Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha | Kapitola 4

Jan Pánek

Jan Pánek

72

Seznam kapitol

1. Úvod a parametry 2. Zaoblení kontaktní plochy 3. Teploty a hlučnost 4. Závěr a verdikt

Procesorový chladič je někdy jen nutná položka při stavbě počítače, Noctua NH-D15 G2 je však komponentou, kterou do svého počítače zkrátka chcete. Je totiž propracovaná v každém ohledu, a to s velkým citem pro detail.

Reklama

Noctua NH-D15 G2 je skvělý procesorový chladič, ale jedním dechem je potřeba dodat, že pro procesory s nižším výdejem tepla je to příliš drahá legrace. K procesorům s příkonem do 170 W můžete sáhnout po něčem levnějším, jako je Endorfy Fera 5 a při podobném hluku se teplota procesoru při zmíněném příkonu zvedne asi o 6 °C, což je malá oběť za úsporu skoro 4000 korun.

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu od 170 W výše se jedná o chladič, který svádí souboje s dvouventilátorovými vodníky. Zejména to platí, pokud jej chcete posadit na žravý procesor od Intelu. Pomiňme to, že zatím nebyly jednoznačně stanoveny nové limity kvůli aktuálně nedořešené kauze s degradací těchto procesorů a vynucování nižších limitů příkonu. I proto je u všech procesorů Intelu výše dovětek „bez limitů příkonu“ – každá základní deska jej nastavuje jinak a uživatel si jej také může změnit.

Pro Noctuu hovoří robustnost a živostnost. Chladič budete nejspíš moct provozovat klidně deset let s tím, že jej občas oprášíte, a potom bude třeba stačit vyměnit ventilátory. Noctua je známá dlouhodobou podporou starších chladičů, takže jistě bude existovat možnost dokoupit montážní sady na budoucí patice procesorů. Také vám nikde nevyteče chladicí kapalina nebo nebude pískat pumpa.

Recenze chladiče procesoru Noctua NH-D15 G2: technologický skvost pro milovníky ticha
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodní chlazení může být výkonnější, ale opět zde záleží na umístění chladiče v kombinaci s teplem z grafické karty. Velkým plusem AiO je vzhled, nezabírá tolik místa ve skříni a pumpa i ventilátory mohou mít RGB podsvícení. A proti NH-D15 G2 je plusem i často nižší cena.

Z hlediska výkonu je Noctua NH-D15 G2 nejlepším vzduchovým chladičem procesorů a svádí tvrdé souboje s vodními chladiči AiO. Je vhodný k procesorům s velmi vysokým příkonem, nebo pokud po počítači chcete maximální ticho a cena vás už tolik netrápí. Můžete od něj čekat, že vám vydrží opravdu dlouho, ale připlatíte si za prémiový produkt. A pokud o něm uvažujete, nezapomeňte zvolit ideální variantu základny k vašemu procesoru.

Noctua NH-D15 G2

Verdikt

Noctua NH-D15 G2 je procesorový chladič, jehož výkony jdou na hranu toho, co lze se současnými technologiemi při chlazení vzduchem dosáhnout. Má extrémní chladicí výkon, je tichý a Noctua pracovala i na prodloužení životnosti. NH-D15 G2 výkonem blíží vodnímu chlazení, cenou jej bohužel převýší.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Tichý
Výkonný
Dlouhá životnost
Možnost zvolit typ základny pro lepší přenos tepla
Vyladěný každý detail
Vyšší cena
V prosklené skříni méně estetický než vodním chladiče
Rozměry a výška
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama