Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi
i Zdroj: PCTuning
Hardware Recenze Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi

Recenze Trust Bayo+: švýcarský nožík mezi vertikálními myšmi | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

7

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Design 3. Konektivita, napájení, senzory 4. Zkušenosti z praxe, závěr

Taky jsem si v mládí myslel, že jsem nesmrtelný. Strávit šestnáct hodin v kuse u Baldur’s Gate byla brnkačka. O pár dekád později trávím u počítače méně času, ale ne o tolik. Omezené místo, vyfasovaná židle, špatná výška stolu, nasčítá se to. Proto jsem si oblíbil střídání klasické myši s vertikální. Posledně testovaný Trust Voxx byl spíš zklamáním, ale Bayo+ jeho reputaci napravuje. Jaká tahle myška je?

Reklama

Design

S malinkou myší se dá možná doladit prezentace ve vlaku, ale pokud máte větší ruku a nechcete po stole tlačit hlodavce dvěma prsty, chce to větší velikost. Právě ta mi vadila na Voxxu, takže z této perspektivy je Bayo velkým zlepšením pro denní použití.

Hlavním benefitem myši je ergonomie, daná sklonem 57°
i Zdroj: PCTuning
Hlavním benefitem myši je ergonomie, daná sklonem 57°

Poměrně zásadní se ukázala délka myši v podélné ose. Díky prodloužení už není Trust v kontaktu s rukou jen v prstech, ale zapře se i do dlaně. Váha se pak rozloží do plochy a ač povrch není nijak zvrásněný či pogumovaný, ruka po něm neklouže. Pokud u jiných myší hledáte i zábranu, aby se malíček nedostával do kontaktu se stolem, tentokrát ani není třeba.

Prsty přirozeně padnou na dvě hlavní tlačítka, volič DPI se tak zároveň ocitne v mezeře mezi ukazováčkem a prostředníčkem, takže nehrozí náhodný stisk.

Zprvu jsem si nemohl zvyknout na polohu kolečka. Prsty mi vycházely tak, že prostředník měl s rolovacím kolečkem letmý kontakt, takže jsem se obával, že ukazováček do něj bude narážet. Ve skutečnosti ale skrčení ukazováčku způsobí, že se prsty oddělí a ovládání je snadné. Přesto může být tato poloha do budoucna riziková – už teď se prst dotýká jen hrany kolečka, takže pokud se zahladí i vroubky na samotném povrchu, může se scrollovací kolečko stát dosti kluzkým.

Pokud se posuneme dál do dlaně, narazíme na poznávací prvek všech vertikálních myší Trust. Je to vložený světlý proužek, na jehož vzdálenějším konci je vytištěné logo výrobce, blíž k zápěstí se pak schovává malinká dioda, která červeně bliká, pokud je myš probuzená. Klidně ji ale můžete ignorovat, protože bliká zejména ve chvílích, kdy koukáte na monitor. Může se ale hodit v případě, že byste nedokázali poznat, jestli je myš vybitá, rozbitá, nebo nepřipojená.

Když se zaměřím na extrémní detaily, musím okomentovat i vnitřní stranu myši, kde se zabydlí váš palec. Ten lépe dosáhne na tlačítko Vpřed, kvůli Zpět už se musí ohnout. V tomto ohledu bych si dokázal představit, že se obě tlačítka posunou cca o půl centimetru dopředu, ale opět, takových detailů si všímám, až když hledám, co dělá moje ruka v interakci s myší, a během používání mi taková maličkost ani nepřijde na mysl.

Do stejné škatulky komplikací patří i tvarování samotné prohlubně pro palec. Pokud uvolním ruku, mezi palcem a myší by mi zbyla mezera jednoho či dvou milimetrů. Pro pevný stisk tak musím svaly aspoň trochu sevřít, což může dlouhodobě snižovat komfort. Alternativou je pak posunout palec na nenápadnou hranu níž, nebo ho šoupnout úplně na spodní kraj. Bohužel ani jedna z těchto pozic však neumožňuje myš zvednout.

Z čelní strany stojí za zmínku i konektor USB-C. Kvituji u něj s povděkem, že je dobře přístupný z povrchu a žádný speciální kabel k němu potřeba není.

Pokud převrátíte myš na záda, objevíte kluzné plošky na dvou stranách. Subjektivně nedokážu poznat rozdíl v síle potřebné k odtrhnutí u všech myší, které se mi doma sešly, ať už mají kluzné plochy větší či menší. Co jsem si ale všimnul, větší plochy nechytají tolik prach a lépe se čistí.

Vzhledem k tomu, že je na krabici napsané „wireless“, nepřekvapí, že se na bříšku nachází kromě optického senzoru i šoupátko on/off a gumové tlačítko, kterým se přepíná režim připojení. Ikonky u něj symbolizují dongle do USB a dvakrát Bluetooth.

Kromě vypínače najdete na břiše i volič připojení, cyklující mezi wireless připojením a technologií Bluetooth
i Zdroj: PCTuning
Kromě vypínače najdete na břiše i volič připojení, cyklující mezi wireless připojením a technologií Bluetooth

Kde se bezdrátový dongle schovává? Musíte odsunout krytku zabírající asi čtvrtinu spodní strany myši, kde odpočívá v nečinnosti v připravené šachtě. Toto řešení je možná trochu komplikované, obyčejná díra by stačila, ale pokud to u někoho zabrání ztrátě, nevidím na něm nic hrozného.

Trust si zakládá i na ekologické výrobě. Recyklované plasty by měly být zastoupeny ze 70 %. Změřit si výrobce dokázal i zdravotní dopady. Úhel myši vzhledem k podložce je 57°, což by mělo odpovídat přirozené rotaci ruky při položení na stůl. Nedokážu posoudit, jestli moje ruka se nebude o pár stupňů lišit, ale nepříjemně se necítila ani po osmihodinové práci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama