test-chladicu-pro-socket-a-mereni-ucinnosti
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti | Kapitola 6

Redakce PCT

Redakce PCT

15. 1. 2004 00:00 137

Seznam kapitol

1. Úvod, Arctic Cooling 2. Box, Titan a Nexus 3. Cooler Master 4. Thermaltake
5. Zalmany 6. Spire 7. Závěr

Ještě než se začtete do poslední části testu chladičů pro procesory AMD, přijměte naši omluvu. A to hlavně za to, že jste na poslední nejdůležitější část museli čekat tak dlouho. Nechci se nijak vymlouvat, ale měli byste vědět, že během tohoto testování se podařilo "odpálit" dvě základní desky - na jiné typy desek pak nebylo možné všechny chladiče instalovat. Ale s tím Vás nebudu zatěžovat, důležité je, že jsme konečně dorazili k cíli. V průběhu testu se peloton rozšířil o dva další členy, kteří se u startu testu nevyskytovali. Doplněno: 2x Spire!

Reklama

Na vaše četné žádosti jsme doplnili test chladičů o dva výrobky Spire. Chladiče firmy Spire patří na našem trhu k těm prodávanějším, a to díky skvělým cenám a vyrovnaným výkonům. Jejich provedení si také zaslouží pochvalu.

Spire Falcon Rock II

Falcon Rock II je na trhu už nějakou dobu. Sám jsem jej několik měsíců používal a mohu říci, že se jedná o solidní chladič zvláště pak za tu cenu. Chladič je vyroben z hliníku s měděným středem. Je uřčen pro procesory do Athlon XP 3200+ Barton, takže náš testovací procesor je přesně v jeho specifikaci. Větrák, kterým je chladič vybaven patří mezi ty velice tiché, v PC jej takřka neslyšíte. Je vyroben ze slitiny hliníku, což ještě napomáhá mírně lepším chladícím hodnotám. Pasiv o rozměrech 80x80x45 mm je ve spodní části zúžen, takže nenastane problém s umístěním na jakoukoli desku. Spona má dosti veliký přítlak, takže je chladič na procesoru pevně usazen. Přesné specifikace najdete zde

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Spire WhisperRock IV

Nástupce chladiče FalconRock II. Změny, které byly na chladiči provedeny se týkají pouze větráčku. Díky mírně jiné konstrukci větráku se podařilo zmenšit už tak nízkou hladinu hluku z 25dB(A) na 21dB(A) při zachování velikosti otáček a množství vzduchu procházejícího chladičem. Větráček byl vyroben z modrého plastu a krycí mřížka byla také mírně modifikována, podle mého nyní vypadá chladič trochu lépe. Pasiv zůstal zcela nezměněn. Zachován byl i měděný střed. Pasiv má tedy rozměry 80x80x45 mm. Přesné specifikace najdete zde.

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Test chladičů pro Socket A: měření účinnosti
i Zdroj: PCTuning.cz


  Teplota Normal Teplota Burn Známka - Hluk Otáčky/min
FalconRock II 55 62-63 1- 2250
WhisperRock IV 56 64 1- 2300

Poznámka: Chladiče doplníme do grafu během pondělního rána!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama