Recenze HyperX Vision S: webová kamera s 4K nejen pro tvůrce obsahu
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze HyperX Vision S: webová kamera s 4K nejen pro tvůrce obsahu

Recenze HyperX Vision S: webová kamera s 4K nejen pro tvůrce obsahu | Kapitola 2

Jakub Osička

Jakub Osička

9

Seznam kapitol

1. Balení a fyzické charakteristiky 2. Rozlišení až 4K + Testy záznamu 3. Software a shrnutí

Streameři a youtubeři, zbystřete. Ale nebojte se ani vy všichni ostatní. V dnešní recenzi se totiž podíváme na zajímavý kousek z poliček výrobců webových kamer. Hlavním aktérem tak tentokrát bude HyperX Vision S Webcam – stylová kamera, kterou snadno zprovozníte s vaším počítačem nebo laptopem a uchytíte k displeji (nebo čemukoliv jinému).

Reklama

4K webkamera s 30 FPS nebo Full HD s 60 FPS

Testovaná webová kamera má samozřejmě hlavně ambici stát se hlavním snímacím zařízení pro streamery, youtubery a další tvůrce obsahu. Zaměřuje se totiž na možnost snímání až v rozlišení 4K souběžně se snímkovou frekvencí 30 snímků za sekundu. Pokud si ale potrpíte na rychlejší snímkování, můžete přepnout i na 60 fps. Tam už ale budete muset zůstat u nižšího rozlišení Full HD nebo nižšího.

Webkamera HyperX Vision S s krytkou
i Zdroj: PCTuning.cz
Webkamera HyperX Vision S s krytkou

Vyšší snímkové frekvence už k dispozici nejsou, nicméně k jejich reálnému využití bych byl stejně skeptický, byť někteří konkurenti přicházejí s podporou 120 fps v rozlišení 720p (např. Elgato Facecam MK.2). Obraz je za dobrých světelných podmínek ostrý, záznam pohybu skutečně plynulý a barevné podání defaultního režimu vyvážení bílé skutečně velmi věrné.

Bryskní reakce doostřování

Vision S umí také velmi dobře reagovat automatickým doostřováním, což jsme si vyzkoušeli za dobrých i špatných světelných podmínek – o tom si ještě budeme povídat. 

Kamera využívá senzor SONY Starvis, je širokoúhlá s velmi slušným zorným úhlem 90° a zachycuje tedy obraz v poměru 16:9. Nejprve se podíváme na nahrávky s vyšší snímkovou frekvencí ve Full HD. Počítejte i s tím, že jsou komprimované s vyšší ztrátovou kompresí.

Při opravdu nízkém osvětlení se v obraze začíná objevovat vizuálně znatelný ghosting. Na fotografiích ho čip ještě jakž takž dokáže občas eliminovat nebo omezit, nicméně při videozáznamu je patrné třeba při pohybu ruky nebo náklonech do stran zanechávání obrysu po trajektorii. Zřetelnější je při 60 fps a zejména s vypnutým HDR. Částečně vám s tímto může pomoct manuální úprava nastavení gainu v softwaru.

Ghosting webkamery HyperX Vision S
i Zdroj: PCTuning.cz
Ghosting webkamery HyperX Vision S

Pochválit ale můžu doostřování, které i v prostředí, kde můj obličej ozařuje pouze displej notebooku, fungovalo velmi svižně napříč vzdálenostmi. Obraz zůstává plynulý a šum se primárně projevuje pouze v místech se stíny, jednolitou barevnou plochou a téměř úplnou tmou.

Předposlední test ukazuje prostředí relativně vybalancovanější – v podstatě běžné přítmí s lokálním osvětlením z jedné strany. Zároveň zde vidíte i manipulaci s nastavením v softwaru, o kterém si více povíme v následující kapitole.

A na závěr ukázka 4K. Opět podobné světelné podmínky, tentokrát poloviční snímková frekvence demonstrující maximální výstup kamery, který dokáže nabídnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama