Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0 | Kapitola 32

Petr Kupský

Petr Kupský

15. 1. 2015 03:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA S102 PRO 16GB 3. ADATA S107 16GB 4. ADATA UE700 16GB 5. ADATA UV150 16GB 6. Alza 16GB 7. Corsair Voyager 16GB 8. Corsair Voyager Mini 16GB 9. Kingston DataTraveler 100 G3 16GB 10. Kingston DataTraveler I G4 16GB 11. Kingston DataTraveler MicroDuo 16GB 12. Kingston DataTraveler Mini 16GB 13. Kingston DataTraveler R3.0 G2 16GB 14. Kingston HyperX FURY 16GB 15. Patriot Supersonic Boost XT 16GB 16. Patriot Supersonic Pulse 16GB 17. SanDisk Extreme 16GB
18. SanDisk Ultra 16GB 19. SanDisk Ultra Fit 16GB 20. Silicon Power Blaze B20 16GB 21. Silicon Power Jewel J10 Silver 16GB 22. Jak se testovalo 23. HD Tune Pro 5.5 – File Benchmark 24. HD Tune Pro 5.5 – Random Access 25. ATTO Disk Benchmark 26. AS SSD Benchmark 27. Praktické testy – kopírování složek se soubory 28. Praktické testy – kopírování obrázků a fotografií 29. Praktické testy – kopírování MP3 30. Praktické testy – kopírování videosouborů 31. Souhrnné hodnocení, poměr cena/výkon 32. Závěrečné hodnocení: 1.–10. místo 33. Závěrečné hodnocení: 11.–20. místo

USB flash disky jsou na trhu přes čtrnáct let. Stávají se nepostradatelnou pomůckou nejen pro přenášení dokumentů. Vybrali jsme dvacet 16GB flashdisků, které jsou levné a přitom stačí i na instalačky, live distribuce OS, přenosné aplikace či multimédia. Ceny se liší jen o desetikoruny, rozdíly v rychlosti jsou ale dramatické. Se kterou se nespálíte?

Reklama

1. SanDisk Extreme 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvíce bodů ze všech disciplín získal USB flash disk SanDisk Extreme a v testu zvítězil s obrovským náskokem, kterým deklasoval všechny své soupeře. Vděčí za to svému absolutně vyrovnanému výsledku napříč všemi testy. Pokud se v některé disciplíně náhodou neumístil na prvním místě, tak neklesl hlouběji než na místo druhé. Jedinou výjimkou byl test přístupové doby, která však u něj byla stále vynikající a na výsledný výkon neměla praktický vliv.

Je těžké najít na tomto USB flash disku nějakou negativní vlastnost. Konstrukci disku s elegantním a mechanicky dokonale zvládnutým mechanismem vysouvání konektoru není co vytknout. Snad jen poněkud větší délku, ale ta je způsobena poměrně velkým množstvím součástek na plošném spoji, včetně 32bitového procesoru RISC. Pořizovací cena je z portfolia testovaných USB flash disků sice druhá nejvyšší, ale částka kolem 450 korun není oproti dražším diskům v testu nijak dramaticky vyšší. Díky tomu SanDisk Extreme zvítězil také v poměru cena/výkon a tak cenu nemůžeme považovat za neúměrnou. SanDisk Extreme si skvěle poradí s jakoukoliv úlohou, ať jde o zápis či čtení souborů s malými či velkými datovými bloky. Jeho pořízením prostě nemůžeme udělat chybu.

S ohledem na zcela přesvědčivé vítězství v testu, stabilní a velmi vysoký výkon při zápisu i čtení ve své velikostní kategorii a také s ohledem na vítězství v poměru cena/výkon nezbývá, než USB flash disku SanDisk Extreme 16GB udělit zlatou medaili PCTuningu.

PCTuning Golden Award, leden 2015
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Golden Award, leden 2015

SanDisk Extreme 16GB

za špičkový výkon, nejlepší poměr cena/výkon a celkové vítězství v testu.

2. ADATA UE700 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Celková bodová ztráta 32 % na vítěze nevypadá pro USB flash disk ADATA UE700 na první pohled moc lichotivě. Přesto se tento disk umístil na druhém místě s jasným náskokem před zbytkem startovního pole. Škoda, že pořizovací cena tohoto luxusního disku patří k těm vyšším, což znamená propad na devátou příčku v hodnocení poměru cena/výkon.

Za své umístění vděčí ADATA UE700 zejména výborné rychlosti čtení dat, hlavně v případě větších datových bloků. Naopak rychlost zápisu dat je spíše podprůměrná, což může být pro náročné zákazníky problém. Na druhou stranu konstrukce disku je kvalitní a působí luxusním dojmem, který ještě umocňuje dodávané kožené poutko. V dámských rukou se bude jistě dobře vyjímat.

3. Kingston HyperX FURY 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí místo na stupních vítězů připadlo USB flash disku Kingston HyperX FURY. Vzhledem k zařazení disku do střední cenové kategorie se mu dařilo také v poměru cena/výkon, kde obsadil výborné páté místo.

V syntetických testech podal Kingston HyperX FURY poněkud nevyrovnaný výkon. Exceloval v přístupové době, skvěle si vedl v AS SSD Benchmarku a výborně zapisoval sobory s většími datovými bloky. Jakmile však přišlo k zápisu malých datových bloků, výkon se drasticky propadl. V rychlosti čtení se disk pohyboval v blízkosti předních příček. Velmi dobrý výkon pak podal v testech praktických, kde se pracovalo spíše s většími bloky dat. A právě pro práci s většími objemy dat je Kingston HyperX FURY ideální, neboť zde nabízí výborný výkon během zápisu i čtení.

4. Kingston DataTraveler R3.0 G2 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Fiktivní bramborovou medaili za celkový výkon získává USB flash disk Kingston DataTraveler R3.0 G2. Horší je ovšem v hodnocení poměru cena/výkon, kde klesl až na dvanáctou příčku. Na vině je vyšší cena, na níž má vliv konstrukce disku se zvýšenou odolností proti vlhkosti a nárazům.

Chování disku Kingston DataTraveler R3.0 G2 je velmi podobné tomu, které bylo popsáno u HyperX FURY výše. Je docela pravděpodobné, že oba disky používají obdobnou elektroniku. Proto se DataTraveler R3.0 G2 také hodí zejména pro práci s většími objemy dat (s většími datovými bloky) a je zajímavý pro uživatele, kteří ocení jeho odolnou konstrukci.

5. ADATA S107 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Na páté příčce se umístil USB flash disk ADATA S107. Díky ceně pod třísetkorunovou hranicí si dobře vedl také v poměru cena/výkon, kde se dostal na pozici třetí. Jedná se aktuálně o nejvýhodnější 16GB USB flash disk v provedení odolnějším proti vlhkosti a nárazům.

USB flash disk ADATA S107 si v syntetických testech výborně vedl v rychlosti zápisu a čtení zejména souborů s menšími datovými bloky. U větších bloků dat pak výkon disku padá do průměru. V praktických testech byl ale jeho výkon ve všech případech nadprůměrný. Pro zájemce o levný a odolný USB flash disk je ADATA S107 rozhodně dobrou volbou.

6. Corsair Voyager 16GB

Test: 20 flashdisků s kapacitou 16 GB pro rychlé USB 3.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon, který USB flash disk Corsair Voyager na šestém místě předvedl, je pro mě osobně zklamáním. Vždy jsem jej považoval za elitu s odpovídajícím výkonem a tím jsem si obhajoval jeho vysokou cenu. U 16GB verze tohoto disku je ale naměřený poměr cena/výkon je velmi špatný.

Obrovské problémy měl Corsair Voyager v testu rychlosti zápisu u menších velikostí datových bloků, kdy dosáhl rychlostí hluboko pod průměrem, spíše u dna tabulky. V případě zápisu větších bloků dat a u čtení již bylo vše v pořádku a naměřené rychlosti byly lehce nadprůměrné. Praktické testy pak problémy s rychlostí zápisu potvrdily a poslaly disk hluboko do středu pole. Svou vysokou cenu si tak Corsair Voyager rozhodně neobhájil.

7. SanDisk Ultra 16GB

Na sedmé příčce se umístil USB flash disk SanDisk Ultra, stájový kolega vítěze srovnávacího testu. Oproti němu podal o necelou polovinu slabší výkon, ale přibližně poloviční je také pořizovací cena. Z toho vyplývá obdobný výsledek v poměru cena/výkon, konkrétně skvělé druhé místo.

Stejně jako Corsair o stupínek výše, i SanDisk Ultra měl problémy s rychlostí zápisu nejmenších bloků dat. Se zvyšující se velikostí však výkon výrazně rostl a nakonec skončil výrazně nad průměrem. Naopak rychlost čtení byla u menších bloků nad průměrem, ale v případě největších bloků spadla mírně pod něj. V případě praktických testů podal disk vyrovnaný výkon ve středu výsledkové listiny. Pro zájemce o univerzální, co nejlevnější USB flash disk, bude SanDisk Ultra jasným favoritem, který ve své třídě nezklame ani výkonem.

8. Patriot Supersonic Boost XT 16GB

Osmé místo patří USB flash disku Patriot Supersonic Boost XT, jehož celkové bodové hodnocení je oproti vítěznému disku přesně poloviční. Ne tak cena, proto v hodnocení poměru cena/výkon je čtvrtá pozice od konce poměrně nelichotivý výsledek.

I v tomto případě disk ztrácel nejvíce bodů díky pomalé rychlosti zápisu menších bloků dat. Zde byla rychlost výrazně podprůměrná. Bohužel disk zaváhal i v případě čtení nejmenších bloků dat, kde se propadl mezi ty nejhorší modely. U větších bloků dat již byla rychlost čtení nadprůměrná. Vysoce nadprůměrný výkon podal Patriot Supersonic Boost XT ve všech disciplínách praktických testů. Pokud by metodika testování byla zaměřena jen na tyto testy, znamenalo by to umístění na bronzové příčce. Disk je tedy vhodný hlavně pro zápis a čtení velkých objemů dat, které byly předmětem praktických testů. Zájemce o koupi USB flash disku se zvýšenou odolností má Patriot Supersonic Boost XT určitě čím oslovit.

9. ADATA S102 PRO 16GB

Elegantní výrobek za rozumnou cenu, tak by se dal stručně ohodnotit USB flash disk ADATA S102 PRO na deváté příčce celkového hodnocení. Jinak celkový výkon i poměr cena/výkon jsou naprosto průměrné.

Nadprůměrný výkon podal disk při zápisu menších datových bloků, v případě větších bloků pak výkon klesl k průměru. Přesně opačná situace nastala u čtení, kdy rychlost čtení menších bloků dat byla výrazně podprůměrná. V praktických testech se USB flash disk ADATA S102 PRO pohyboval spíše nad průměrem výsledků svých rivalů, zejména si vedl lépe v testech zápisu. Koho zaujal elegantní vzhled, bude s investicí do tohoto disku pravděpodobně spokojen.

10. SanDisk Ultra Fit 16GB

Desáté místo celkového hodnocení patří USB flash disku SanDisk Ultra Fit. Malý tělem, s nízkou cenou a výborným poměrem cena/výkon.

V případě zápisu podal disk vyrovnaný výkon na úrovni průměrných naměřených rychlostí. U čtení ale pohořel s nejmenšími bloky dat, které četl velmi pomalu. Ovšem se zvětšující se velikostí datových bloků výkon výrazně stoupal a nakonec disk dosahoval třetí nejvyšší rychlosti čtení v testu. Praktické testy ukázaly, že nejlépe si SanDisk Ultra Fit vede při kopírování velkých souborů v podobě filmů a písniček. Naopak slabý výkon podal při kopírování většího množství malých obrázků. Vzhledem ke svým rozměrům bude tento USB flash disk výborným kandidátem pro připojení k přenosným zařízením, zejména notebookům, z malých disků si vedl celkově nejlépe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama