Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha | Kapitola 2

Jan Pánek

Jan Pánek

72

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Zaoblení kontaktní plochy 3. Teploty a hlučnost 4. Závěr a verdikt

Procesorový chladič je někdy jen nutná položka při stavbě počítače, Noctua NH-D15 G2 je však komponentou, kterou do svého počítače zkrátka chcete. Je totiž propracovaná v každém ohledu, a to s velkým citem pro detail.

Reklama

Aktuální trendy ve chlazení procesorů se spíše zaměřují na nedostatky samotného pouzdření procesoru a specifik rozložení jeho součástí. Například Ryzeny od AMD nehřejí přímo ve středu procesoru, ale mají posunuté CCD (čiplety s procesorovými jádry) mírně nahoru. Noctua pro tyto případy přibaluje k chladičům offset kit.

Kontaktní plocha a přítlak různých variant chladiče u procesorů AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Kontaktní plocha a přítlak různých variant chladiče u procesorů AMD

Mnohem komplikovanější je situace s procesory Intelu. Ty sice hřejí uprostřed, ale jejich horní plocha dotýkající se chladiče nemusí být rovná. Abychom byli úplně přesní, chladiče s velmi jemným prohnutím procesoru počítají, nicméně poslední tři generace procesorů od Intelu se prohýbají velmi výrazně nad běžné poměry.

Za prohnutí může rámeček, který procesor uprostřed přitláčí na piny v patici pomocí dvou jazýčků. Druhou součástí problému je nedostatečná pevnost upevňovacího mechanismu okolo socketu základní desky. Jedním řešením tohoto problému jsou tedy pevnější kontaktní rámy, které procesoru poskytují lepší podporu. Následně má procesor rovnější horní plochu a lépe se chladí.

Kontaktní plocha a přítlak různých variant chladiče u procesorů Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz
Kontaktní plocha a přítlak různých variant chladiče u procesorů Intelu

Co však dělat, pokud už je procesor nevratně prohnutý? Funkčně to nepředstavuje problém a okem prohnutí také nepoznáte, pocítíte jej zejména na vyšších teplotách procesoru. V tomto bodě již potřebujete přizpůsobit kontaktní plochu chladiče prohnutí procesoru, a přesně to Noctua s různými verzemi chladiče dělá.

Pro prohnuté procesory Intelu je určená verze HBC s více vypouklou kontaktní plochou, pro neprohnuté procesory Intelu a čipy od AMD poslouží standardní varianta. Existuje i verze LBC s nejméně prohnutou kontaktní plochou, což pro Intely není vhodné, ale u AMD to může pomoci.

Doporučení výrobce pro koupi různých verzí chladiče pro konkrétní řady procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz
Doporučení výrobce pro koupi různých verzí chladiče pro konkrétní řady procesorů

Výše na infografikách lze vidět kontaktní plochu a přítlačnou sílu různě konvexních variant na procesorech Intelu i AMD. Také tam je zobrazena i situace s offset kitem pro AMD a se speciálními 1mm podložkami pro Intel. Podložky jsou „dočasné“ řešení pro situace, kdy nyní máte prohnutý procesor, ale chladič chcete s maximálním chladicím výkonem použít i pro budoucí procesory, které ještě ohnuté nebudou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama