Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning
Hardware Recenze Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

7

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Design 3. Konektivita, napájení, senzory 4. Zkušenosti z praxe, závěr

Taky jsem si v mládí myslel, že jsem nesmrtelný. Strávit šestnáct hodin v kuse u Baldur’s Gate byla brnkačka. O pár dekád později trávím u počítače méně času, ale ne o tolik. Omezené místo, vyfasovaná židle, špatná výška stolu, nasčítá se to. Proto jsem si oblíbil střídání klasické myši s vertikální. Posledně testovaný Trust Voxx byl spíš zklamáním, ale Bayo+ jeho reputaci napravuje. Jaká tahle myška je?

Reklama

Konektivita

Tlačítko přepínače připojení by bylo zbytečné, kdyby nebylo co přepínat. Zároveň se k myši nedodává žádný software, který byste si museli ládovat do počítače nebo který by vám musel schvalovat správce sítě v zaměstnání. Jediným tlačítkem se ovládá vše potřebné: dlouhý stisk pro zahájení párování, krátký slouží pro přepnutí režimu.

A funguje to hladce. Aktuálně třeba mám USB dongle zasunutý do portu v klávesnici, ale protože jsem se přepnul na Bluetooth, ovládám kurzor na mobilním telefonu s Androidem. Nevyžadovalo to jakékoli ladění, nastavování, opisování kódů, nic. Jen si v telefonu nebo počítači najdete dostupná zařízení a potvrdíte žádost o spárování.

Uvnitř je místo na dongle, ale nezapomeňte na krytku, tření ho v šachtě spolehlivě neudrží
i Zdroj: PCTuning
Uvnitř je místo na dongle, ale nezapomeňte na krytku, tření ho v šachtě spolehlivě neudrží

Napájení

Trust Bayo+ je poháněná integrovaným akumulátorem. Výrobce slibuje až tříměsíční výdrž. Nevztahuje to k žádnému konkrétnímu režimu komunikace s počítačem, ale v praxi na tom příliš nezáleží, na rozdíl od vašich nabíjecích návyků.

S takto dlouhým obdobím se můžete dostat do situace, kdy si tak dlouho budete říkat, že určitě ještě nebude důvod nabíjet, až se zkrátka myš vyšťaví. Počítám ale, že se to stane jednou jedinkrát, pak se poučíte. Díky napájení z USB-C totiž stačí čas od času strávit pár minut v nabíječce a dalších pár týdnů se o elektřinu nemusíte sratat.

Klasický, jednoduchý dongle do velkého USB
i Zdroj: PCTuning
Klasický, jednoduchý dongle do velkého USB

V praxi dlouhou výdrž musím potvrdit. Myš používám už druhým měsícem. Přenáším ji mezi prací a domovem, kombinuji připojení Bluetooth a wireless a určitě jsem několikrát během transportu zapomněl myš vypnout. A doma? Tam na tlačítko on/off ani nesáhnu, a myš stejně drží. I na ten kabel v krabičce jsem si vzpomněl až při psaní tohoto textu.

Senzory

Přesný typ senzoru Trust neuvádí, zmiňuje jen optickou technologii a schopnost pracovat na všech typech povrchů, ve kterých se neodráží světlo. Mám otestované dva dřevěné stoly a postel a v žádném případě se nekonalo škubání či nutnost pohyby opakovat.

Paralelně u mě probíhal i „drobečkový“ test, jak jsem si familiárně překřtil sledování, jak se myš popasuje se špínou a zbytky na stole. Ne že bych byl extrémní prase, ale určitě se mi někdy něco na desku stolu vylilo, vysypalo, a pot z rukou celkový koktejl dochutil. Přesto i takto znečištěná místa Bayo přejíždělo bez vlivu na přesnost či sílu nutnou k rozhýbání.

Myš umožňuje měnit rozlišení ve čtyřech krocích: 800, 1200, 1600 a 2400 DPI. Jsem zvyklý na 3200 DPI a na trhu je spousta myší, které zvládnou vyšší DPI, ale pokud se vrátím k primárně kancelářskému využití, necítím se daným rozptylem limitován.

Trust Bayo+ jsem projel i v aplikaci Mouse Tester. Jako už tradičně šel první na řadu graf X vs. Y, který jednoduše zaznamenává souřadnice bodů, které při pohybu myši počítač nasnímal. Záměrně začínám pomalým pohybem a postupně zrychluji, abych se pokusil myš „utrhnout“.

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning

Při nejprudších pohybech, kdy jsem si už vysloveně pinkal myš mezi prsty, jsou vidět prodlužující se intervaly mezi tečkami, ale dokud jsem držel myš v ruce, průběh byl víceméně konstantní.

V grafu xyVelocity vs. Time sleduji vyhlazení linií, tedy jakousi dopočítanou trajektorii, jak si ji počítač dokreslí na základě bodů, kterými myš projede. Čára by měla být souvislá pro osu X i Y a neměla by být „chlupatá“, protože body mimo spojnici značí výchylky, které se musí ve finálním usměrnění odfiltrovat.

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning

Právě tady je poměrně názorný rozdíl oproti Voxxu, jehoč čáry připomínaly spíš výstup ze seismografu než EKG. Bayo+ nevykazuje výrazné oscilace u změny směru a ač pár bodů mimo ústřední linii leží, nejedná se o pravidelný jev.

Zaměřil jsem se i na testování polling rate, neboli frekvenci odesílání dat do komunikačního rozhraní. Test probíhal při bezdrátovém připojení, při kterém jsem naměřil maximálně 295 Hz, průměr se pohyboval kolem 260 Hz.

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning

Ve finále došlo i na Malování, dokud ho ve Windows ještě máme. I na něm je vidět, že ovladatelnost myši je pocitově zdařilejší než u Voxxu – čáry jsou plynulejší a nejsou tak časté ostré rohy nebo přímky.

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama