Test Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition: Tradičně špičkový chladič
i Zdroj: asus.com
Grafické karty Recenze Test Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition: Tradičně špičkový chladič

Test Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition: Tradičně špičkový chladič | Kapitola 23

Adam Vágner

Adam Vágner

27. 9. 2023 12:00 110

Seznam kapitol

1. Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Boost v F1 22 (silent) 11. Boost v F1 22 (OC) 12. Boost v F1 22 s RT (silent)
13. Boost v F1 22 s RT(OC) 14. Boost v Metro Exodus (silent) 15. Boost v Metro Exodus (OC) 16. Boost ve World of Tanks (Silent) 17. Boost ve World of Tanks (OC) 18. Spotřeba, teploty 19. Otáčky ventilátorů, hlučnost 20. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 1920×1080 21. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 2560×1440 22. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 3840×2160 23. Závěr

Asus má v nabídce aktuálně jediný Radeon RX 7800 XT. Je z modelové řady TUF a existuje ve dvou barevných provedeních. A určitě vás nemusí mrzet, že nenabízí scházejí dražší Strixy, protože dávat na RX 7800 XT výkonnější a dražší chladič by bylo už jen zbytečné plýtvání. Obrovský tříslotový chladič udrží čip na nízkých teplotách, a přitom umí být luxusně tichý.

Reklama

Závěr

Nebudu se opakovat s rozsáhlejším srovnáním se staršími Radeony RX 6800 XT ani s konkurenčními GeForce, to najdete v závěru předchozí recenze RX 7800 XT od Gigabyte. Jenom zopakuju, že výkonnostní posun proti RX 6800 XT je minimální s výjimkou her s náročnějším ray tracingem, kde RX 7800 XT pomáhá novější generace jednotek pro akceleraci ray tracingu. Poměr cena/výkon je ve srovnání se zaváděcí cenou RX 6800 XT pochopitelně lepší, zlevněné RX 6800 XT jste ale posledních pár měsíců mohli koupit za čtrnáct tisíc a proti nim už se o zlepšení nedá mluvit, je to spíše už jen mírně lepší a úspornější náhrada. 

Průměrný výkon bez ray tracingu je v sadě testovaných her jen o jednotky procent lepší než u RTX 4070, proti níž karta stojí. Při započtení her s aktivním ray tracingem se ale karta obrací v neprospěch RX 7800 XT. Je však obecně o něco levnější, a tak nabízí (v rasterizaci a nativním rozlišení) lepší poměr cena/výkon.

Komplikuje se to?

Od začátku září se zjevně něco změnilo. Při uvedení RX 7800 XT jsem byl asi až přehnaně optimistický, hlavně pokud jde o ceny GeForce. Díky České národní bance se rychle blížíme k dvouprocentnímu inflačnímu cíli, na nějž máme dorazit zhruba za půl roku. Aktuálně už mantru, že budeme na dvou procentech zhruba za půl roku, opakuje snad druhým rokem a klesáme na ně momentálně zhruba 8,5procentním tempem. Dokud šlo jenom o jídlo a energie, tak nám to mohlo být celkem jedno, protože na ceny komponent a elektroniky vůbec to nemělo velký vliv. Jenže teď nám s tím snižováním míry inflace začal „pomáhat“ i pokles kurzu koruny. Jenže od začátku měsíce šel dolar o korunu nahoru, a tak to poslední, co ještě moc nezdražovalo, tedy hardware, začalo také zdražovat.

Na začátku září se RX 7800 XT objevila v eshopech za 13 900 korun (a už si nevybavím, jestli jsem ji někde neviděl i levněji). Vedle toho doporučená cenovka 16 tisíc korun, kterou Asus na TUF RX 7800 XT u nás nasadil, vypadala až děsivě. Dnes už po zdražení ostatních karet tak hrozně nevypadá. Přesto se zdá být vyšší než jinde, na německém casekingu je karta v nabídce v přepočtu za nějakých 15600 korun. 

U nás ji momentálně neseženete ani za těch šestnáct tisíc. A stejně tak je podezřele mizerná i dostupnoust u řady jiných modelů RX 7800 XT. Alza už je snad dokonce stáhla z nabídky, jinde najdete RX 7800 XT povětšinou jen po pár kusech. Zase to dělá dojem, že když už by byla poptávka, nabídka ze strany AMD z nějakého důvodu vázne.

Nevím, co o tom vědí výrobci i samotná Nvidia, ale jak to vypadalo, že ceny RTX 4070 půjdou kvůli RX 7800 XT aspoň o těch pár stovek dolů, tak už to tak dnes nevypadá. Dual RTX 4070 od Palitu, která byla u příležitosti uvedení RX 7800 XT zlevněná na 14 500 korun, po pár dnech zase v tichosti vyskočila na 15500 korun, non-oc verze je dokonce o pětistovku dražší než před uvedením Radeonů.

Místo zlevňování RTX 4070 kvůli tomu, aby byly vedle nových Radeonů konkurenceschopnější, u nás dochází spíše k mírnému zdražování. Stejně tak se u nás začínají škrábat nahoru ceny čerstvě uvedených RX 7800 XT. I levná Pulse RX 7800 XT už je zhruba o pětistovku dražší než před čtrnácti dny po uvedení. Její cena už je aktuálně na 14 330 korun, což víceméně odpovídá zdražení kvůli horšímu kurzu koruny.

Cena TUF RX 7800 XT se od té doby nehnula, a tak už vypadá vedle konkurenčních modelů o něco lépe než při uvedení, i když poměr cena/výkon je logicky jinde než proti nejlevnějším RX 7800 XT za čtrnáct a půl. Při pohledu na obrovský chladič ale nelze říct, že je příplatek proti základním modelům větší než obvykle, spíše naopak. 

Problém je spíše s tím, že proti Asus Dual GeForce RTX 4070 s prakticky stejnou cenovkou není stejně drahý TUF RX 7800 XT zrovna atraktivní záležitostí. Výkon Radeonu v rasterizaci je v testovaných hrách i bez ray tracingu jen zhruba o pět procent vyšší, cena stejná, hlučnost neznatelně lepší, a příkon sestavy zhruba o 100 W horší. A nádavkem budete bez proprietárních technologií Nvidie jako DLSS či reflex, ke kterým má AMD jen slabší alternativu. Jestli to u Radeonů vyváží 4 GB paměti navíc a DisplayPort 2.1, už je spíš na vás. Určitě se ale nedá říct, že byste nákupem TUF RX 7800 XT proti RTX 4070 vydělali.

Otázka je, co se bude s cenou TUF RX 7800 XT dít, jestli se objeví nějaké karty skladem. Dnes totiž asi zájemce o RX 7800 XT sáhne spíš po kartách, co se koupit dají. To asi nevymyslíme, takže už se asi nebudu dál patlat v hodnocení poměru cena/výkon a půjdeme k tomu, co se hodnotit dá.

Nevypadá jako Strix, ale rozhodně se tak chová

Někoho asi mrzí, že Asus nemá u většiny Radeonů z řady RX 7000 v nabídce i prémiové Strixy. U RX 7800 XT vás to opravdu mrzet nemusí, pokud jde o rozměry a výkony chladiče, těžko by mohl Strix nabídnout ještě něco navíc. S tichým BIOSem jedou ventilátory v zátěži někde mezi 800–1050 ot./min a jako obvykle u karet s vyšší spotřebou tak budou z hlediska hlučnosti větší problém cívky napájecí kaskády než aerodynamický hluk ventilátorů.

Samotný chladič by byl na hlukoměru při těchto otáčkách někde mezi 28,5–29,8 dBA, což už je pod úrovní jeho měřicího rozsahu, cívky k tomu ale přidají něco ke 31–32 dBA. Subjektivně se mi ale jevily o něco tišší, než by se podle hlukoměru mohlo zdát. Obvykle je slyšet spíš hlasité bzučení či vrčení (či chcete-li rychlé a intenzivnější cvakání), tady šlo o spojitejší a vyšší, avšak souvislejší tón a tišší tón, který bude přes skříň slyšet asi méně než to bzučení a vrčení. Možná jenom hlukoměr při vzorkování vybudí k vyšším průměrným hodnotám než ono opakované cvakání.

Test Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition: Tradičně špičkový chladič
i Zdroj: PCTuning.cz

Větším chladičem už byste si každopádně k tišší kartě stejně nepomohli, a tak už oproti Strixu chybí jenom strakatější kryt, víc barevných LEDek, vyšší power limit a pár desítek MHz navíc (což se dá dohnat ručním přetaktováním) a možná konektor na systémové ventilátory, který na některých modelech bývá. Za mě nic, kvůli čemu by mělo smysl příplácet další tisícovku dvě navrch proti TUFu.

Nejspíš ale nejde o jedinou RX 7800 XT, která podává podobné výkony. Mrzí mě hlavně, že nemůžu srovnávat s o pár stovek levnějším Nitro+ RX 7800 XT od Sapphire. Dramatický rozdíl ale stejně čekat nelze, spíše to, že nabídne prakticky totéž za lepší cenu. Takže pokud z nějakého důvodu preferujete dražší Asus, rozhodně můžu TUF doporučit. Jediné, co se mu dá vytýkat, je ten poměr cena/výkon proti základním modelům, ale v tomto ohledu je na tom i Nitro+ s aktuální cenou začínající na 15 500 korunách jen o málo lépe.

Asus TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition O16G
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro hraní v rozlišení 1080p, stačí i na 1440pV rasterizaci zanedbatelný rozdíl nárůst výkonu proti RX 6800 XT
Vyšší výkon v ray tracingu než RX 6800 XT, podpora HYPR-RX a anti-lag+z hlediska poměru cena/výkon jen malé zlepšení proti předchozí generaci
V tichém extrémně tiché chlazení, nepříliš hlučné cívkyVe hrách s náročnějším ray tracingem znatelně zaostává za RTX 4070
Chladič má velkou rezervuvyšší cena, poměr cena/výkon proti základním modelům
V rasterizaci mírně rychlejší než RTX 4070 
Starfield v ceně 
Orientační cena s DPH: 16 000 Kč

Udělené ocenění

PCTuning bronze

Po stránce konstrukce i provozních vlastností je provedení Asus TUF RX 7800 XT špičkové a neuděláte s ním chybu, proto si určitě zaslouží ocenění. Příplatek proti základním modelům je u nás ale dost vysoký a z hlediska provozních vlastností najde i rovnocenné soupeře, zejména kvůli horšímu poměru cena/výkon tak zůstaneme jenom u bronzu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama