Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

72

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Zaoblení kontaktní plochy 3. Teploty a hlučnost 4. Závěr a verdikt

Procesorový chladič je někdy jen nutná položka při stavbě počítače, Noctua NH-D15 G2 je však komponentou, kterou do svého počítače zkrátka chcete. Je totiž propracovaná v každém ohledu, a to s velkým citem pro detail.

Reklama

Tento test probíhal se standardní verzi chladiče na neprohnutém procesoru od Intelu. Na něm jsem pomocí benchmarku Cinebench R23 zatěžoval všechna jádra při různých taktech procesoru, čímž jsem efektivně simuloval různé úrovně příkonu při zachování všech ostatních proměnných. Protože se jedná o velmi výkonný chladič, přeskočil jsem nízké příkony, protože by se na nich ani nezahřál. Hodnoty byly zaznamenány po ustálení po asi 10 minutách zátěže.

První test proběhl při příkonu 82 W, což zhruba odpovídá hernímu vytížení aktuálních procesorů od Intelu s otevřeným násobičem. Při něm procesor dosahoval 49°C a hluk 34 dBA, což hraničí s tichem. Tento výsledek jen dokládá, že kupovat tento chladič pro procesory s 65W TDP je zbytečné až na případy, kdy vyžadujete naprosto tichý počítač a zcela pasivní chladič nepřipadá v úvahu.

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz

Křivka výkonu ventilátorů je pro testy do příkonu procesoru nastavena tak, že se teplota procesoru zhruba odpovídá procentuálním otáčkám. Nicméně v praxi záleží na konkrétním snímači v procesoru, který základní deska monitoruje, a v tomto případě to je asi o 10 °C méně než výše naměřená teplota. Pokud tedy chcete odhad pro výkon ventilátorů, je to teplota procesoru minus deset a v procentech. Výše tedy ventilátory točily zhruba na 39 % svého maximálního výkonu. Křivku byste si v praxi mohli lépe vyladit podle průtoku vzduchu ve skříni a preferencích mezi teplotou a hlukem.

Křivka pro nastavení otáček ventilátorů na procesorovém chladiči
i Zdroj: PCTuning.cz
Křivka pro nastavení otáček ventilátorů na procesorovém chladiči

Druhý test proběhl při příkonu 130 W, takže si zde můžete dosadit procesor se skutečným 125W TDP (nikoli tím marketingovým), například Intel Core i5 13600K bez omezení příkonu (ekvivalentní procesory 14. řady mají velmi podobné hodnoty příkonu). Zde se teplota procesoru ustálila na 62°C při 770 ot./s a hluku 38 dBA. Pro představu tato hlučnost již je slyšitelná, ale jen velmi jemně a pravděpodobně zanikne v šelestu ventilátorů, grafické karty nebo jiných ambientních zvuků.

Při třetím testu měl procesor příkon 174 W, což zhruba odpovídá Ryzenu 9 7950X nebo Intelu Core i7 12700K bez limitů příkonu. Na procesoru jsme naměřili 70,5 °C při hluku 42 dBA, to je přesně hranice, kdy už chladič začíná být slyšitelný, ale stále ještě je dostatečně tichý. Procesory s reálným příkonem okolo 175 W tedy bezpečně uchladí.

Předposlední test bys s příkonem 204 W, abychom prověřili, jak si chladič vede na 200W hranici, tentokrát s ventilátory zapnutými naplno. To znamená dosažení maximální hlučnosti 57 dBA, což už je slyšitelné, úroveň hluku bude také záležet na vzdálenosti od počítače a jeho izolace. Zde se ukazuje síla chladiče, protože konkurence chladicí vzduchem v tomto testu typicky mívá přes 80°C a až vodní chladiče se dostanou na teploty okolo 75 °C. Pochopitelně ne všechny chladiče tento příkon vůbec zvládnou bez teplotního škrcení výkonu.

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední test proběhl s příkonem 220 W, což je například reálný příkon Intelu Core i7–13700 bez limitu příkonu. Toto číslo je uváděné jako maximální uchladitelné TDP pro mnoho chladičů, například populární model Endorfy Fera 5. Opět při maximálních otáčkách zde procesor dosahoval 78 °C, což překonají pouze vodní AiO chladiče.

Dále jsem se vydal hledat maximální stabilní uchladitelný příkon procesoru. Chladič zvládl až 305 W při maximálních otáčkách a okolní teplotě 25 °C. Jedná se tedy o jeden z velmi mála vzduchových chladičů, které zvládnout solidně uchladit Intel Core i9–13900K bez limitů příkonu.

Také je důležité poukázat na teplotu okolí, neboť test probíhal v horkém létě při pokojové teplotě 25 °C, takže při nižších teplotách bude chladič ještě tišší, respektive uchladí procesor na nižší teplotu. Všechny výsledky jsou relativní ve smyslu závislosti na průtoku vzduchu počítačovou skříní, odvodu teplého vzduchu a vydaného tepla grafickou kartou, která pro tento test nebyla zapojena pro eliminaci další proměnné.

Na internetových fórech a v médích se objevil potenciální problém s vydáváním nechtěného drnčivého zvuku tímto chladičem, tzv. rattlegate. Podle nich se může uvolnit vrchní plát žebrování a následně rezonovat, tento problém jsme na námi testovaném kusu nepozorovali. Pokud se jedná o problém s výstupní kvalitou ovlivňující pouze určité kusy, na relevantní závěr by bylo potřeba otestovat velké množství kusů. Noctua jako případné dočasné řešení doporučuje mechanicky zafixovat problémovou část, mezitím proběhne interní vyšetřování zjišťující, zdali se jedná o skutečný problém a jak jej případně vyřešit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama