat stav vašeho přístroje a provádět jisté úpravy, nebo si nechat poradit hru vhodnou pro vámi nastavenou obnovovací frekvenci displeje.

Klíčovým nastavením je však zvolený režim, který pak dále upravuje vizáž celkového operačního systému. Záleží, jestli na telefonu chcete zrovna jenom hrát, nebo jej používat jako běžný smartphone, případně omezit výkon i obnovovací frekvenci a vše podřídit výdrži baterie. V rámci těchto režimů si pak můžete v aplikaci Armoury Crate přehledně zobrazit využití operační paměti, grafického a výpočetního procesoru či teplotu zařízení.

Armoury Crate ve hře
i Zdroj: Jakub Fišer
Armoury Crate ve hře

Jakkoliv je Armoury Crate velmi užitečná utilita pro nastavení a úpravu všeho možného, zbytečně ji degradují polovičaté překlady. Tak kupříkladu zmíněná teplota. Ta je zde rozdělena na teplotu CPU, GPU nebo „Teplota systému“. Zde došlo nejspíš k nevhodnému překladu, protože čipová sada se v angličtině označuje také jako SoC, tedy System on Chip.

A co si představíte pod pojmem „odpověď dotykového“? Pravděpodobně odezvu dotyku, je ale skutečně nutné to takto luštit? Vtipným evergreenem u telefonů Asus je nastavení „herní džin“, což zřejmě nebude špatný překlad, jen velmi nešťastná formulace z anglického Game Genie.

Hraní samotné

Smartphone je na hry stavěný, tudíž nemůže být pochyb o tom, že i vzhledem k vyjmenovaným specifikacím je zážitek z hraní jedním slovem bezchybný. Všechno běží jako po másle, a to i když systém automaticky u her nastaví to nejvyšší možné grafické nastavení.

Recenze Asus ROG Phone 6 Pro: nejlepší volba pro zapálené hráče
i Zdroj: Jakub Fišer

Přímo ve spuštěné hře si ještě můžete otevřít rozhraní podobné Armoury Crate. To vám v rychlosti nabídne možnost zmíněných úprav a nastavení, také ale máte k dispozici rychlé přepínače (režim nerušit, odpojit od Wi-Fi atd), případně spuštění mini-aplikací v okně, jako je kalkulačka či internetový prohlížeč. Tuto multitaskingovou vychytávku nabízí ROG Phone i při běžném používání.

K hraní se vám budou hodit také zmíněná virtuální tlačítka na boku (při držení na šířku na horní hraně). Jde o digitální ultrazvukové triggery AirTriggers, které ale fanouškům řady ROG Phone není třeba představovat. Nastavení této funkce je opravdu bohaté, vyladíte si citlivost dotyku, podržení, můžete dokonce jeden AirTrigger rozdělit na dva. Ve hře pak už jenom stačí namapovat, na kterém místě má virtuální čudlík simulovat dotyk prstu.

Ultrazvuková tlačítka AirTriggers
i Zdroj: Jakub Fišer
Ultrazvuková tlačítka AirTriggers

Pro lepší představu, jak se telefon chová při opravdovém hraní, nabízím průměrný stav při spuštění nejoblíbenějších her (vždy na maximální možné grafické nastavení):

  • PUBG Mobile – FPS: 39–41, teplota zařízení: 36–38 °C
  • Real Racing 3 – FPS: 143–165, teplota zařízení: 38–39 °C
  • Apex Legends Mobile – FPS: 59–61, teplota zařízení: 38–39 °C
  • Shadowgun Legends – FPS: 90–120, teplota zařízení 36–41 °C
  • Call of Duty Mobile – FPS: 54–60, teplota zařízení 38–39 °C

Nutno uznat, že telefon se při několikahodinovém hraní uměl pořádně rozpálit, třeba i na 40 °C. Nicméně při hraní kratším než hodinu vystoupala teplota maximálně na 35 °C, čili systém aktivního chlazení má výrobce zvládnutý dobře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama