rozvinte-svou-sit-jeste-vice-homepna-a-hcna
Software Článek Rozviňte svou síť ještě více - HomePNA a HCNA

Rozviňte svou síť ještě více - HomePNA a HCNA

Plexo

Plexo

27. 9. 2007 01:00 26

Seznam kapitol

1. HomePNA a HCNA - úvod 2. Jednotka Sendtek CEM-336 3. Klientská jednotka CET-330

Když jsme v minulých článcích popisovali stavbu lokální WiFi sítě, zůstala ve vzduchu nezodpovězená otázka týkající se rozsáhlejších lokálních sítí - sítí takříkajíc "činžovního rozsahu". Pokud chcete v činžovním nebo panelovém domě vytvořit síť LAN, pomůže vám WiFi totiž asi jako "mrtvému zimník". Pokud do "cílových stanic" ale vede koaxiální anténní kabel, není nic ztraceno - zkuste technologii HomePNA!

Reklama

Pokud jste se již dostali do situace, kdy jste potřebovali "dostat" síť LAN z bezdrátového přístupového bodu na střeše sedmipatrového domu do svého přízemního bytu nebo sdílet internet se svým o několik pater jinde bydlícím sousedem, jistě jste řešili otázku jak provést takové vzájemné "zasíťování". Tahání klasického UTP nebo optického kabelu je často velmi problematické – vyvstává otázka kudy kabely vést, hluk a prach při vrtání do zdí, lištování apod., Wi-Fi signál přes několik pater betonu také neprojde...

Naštěstí existuje alternativní řešení, které Vás překvapí jednoduchostí instalace. Vtipem je efektivní využití rozvodů (v našem případě rozvodů společné televizní antény - STA), které jsou v domě již k dispozici...

Rozviňte svou síť ještě více - HomePNA a HCNA
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie, kde se k vytvoření lokální počítačové sítě využívá stávajících (telefonních a nově i koaxiálních) rozvodů se nazývá HomePNA (zkráceně HPNA). Řešení, standardy a normy v této oblasti určuje aliance HomePNA.

HomePNA - HPNA

HomePNA je standard pro datové přenosy po starších (analogových) telefonních rozvodech a koaxiálních kabelech.

Rozviňte svou síť ještě více - HomePNA a HCNA
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejstarší norma HomePNA 1.0 definovala nízkou rychlost přenosu dat 1Mb/s (v podstatě se jednalo o klasický "ethernet" s rychlostí 1 Mb/s). V roce 2001 vznikl standard HomePNA 2.0, který již dokáže data přenášet až rychlosti 10Mbps. V roce 2004 byl přijat standard HomePNA 3.0, který definuje rychlost připojení 128Mbps s možností zvýšení rychlosti až na 240Mbps s podporou QoS. V současné době je technologie HomePNA ve verzi 3.1, která umožňuje komunikaci zařízení rychlostí až 320Mbps, jednotlivá zařízení mohou být od sebe vzdálena až 1200 m.

HomePNA pochopitelně dovoluje současné použití datového, anténního (TV) a hlasového provozu bez vzájemného rušení. Toho je dosaženo použitím rozdílného kmitočtového pásma (to se nachází mezi 5,5 MHz a 9,5 MHz) a použitím přístupové techniky FDM (Frequency Division Multiplexing). Multispektrální provoz dokonce dovoluje koexistenci několika sítí na stejném kabelovém rozvodu!

Podtrženo sečteno: Home PNA (HPNA - Home Phoneline Network Certified™) a HCNA, jsou technologie, které umožňují vytvoření domácí počítačové sítě typu LAN, za použití existujících telefonních* a koaxiálních kabelů. Přístup do Internetu může být sdílen několika počítači s použitím i bez použití routeru. Stejně tak, jako na sítí LAN, i zde se mohu sdílet síťové prostředky jako jsou tiskárny, síťové disky apod.

* Ve skutečnosti stačí, aby potřebnými prostory vedl libovolný dvouvodič. Obvykle jde o aktivní nebo neaktivní telefonní linku - ale i domovní zvonek, rozhlas po drátě. V krajním případě je možné použít i tak netradiční "vodiče" jako jsou stupačky, zábradlí apod...

Poznámka: Výhodou této technologie je její výrazně lepší cenová dostupnost než np. u systému DOCSIS, který využívají velcí kabeloví operátoři. Nevýhodou pak menší počet připojitelných klientských jednotek.

Telefonní rozvod nebo koaxiální kabely

Zatímco původní HomePNA se zaměřovalo především na telefonní rozvody s novými normami přibyly jako alternativa také koaxiální rozvody. Zatímco s běžným využitím telefonních rozvodů jsou u nás jisté potíže (má je ve svém držení z 99% Telefónica O2), perspektivnější se jeví použití druhého média - rozvody realizované pomocí koaxiálních kabelů (typicky rozvody CAT/TV).

HPNA over Coax = HCNA

Poznámka: Technologie HCNA je specifický síťový standard: "HomePNA3.0 over Coax" a je v rámci doporučení ITU-T G.9954.

Rozviňte svou síť ještě více - HomePNA a HCNA
i Zdroj: PCTuning.cz

V další části článku vám představíme zařízení využívající pro komunikaci koaxiální kabely - CEM-336 a CET-330. Výrobcem zařízení je firma Sendtek. Zařízení (Master CEM-336 + klienti) spolu komunikují v rámci 1 domovního rozvodu připojeného na společnou televizní anténu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama